• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Kenneth Jensen

Superligaen er lunken leverpostej, og vi elsker det, Viasat

Superligaen er lunken leverpostej, og vi elsker det, Viasat
Illustration

Peter Nørrelund, MTG's sportschef, skød mandag aften på Silkeborg IF. Men hvorfor skal en klub høre for, at den som en af de få drives med økonomisk fornuft?

Af Kenneth Jensen

For at sige det mildt var jeg ved at få aftenkaffen galt i halsen, da MTG's sportschef Peter Nørrelund i et interview med Ekstra Bladet mandag aften kaldte Silkeborg for "uambitiøs" og "en blind passager", ligesom han sagde, det er ærgerligt, at en klub som Silkeborg optager en plads i Superligaen.

Jeg dækkede selv Vejle Boldklub tæt, da traditionsklubben med fem danske mesterskaber og seks pokaltitler på cv'et havde det ganske hårdt i sensommeren, for at sige det mildt. Klubben, som er en af dansk fodbold mest traditionsrige klub, har skabt nogle af de største profiler på landsholdet gennem tiderne. Allan Simonsen, den som eneste dansker hidtil vandt prisen som Europas bedste spiller i 1977. John Sivebæk med 87 landskampe. Thomas Gravesen med 66 landskampe. Johnny Hansen med 45 landskampe.

Læs også: TV-direktør angriber Silkeborg IF hårdt

Det gjorde derfor ekstra ondt i mit fodboldelskende hjerte, at Vejle Boldklub i sensommeren var en times tid fra at dreje nøglen om og udslette en hel klub fyldt med historie og tradition. Forklaringen er officielt, at der manglede opbakning og penge, men den nok mere præcise forklaring er, at Vejle Boldklub gennem en årrække ikke har formået at justere klubbens udgifter til NordicBet Ligaen. Klubben har satset på at rykke op og har brugt for mange penge. Og jeg håber ved gud ikke, flere klubber skal gennem dette cirkus. Det gjorde ondt på fans, spillere, koryfæer, alle omkring fodboldklubben. Ja, selv andre holds supportere.

Anledningen til Peter Nørrelunds udtalelser er naturligvis, at børsnoterede Silkeborg IF for en uges tid siden meddelte Fondsbørsen, at man grundet den dårlige start på livet i Superligaen nedjusterer de økonomiske forventninger, ligesom klubben nu - grundet den dårlige start - finder det overvejende sandsynligt, at man rykker ud af Superligaen. Kunne man have ønsket sig en mindre markant udmelding? Ja. Kunne man have ønsket sig en udmelding, der ikke påvirkede spillertruppen? Ja. Skulle Silkeborg have ladet være med at melde ud? Nej.

Som børsnoteret fodboldklub er det Silkeborgs opgave at meddele, når der er ændringer i de økonomiske forventninger. Det er ansvarlig ledelse at sikre, at der ikke bruges flere penge, end der kommer ind. Og du kan ikke forvente, at Lars Larsen står klar med millioner af kroner hver år, når klubben skal reddes. Det ville være naivt at tro på.

Det er derimod uansvarligt af Peter Nørrelund, når han på den måde går ud og angriber en Superliga-klub, der vandt NordicBet Ligaen i fjor og ifølge spillereglerne har ret til at spille i Superligaen. Peter Nørrelund er selv ansat af et børsnoteret selskab, så han ved formentlig, at det er svært at bruge flere penge, end man har. Og at det ikke er en specielt god idé at have flere udgifter end indtægter. Med tanke på de økonomiske problemer, dansk fodbold tidligere har oplevet, er det en skam, at Peter Nørrelund finder det så nærliggende at angribe en af de få klubber, der faktisk kan prale af ikke at have et stort underskud hvert år.

Sådan er fodbold også, og Peter Nørrelund - der smider mange penge for tv-rettighederne - går langt i forsøget på at få et bedre produkt og presse klubberne til at hente nye og bedre spillere. Fair nok. Han smider trods alt flere og flere penge i Superligaen, fordi det er et attraktivt produkt. Jeg savner bare en mere hands on-approach, der accepterer, at ikke alle klubber kan gøre som FC København, Brøndby og FC Midtjylland.

Faktum er, at Superligaen er mangfoldig, det er en udviklingsliga. Den eksisterer ikke kun på grund af tv-rettighederne og Peter Nørrelund, men mange seere tænder for tv'et og Peter Nørrelunds kanaler, fordi de elsker fodbold. Og jeg tror i bund og grund, vi er en del, der fint lever med, at Silkeborg har 10 point op til nedrykningsstregen og lige nu ikke er konkurrencedygtig i forhold til point. Vi lever fint med, at Superligaen er en gang lunken leverpostej, for det er dét, der gør det fedt. Vi har det fint med, at Superligaen er en udviklingsliga.

Peter Nørrelund siger, Silkeborg har givet op, og det er vel også tæt på. I fondsbørsmeddelelsen har Silkeborg IF sagt, at det nok er overvejende sandsynligt, at klubben rykker ud af Superligaen. At drive en fornuftig forretning på lang sigt - specielt, når man ikke lige kan hente 20 millioner - er vigtigt. Men journalister ansat på Viasat-kanalerne - ligesom andre sportsjournalister i øvrigt - spørger jo hver uge, om træneren skal fyres, om spillerne stadig tror på redning. Når klubben så melder ud, at det - som alle jo i øvrigt kan se - er overvejende sandsynligt, at klubben ikke redder sig, ja så er det også et problem. Det er en smule dobbeltmoralsk.

I Silkeborg skal man i øvrigt ikke længere tilbage end 2002 for at se en klub, der var i store, store økonomiske problemer. Reddet af erhverslivet og en spillertrup, der accepterede lønnedgang. Måske Peter Nørrelund havde ønsket, at Silkeborg ikke klarede sig dengang, så han kunne slippe på at se på klubben i denne sæson?