• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Martin Davidsen

Superliga: FCK vinder - ellers giv mig skammens hat

Superliga: FCK vinder - ellers giv mig skammens hat
Foto: Philip Davali/Polfoto

Hvordan ender Superliga-sæsonen 2015/16? Tipsbladet.dk's journalister kommer med hvert deres bud på Superligaens slutstilling. Her er det Martin Davidsen, der tror på FC København.

Af Martin Davidsen

Så skal vi til det igen: Superligaen begynder, og jeg glæder mig. Det er i min verden den mest interessante liga at følge med i, fordi den rummer genkendelighed, uforudsigelighed og spænding. Det er de vigtigste ingredienser i en liga for mig, og derfor rangerer Superligaen højest på min liste. Det eneste, der mangler er noget reel fodboldkultur i visse klubber, og derfor kan det ærgre, at åbningskampen igen i år er henlagt til en fredag aften i Farum, hvor FC Nordsjælland og SønderjyskE skal forsøge at puste liv i en åbningskamp, som få desværre vil interessere sig for. Hvorfor ikke skabe noget hype om første runde og lægge alle kampe på en søndag eftermiddag med én hovedkamp som premiererunden? 
 
Nå, nu til sagen: Hvordan ender Superligaen 2015/16? Det er svært at spå om. Jeg forsøgte mig sidste år, og selvom jeg havde ret i min forudsigelse om, at FCK, BIF, FCM, Randers og AaB alle ville ende i top seks, ramte jeg også forbi på en række punkter – bl.a. Hobro (derfor skylder jeg svigerfamilien fra Himmerland to gode flasker rødvin – de skal nok komme!). 
 
Det bliver ikke lettere at byde på årets slutstilling. Superligaen tegner enormt tæt, og der er blevet oprustet mange steder. Desuden har hele fem klubber fået ny træner, og hvad kommer det til at betyde? Sikkert en del. 
 
Jeg gennemgår alle hold i nedenstående, men først vil jeg lige runde den formodede top, bund og midte. I toppen ser jeg FC København, Brøndby og muligvis FC Midtjylland. De tre klubber bruger flest penge, og det vil være en stor skuffelse, hvis de ikke ender i top tre. 
 
Herefter er det åbent, og jeg tror, vi kommer til at se en bred midte, hvor mange hold kommer til at kæmpe om den fjerdeplads, der muligvis kan kaste en europæisk billet af sig afhængigt af pokalturneringen. AaB, Randers, OB og Esbjerg har alle potentiale til at slutte i subtoppen, og så er det som altid skader, marginaler og andre kedelige forklaringer, der afgør udfaldet. 
 
I bunden er der fem hold, der kommer til at kæmpe for overlevelse. Jeg har ikke stor fidus til FC Nordsjælland, mens Hobro og SønderjyskE's eneste mål er at overleve. Viborg og AGF er som oprykkere klare favoritter til nedrykning, men der er kun én klub, der i sidste ende falder i den sorte gryde. Hvem bliver det mon?
 
Herunder følger mit bud på slutstillingen i Superligaen anno 2015/16. Som sidste år lover jeg, at jeg ifører mig skammens hat, hvis jeg tager fejl. Og det gør jeg nok. 
 
1. FC København 
Nu skal det være. Efter to sæsoner uden guldmedaljer er der stort pres på FC København. Mesterskabet skal i hus uanset hvad, og det tror jeg også, at det kommer. Ståle Solbakken har samlet et stærkt hold, og der kommer endda nye kræfter til i løbet af efteråret, når de skadede spillere bliver klar. FC København bør blive dansk mester. 
 
2. Brøndby IF
Er det nu, Brøndby kommer ind i top to igen? Til sommer det ti år siden, klubben har været blandt de to øverste hold i ligaen, men nu har Thomas Frank haft to år til at forme sit hold. Målsætningen hedder top tre, men med Brøndbys budget betyder, at man godt kan sigte højere. 
 
3. FC Midtjylland 
Ny træner, nye udfordringer og nyt pres. Det er en anden verden for FC Midtjylland denne sæson. Som forsvarende mestre er der andre forventninger til holdet, og Jess Thorup skal først nu til at lære hele klubben at kende. Hertil kommer der europæiske udfordringer, der kommer til at koste kræfter i en uerfaren klub. Det ligner en svær sæson for FC Midtjylland, men budgettet og kvaliteten i spillertruppen fordrer en ny plads i top tre. 
 
4. AaB
Nordjyderne kan blive alt mellem nummer fire og otte, men jeg tror på en placering i subtoppen. Lars Søndergaard er en erfaren træner, der passer som fod i hose i klubben, og AaB har en trup, der er godt sammenspillet med det rette miks af talent og erfaring. Et solidt hold, der ikke bør komme i fare i bunden. 
 
5. OB
Optimismen blomstre på Fyn efter Kent Nielsens ankomst, og målsætningen om en solid midterplacering er fornuftig. OB har handlet godt ind med flere forstærkninger, og uanset om Rasmus Falk bliver i klubben eller ej, bør OB ikke komme i nedrykningsfare. Offensiven har fået mere pondus og defensiven ser mere solid ud, så alt peger på, at OB får sin bedste sæson siden 2010/11-sæsonen. 
 
6. Esbjerg fB
Efter sidste sæsons nedrykningsfare bør der komme mere ro på i Esbjerg nu. Vestjyderne har oprustet truppen, og efter udfordringerne i foråret bør holdet være rustet til lidt af hvert. I Nicki Bille har man en joker, der kan gøre en forskel, og det skal blive spændende at følge det nye Esbjerg-hold, hvor der ikke er mange tilbage fra det store pokalhold fra 2013.
 
7. Randers FC
Måske lidt lavt sat? Randers FC overraskede positivt i sidste sæson og blev nummer fire, men pilen pegede nedad i foråret, hvor klubben blot var det sjettebedste hold. Defensiven er stærk, men på flere positioner er kronjyderne sårbare. Og hvad kommer det europæiske eventyr til at betyde for præstationerne i Superligaen? Det ligner en stille og rolig midterplacering for Randers. 
 
8. Hobro IK
Det er år ét efter eventyret, men Hobro virker som en solid klub, der har styr på sin kultur. Alle folk i organisationen har fået et års erfaring med Superliga-livet, og det kan kun være et plus. Truppen er blevet justeret og er ikke færdig i skrivende stund, men jeg har mere fidus til Hobro i denne sæson end i sidste. Det kan godt ende med et nedrykningsslagsmål, men overlevelse skal det nok blive. 
 
9. FC Nordsjælland 
Det ligner en ny mellemsæson i Farum, hvor FC Nordsjælland begynder et nyt kapitel med Carsten V. Jensen som sportschef. Truppen er særdeles smal og uerfaren, og nu hvor Uffe Bech er væk, er der mange spørgsmålstegn ved klubben. Der bør være nok kvalitet til at undgå nedrykning, men mere end en ottendeplads er svært at se det blive til. 
 
10. AGF
Den store Aarhus-klub er tilbage, og det er dejligt at se. Det giver noget liv til ligaen, og selvfølgelig bør landets næststørste by have en klub i Superligaen. Hvad kan AGF? Det er spændende at se. Truppen er pt. ikke færdigbygget, men man har en erfaren træner i Morten Wieghorst og al fokus er på overlevelse. Nedrykningskampen bliver sej, men mon ikke det ender med endnu en sæson på første klasse til Aarhus-klubben? Det er jo ikke VM-år endnu... 
 
11. SønderjyskE
Kan humlebien flyve videre? Ja, det tror jeg. Jeg må indrømme, at jeg ikke kender Jacob Michelsen så godt, men SønderjyskE har en stærk trup, og træneren beskrives som et talent med store kvaliteter. Det ligner ikke SønderjyskE at komme i nedryknignsfare, og jeg skal da heller ikke være den, der dømmer klubben til en degradering. 
 
12. Viborg FF
Indrømmet: Det er letkøbt at pege på en oprykker som nedrykningsfavorit. Sådan må det imidlertid være, når truppen trods alt er relativ uerfaren. Serge Deblé ligner en spændende angriber, men truppen rummer også spørgsmålstegn. Endelig er der kommet ny træner, og Johnny Mølby skal også have tid til at sætte sit præg på holdet. Lykkes det? 

Superliga

Mere Superliga

Fokus