• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Sebastian Stanbury

Jürgen Klopps tavse makker

Jürgen Klopps tavse makker

Det var på grund af Jürgen Klopps assistent, Zeljko Buvac, at rygtet om Klopps forhandlinger så dagens lys - ganske ironisk, når bosnieren er kendt for aldrig at sige noget.

Af Sebastian Stanbury

Det var på grund af Zeljko Buvac, at omverdenen første gang hørte om Jürgen Klopps forhandlinger med Liverpool.
 
I weekenden skrev to bosniske lokalmedier, Pravda og Prijedor Danas, at Klopp skulle til Liverpool, og at han ville tage sin bosniske assistent Zeljko Buvac med sig.
 
I første omgang vidste ingen, hvordan de skulle reagere på en historie fra medier, der ikke normalt plejer at byde ind til fodboldens rygtebørs, men så blev Brendan Rodgers fyret, og torsdag aften blev det en realitet, at Klopp er hans afløser. Og med sig til Liverpool tager han altså 54-årige Zeljko Buvac.
 
Buvac kom i halvfemserne til Tyskland, hvor han var midtbaneplaymaker i først Rot-Weiss Erfurt og siden Mainz. Hos sidstnævnte blev han holdkammerat med Jürgen Klopp, og de to kom godt ud af det sammen – så godt, at de lovede hinanden at arbejde sammen igen i fremtiden. Da Klopp i 2001 blev ny cheftræner i Mainz, ansatte han som assistent Buvac, der i et par år havde været cheftræner i sekundaklubben Neukirchen uden den store succes. Det fik han sammen med Klopp, først syv sæsoner i Mainz, dernæst syv i Dortmund.
 
Nu skal de forsøge at gøre det samme på en treårig kontrakt i Liverpool.
 
Det ironiske ved, at det var en forbindelse til Buvac, der afslørede Klopps Liverpool-forhandlinger, er, at bosnieren normalt er særdeles mediesky. I sin tid i Tyskland talte han sjældent med pressen, og han overlod det til karismatiske Klopp at fylde mediebilledet.
 
”Der findes ikke mange i tysk fodbold, som har vundet flere titler, end de har givet interviews,” som Mainzer Allgemeine Zeitung har skrevet, mens Buvac selv har det fint med at holde sig ude af rampelyset.
 
”Alle har forskellige talenter. Mine er at lave gode træninger,” sagde han, da han var i Mainz, og i Dortmund var spillerne vilde med hans krævende og intense træninger, som næsten altid er med bold. ”Det skal også være sjovt,” er et af Buvacs mantraer, og selv om han er stille anlagt, er han en naturlig autoritet med sine 192 centimeters højde og altid gode fysiske form. 
 
”Zeljko siger ikke meget. Men der er bund i det, når han siger noget,” mener Nuri Sahin, der også har kaldt Buvac for Klopps tvilling
 
I de tyske medier er Buvac ofte blevet kaldet hjernen i Dortmund. Mens Klopp er den passionerede motivator, er Buvac en taktisk kapacitet, der har sat sit store præg på et af de mest interessante hold på denne side af årtusindeskiftet.
 
”Han er en mester inden for alle træningsmetoder. Jeg lærer fra ham hver dag,” har Klopp sagt i det tyske medie Focus, mens også Mainz-præsident Harald Strutz har fortalt om deres samarbejde.
 
”Klopp var ham, der vækkede holdet og trak det med sig. Buvac var strategen, som tænkte over spillet.”
 
Og Buvac selv? Han siger som bekendt ikke meget, men han har dog fortalt, hvor godt et forhold han har til Klopp.
 
”Jeg kunne arbejde sammen med ”Kloppo” i hundrede år.”
 
Foreløbig skal de to arbejde sammen i Liverpool de næste tre. 

Husk at købe dagens udgave af Tipsbladet, der i dag blandt andet byder på dobbelt-interview med vennerne og holdkammeraterne i Roskilde FC Mikkel Thygesen og Bajram Fetai. 
Du får også masser af EM-kvalifikation, overblikket over FIFA-skandalen, fokus på fyringen af Brendan Rodgers i Liverpool og masser af spilforslag. 

Køb Tipsbladet i dag - sammen med Ekstra Bladet.

 

 
 

Superliga

Mere Superliga

Fokus