Skal vi sige farvel til de to største EM-stjerner i aften?
Foto: Polfoto
Generelle

Skal vi sige farvel til de to største EM-stjerner i aften?

Både Cristiano Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic er under stort pres for at undgå, at de spiller deres sidste EM-kamp i aften.

Aftenens kampe ved EM-slutrunden er ikke bare afgørende for en stor del af knock-out-fasen ved EM. Det kan også blive et farvel til to af de største stjerner ved dette EM – og i EM-historien. To stjerner, der ganske vist har fyldt meget i EM-historien, men som endnu ikke har opnået den succes, de drømte om.

Jeg tænker naturligvis på Cristiano Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic. Jeg er opmærksom på, at Ronaldo i princippet godt kan nå endnu en EM-slutrunde som 35-årig i 2020, men det er jo altså langt fra sikkert. Derfor tager jeg ham med her, for Ronaldo og Ibrahimovic er omgærdet af flere ligheder i aften.

Begge spillere bærer nationes håb på deres skuldre. Begge spillere kan sætte EM-rekord ved at score for fjerde EM-slutrunde i træk, hvis de kommer på måltavlen denne sommer – hvilket de altså ikke har gjort endnu. Og begge spillere kan være i gang med deres sidste EM-slutrunde i karrieren. Og dermed kan begge altså spille deres sidste kamp i aften. Det er bemærkelsesværdigt at vi i EM-sammenhæng måske skal tage afsked med to så store spillere samme aften.

Lad os tage ham, vi ved er færdig, først: Zlatan Ibrahimovic. Det startede så lovende dengang i 2004, da han med et forrygende hælspark førgede for svensk 1-1 mod Italien og dermed banede vejen for den kvartfinaleplads, der senere kom i hus i kraft af den berømte og berygtede 2-2-kamp mod Danmark. Siden har han været en enorm skikkelse på det svenske landshold, og det er ikke uden grund, at forsiderne i Sverige blev ryddet i kølvandet på angriberens melding om et landsholdsstop efter EM.

Ibrahimovic har ikke rigtigt oplevet det store landsholdssus ved en EM-slutrunde siden den lovende start i 2004. Både i 2008 og fire år siden blev det til exit efter gruppespillet, hvilket det også kan risikere i år.

- Den sidste kamp under EM bliver min sidste for Sverige, og jeg håber ikke, at det bliver mod Belgien. Jeg kommer heller ikke med til OL, så jeg håber, at vi kommer så langt som muligt her. Og jeg har ikke planer om at stoppe med en skuffelse. Jeg er stolt over at være anfører for Sverige, og jeg vil takke alle fans, der har hjulpet mig med at nå hertil. Hvor jeg end tager hen, vil jeg altid have det svenske flag med mig, og jeg vil altid være stolt, sagde Zlatan i forbindelse med annonceringen af landsholdsstoppet.

Hvis ikke Sverige besejrer Belgien i aften, er det slut, og vi har for sidste gang set Zlatan Ibrahimovic i en landsholdstrøje. Hvilket aftryk efterlader han på EM? Scorer han og sætter rekord? Får han sit hold videre? Eller ender det uforløst?

Cristiano Ronaldo er en anden sag, men måske alligevel en lignende situation. Han er 31 år nu, og selvom han har sagt, at han vil spille til han er 40, er det vel ikke sikkert, at han også er landsholdsspiller i 2020 ved næste EM-slutrunde. I hvert fald på dette niveau som den altoverskyggende bedste europæiske fodboldspiller. Hvem ved, om han om nogle år finder ud af, at hans fysik har bedst af at fokusere på klubholdet? Det er ren spekulation, men for mig er det værd at have med i baghovedet, når jeg sætter mig foran tv-skærmen: Er kampen mod Ungarn den sidste EM-kamp med Cristiano Ronaldo?

For manden fra Madeira startede EM-historien ligesom i Zlatans tilfælde med et ikonisk øjeblik; endda ved samme slutrunde. Vi husker alle portugiserens tårer fra EM i 2004 – både i åbningskampen og i finalen, som begge blev tabt til Grækenland. Slutrunden var Cristiano Ronaldos store gennembrud, men i EM-sammenhæng er det heller aldrig blevet forløst.

Personligt har han scoret seks gange og kan også blive historisk med et mål for fjerde EM i træk, men Portugal har endnu ikke nået samme højder som ved turneringen på hjemmebane for 12 år siden. I 2008 blev det til et kvartfinaleexit mod Tyskland, mens EM for fire år siden endte med en semifinale. Critiano Ronaldo har vundet alt i karrieren – men endnu ikke noget med sit land.

Det er selvfølgelig voldsomt at spekulere i portugisisk EM-exit i aften, fordi det kræver et nederlag til Ungarn i aften, men større overraskelser er sket, og ungarerne besejrede altså også Østrig tidligere i turneringen.

Cristiano Ronaldo er under et stort pres – måske derfor reagerede han kraftigt og smed en mikrofon fra en journalist i en sø forleden – og han er så ærekær og determineret, at han vil have succes ved det her EM.

Det kræver avancement fra puljen og gerne mere til. Det kræver flere kampe. Det vil være en eklatant fiasko, hvis Portugal ikke går videre.

Og EM-turneringen vil blive sine to største stjerner fattigere.