• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Oliver Okstrøm

Blog: FCM skal snart få det lært

Blog: FCM skal snart få det lært
Foto: Petros Karadjias/Polfoto

FC Midtjylland skal have nogle andre ingredienser i gryden, når der spilles i Europa. Måske har de lært det nu, men der er ikke lang tid til næste eksamen i europæisk.

Af Oliver Okstrøm

FC Midtjylland blev tirsdag aften sendt ud af Champions League-kvalifikationen efter samlet 2-2 mod APOEL og tabte om reglen om udebanemål. Surt show, når FCM egentlig spiller fint i tre af fire halvlege, men så kan de jo lære det. Sådan giver sportschef Claus Steinlein da også nærmest udtryk for det, når han taler om lærepenge efter begge opgør.

Og FC Midtjylland har virkelig også brug for at få det lært snart. FC Midtjylland har spillet europæiske kampe siden 2001, hvor de først slog Glentoran ud i kvalifikationen til UEFA Cuppen, hvorefter de tabte samlet 2-6 til Sporting Lissabon. Dét billede gentager sig sådan ca hver gang, de har været i Europa. De upåagtede hold bliver altid slået, men når der kommer en smule modstand, så er det slut.

FCM må da snart få det lært. Med det sagt, så er det naturligvis ikke forventningen, at FCM skal kunne slå hold som Sporting, CSKA, Lokomotiv Moskva og Manchester City ud, men at de må have lært noget fra de opgør.

Set igennem min optik, så passer FC Midtjyllands spillestil og mentalitet slet ikke til Europa, som det er nu. APOEL kunne sagtens være slået ud, men de ved, hvordan man skal agere i Europa. Her skal man ikke forsøge at spille flot, medmindre man er FC Barcelona, og det er hverken FCM eller Nicosia-klubben. Det er fuldkommen tilladt at spille kedeligt. Måske er der en sammenhæng i, hvorfor FC København har haft langt mere succes i Europa end andre danske hold. Et andet ord for det, man skal spille, kunne være 'sikkert' eller et udtryk som 'med lav risiko'. 

Kedeligt spil er en stil, som den almene danske fan normalt ikke kan klare. Dertil passer det heller ikke ind i den danske mentalitet, at man bliver nødt til at snyde, hvis man vil vinde i Europa. Endda hvis man skal have bolddrengene til at hjælpe sig med det. Det undrer mig utroligt meget, at FCM ikke på noget tidspunkt af kampen forsøger at få et straffespark f.eks. Det er ikke det fedeste at se på, men fint når man har vundet. I stedet røg man ud selvom man spillede i overtal i over 60 minutter, hvor man ikke lykkedes med at score eller skabe store chancer.

Man skal selvfølgelig heller ikke lave de personlige fejl, som FCM gjorde det på MCH Arena, hvor man jo reelt set tabte kampen. Men læg mærke til hvor få fejl APOEL laver. Det gør de fordi de spiller kedeligt og bare ventede på, at FCM skulle lave de fejl, som danske hold laver i næsten alle kampe i Superligaen. Det er dog fint nok, at midtjyderne har fundet en opskrift til at vinde kampe i Superligaen, men der skal bare en anden til i Europa. Selv mod Lincoln kneb det også.

Det var den første store prøve for Jess Thorup, som nu også går en meget afgørende periode i møde i Superligaen, hvor der venter kampe mod AaB og FCK i de næste to runder. De to kampe vil være meget definerende for, hvordan starten har været for Thorup, som også skal lægges oveni, hvordan det kommer til at gå i Europa League-kvalifikationens sidste runde.

Her kunne FC Midtjylland formentlig komme ud for modstand, der minder om APOEL igen, men det ved vi fredag, når der er lodtrækning i Nyon. Scenariet kan gentage sig, og FCM er helt færdige i Europa for denne sæson, og hvis det sker, så kan det faktisk åbne mulighederne for et nyt dansk mesterskab markant. Fordi hvis udfordrene fra FCK igen skal i gruppespillet, ligesom de er vant til, vil det givetvis gå ud over den hjemlige turnering, og så har FCM en fordel, nøjagtigt som de havde sidste sæson.

Der er to uger til at få lært formlen til Europa, når det går løs i Europa League-kvalifikationen.

Superliga

Mere Superliga

Fokus