• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Oliver Okstrøm

Blog: De står bag FC Midtjyllands succes - Top 10

Blog: De står bag FC Midtjyllands succes - Top 10
Foto: Lars Poulsen/Polfoto

FCM har været en fast del af toppen længe med et højt pointsnit, og til sommer kan det ende med klubbens første mesterskab. Men hvordan er en klub fra et sted uden den store fodboldhistorie pludselig endt i toppen?

Af Oliver Okstrøm

Med ni point ned til FC København i skrivende stund, ligner det mere og mere et mesterskab til FC Midtjylland. Et mesterskab, der samtidig også vil være det første trofæ i klubbens (til sommer) 16 årige historie.

Lad os derfor se nærmere på, hvordan klubben er endt i toppen.

Læs også: Blog: Mænd der hader Midtjylland

1. Akademiet
Der er næppe nogen tvivl om, at hvis ikke spillere som Jesper Juelsgård, Winston Reid, Simon Kjær, Femi og mange, mange flere ikke havde været forbi, så havde kvaliteten på holdet ikke været den samme. Det havde også set meget anderledes ud på den økonomiske front - selvom klubben stadig bløder dér. I dag er der spillere som Erik Sviatchenko, Jesper Lauridsen, Izunna, Rilwan Hassan, Pione Sisto og Sylvester Igboun, der beviser hvor vigtigt akademiet er på banen.

2. MCH Arena
Det er ikke siden Herfølges guld i 2000, at et mesterskab er vundet med et umoderne stadion som hjemmebane. Det var også som om FCM gennemgik en transformation, da de rykkede ind på Messecentrets nybyggede fodboldstadion i 2004 i marts. Og så endda med en 6-0-sejr over AB. Det gav dem et fort, som var svær at vinde på. I denne sæson har den igen været uindtagelig, hvor det er blevet til lutter sejre for Ulvene på hjemmebane. 

3. Matthew Benham
Det er nok svært at komme udenom manden, der har skabt en ro omkring økonomien og samtidig givet grønt lys til at forstærke sig. Derfor er denne plads også til Rasmus Ankersen, der var manden bag, at Benham blev trukket til Heden. Det vil også vise sig om Benhams SmartOdds vil fungere i FCM.

4. Dempo
Den tidligere indiske ejer med det mundrette navn Shrinivas Vassudeva Sinai Dempo reddede FCM fra total nedtur. Endda efter at have set klubben tabe en pokalfinale til FC Nordsjælland. Men på en eller anden måde følte han, at Midtjylland var klubben, der kunne hjælpe indisk fodbold. Der blev skudt penge i FCM - penge som viste sig at være livsvigtige. Uden Dempo, intet FCM. 

5. Claus Steinlein 
Han nåede aldrig, at spille for FCM, og var måske også lidt for tung i det. Men den gamle Ikast-spiller har derimod haft meget at sige udenfor banen, hvor han først har stået for akademiet og siden blevet sportsdirektør. Det er ham, der fører ordet, og har langt henad vejen spillet en stor rolle. At han går med nogle lidt sjove briller og taler bornholmsk må man tage med i købet. Med færre midler rent historisk har han rykket klubben mod toppen efter han tog over fra Jens Ørgaard.

6. Jens Ørgaard
Men uden Jens Ørgaard var der ingen Steinlein. Det var Jens Ørgaard, der ansatte Steinlein tilbage i 2000, så man må ikke glemme hvordan fundamentet er blevet bygget. Det var Jens Ørgaard, der tog ud og fandt de rigtige spillere, da det første ryk kom. Det var ham, der fandt finansieringen, da han solgte blandt andet Morten Skoubo. Selvom det er nemt at pege fingre ad Jonas Borring-købet (og det skal man også gøre), så har der også været geniale signings som Simon Poulsen og Mohamed Zidan, som man fik for en brøkdel af, hvad man senere solgte dem videre for. Han kan dermed andet end at finde fattige afrikanere og sælge dem videre.

7. Mohamed Zidan
I tæt kamp med spillere som Sibosisu Zuma og Johan Elmander var Mohamed Zidan Superligaens bedste spiller i 00'erne. Nærmest ene mand vandt han kamp på kamp hjemme i Herning på MCH Arena. Det betød ofte at spillerne i FCM begyndte at blive trætte af den driblestærke egypter, når han tog al opmærksomheden. For hvem elsker ikke den? Der var før ham heller ikke den vilde fankultur i klubben. Den udviklede sig udfra Zidan til det den er i dag. Også selvom der er et stykke vej op til traditionsklubbernes. Det er en smule mærkeligt, at man ikke åbnede op for Zidan i vinterpausen. Det ville have skabt en masse eufori omkring klubben.

8. Glen Riddersholm
Hvordan skulle sådan en reservedelsmand, pædagog og ungdomstræner pludselig stå i spidsen for et tophold? Når han taler, kan det godt lyde som floskler, når ord og udtryk som "klubbens DNA" og "ydmyghed" bliver liret af. Det ser sjovt ud, når han løber med et flag og så kører han Kia Picanto. Men tag ikke fejl af Glen Riddersholm. Det er ham, der måske snart kan grine ad Ståle Solbakken. Det drømmer han sikkert om om natten. Desuden har han stået for FCMs ungdomshold, hvor det er blevet til guld.

9. Erik Rasmussen
Han hentede sølv i FCM to sæsoner i træk, som stadig er klubbens bedste resultat. Det var under ham, at man i FCM pludselig kunne se sig selv på øverste trin på podiet, hvor den lidt københavnersmarte attitude passede godt ind i det selvbillede man havde og stadig har i FCM om, at alt kan lade sig gøre. Sådan er det jo på den egn. Dog blev det aldrig til guld, men det var under ham, at FCM virkelig begyndte at blomstre. Selv efter Zidan kunne man blive ved.

10. Ove Pedersen
Det var Ove P, der stod for at udpege de bedste spillere fra Ikast FS og Herning Fremad, da klubben pludselig stod med dobbelt så mange spillere end, der var plads til i truppen. Det gjorde han så fremragende, at holdet rykkede op i overbevisende stil fra 1. division og lagde sig straks i øverste halvdel af Superligaen. Hvem andre end Ove Pedersen og sin simple fodboldfilosofi kunne gøre det.

Boblere: Johnny Rune, Steen Hessel, Kristian Bach Bak, Søren Skriver, Morten Skoubo, Frank Kristensen, Bo Olesen, Thomas Thomasberg, Peter Sand og Razak Pimpong. 

Superliga

Mere Superliga

Fokus