• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Robin Ettinger-Erichsen

Kan SønderjyskE undgå krise?

Kan SønderjyskE undgå krise?
Lars Poulsen/Polfoto

Hvad der sidste år var succes over al forventning, er i denne sæson afløst af en række skuffende resultater for SønderjyskE. Tipsbladet.dk har set på, hvad der er sket for sønderjyderne.

Af Robin Ettinger-Erichsen

Benene har i mange år været plantet solidt på jorden i det sønderjyske. En klar strategi med fornuftig økonomisk styring. Spillere er blevet købt billigt ind, og solgt med fortjeneste. Denne bæredygtige forretningsmodel kulminerede i sidste sæson med klubbens bedste præstation nogensinde i Superligaen - nummer 2 og dermed sølvmedaljer. Men sidste sæsons styrke er i Superligasammenhæng forsvundet. Kun to point efter de første fem kampe er det blevet til for SønderjyskE, der har spillet langt under det niveau, vi fodboldseere var vidner til i sidste sæson.

Men hvad er der sket? Sølvmedaljerne kom i hus på baggrund af en stærk, kollektiv indsats, der først og fremmest startede med defensiv stabilitet. Kun 36 mål gik ind i Marin Skenders mål - altså omkring et enkelt pr. kamp. I denne sæsons første fem kampe har SønderjyskEs netmasker blafret hele ni gange - næsten to pr. kamp. Francis Dickoh, Joao Pereira og Sören Mussmann har forladt klubben, men forsvaret ligner alligevel sig selv fra slutningen af sidste sæson med Marc Pedersen og Marc Dal Hende på backerne og kaptajn Pierre Kanstrup i midterforsvaret. Kees Luijckx er skadet, men i hans fravær har nyindkøbet Matthias Maak spillet, hvilket, med al respekt, må siges at være en opgradering fra Dickoh.

Læs også: Optakt: SønderjyskE - Sparta Prag

Midtbanen stiller op i samme femmandsformation, der kendetegnede sig i sidste sæson. To arbejdsomme kanter, en tilbageholden midtbanesmiller og to centrale spillere, der skal hjælpe til i begge ender. Intet har ændret sig her.

I forreste geled huserede den rutinerede Tommy Bechmann med ni kasser til følge, flankeret af Thomas Dalgaard. Sidstnævnte er nu fortid, og ind er kommet Mikael Uhre, der indtil videre har sit første Superligamål til gode. Han har dog scoret to gange i den europæiske kvalifikation. Den helt store forskel i SønderjyskEs offensiv skal ikke findes i, hvilke spillere, klubben har til rådighed, men i, hvor effektive de er foran mål. I sidste sæson var Bechmann og co. de mest effektive i hele Superligaen, når det gjaldt om at putte bolden i kassen. 14 % af deres afslutninger endte med mål - det tal er dalet til sølle 4 %, som er Superligaens dårligste.

Hvad der indtil videre har været en skuffende sæson i Superligaen, kan reddes for sønderjyderne, hvis det lykkes dem at kvalificere sig til gruppespillet i Europa League. Men forud for det venter to svære opgør mod tjekkiske Sparta Prag, der i aften gæster Haderslev Fodboldstadion kl. 18.15. Og som om, at det ikke er nok med to svære europæiske kampe, møder Sønderjyske på søndag FC Midtjylland på udebane i Superligaen.

Skulle det værst tænkelige ske, at Sønderjyske må forlade europæisk fodbold og samtidig taber til FCM, så kan kriselignende tilstande komme til Haderslev hurtigere end man kan nå at sige træls.

Superliga

Mere Superliga

Fokus