Talentkrig: Brøndby-træner nu uden sikkerhedsnet
Foto: Jens Dresling/Polfoto
Generelle

Talentkrig: Brøndby-træner nu uden sikkerhedsnet

Thomas Frank blev hentet til Brøndby for at kunne arbejde med og udvikle klubbens mange unge talenter. Men siden er der hentet masser af markante spillere udefra, for nu skal der laves resultater.

Thomas Frank har godt et år på bagen som Brøndby-træner og midt i en tid med masser af forandring og konstant nye vinde blæsende ind over vestegnen, har det været et ganske godt år for den 40-årige chef. Også når man ser på hans udtalelse som ganske ny mand i jobbet.

- Vi skal gøre tingene professionelt og med stor kvalitet, men også med stor begejstring og glæde. Vi får sat et aftryk i måden hvorpå, vi spiller og udvikler talenter, og så flytter vi klubben længere frem. Hvis man om fire år kan se, at der i Brøndby er en fast måde at spille på samtidig med, at vi har flyttet klubben fremad og stadig har plads til unge spillere, så vil jeg være tilfreds.

Sådan sagde Thomas Frank i slutningen af juli i et interview til Tipsbladet om målet med det nye job. 

Sikkerhedsnettet er væk
Dengang var Brøndby i en forfatning, hvor spørgsmålene var mange  omkring både spillermateriale, økonomi og fremtidsperspektiverne, men Thomas Frank tog fat og fik hen over sæsonen Brøndby til i glimt at sprede optimisme og håb om en genkomst til den absolutte top. Holdet sluttede som nummer fire i tabellen, hvilket bestemt må være godkendt for en træner, der inden sæsonen havde modtaget carte de blanche til at rykke ned og stadig beholde jobbet. 

Nu ser verden helt anderledes ud, og sikkerhedsnettet er nu væk under Thomas Frank, der med bestyrelsens målsætning i hver eneste sæson skal skabe resultater og vinde medaljer til Brøndby – og senest i 2018 sikre mesterskabet.

Dermed er prøveperioden overstået, og der er for alvor dømt eksamen på flere fronter for den 40-årige træner. 

For da Thomas Frank for godt et år siden sendte sine spillere på banen som helt grøn Superligatræner var det med en meget ung, talentfuld flok i startopstillingen. 

I starten af sæsonen optrådte spillere som Patrick Da Silva, Andrew Hjulsager, Mathias Gehrt, Frederik Holst, Riza Durmisi og Dario Dumic på en gang i startopstillingen. Alle var mellem 18 og 21 år og var med til at udgøre den yngste Brøndby-startopstilling i Superligaen nogensinde med en gennemsnitlig alder på ikke meget over 23 år.

Nok var flere af spillerne forholdsvist uprøvede på Superliga-niveau, men tingene passede alligevel sammen. Brøndby havde netop ansat den dygtige talentbehandler og udvikler Thomas Frank, der havde nydt stort succes med de danske ungdomslandshold.

- Vi skal satse på det fremtidige forretningsgrundlag, og der er talentudvikling meget vigtigt. Derfor har vi ansat Thomas Frank, som vi anser som en af de fremmeste kapaciteter på talentudvikling i Danmark.

Sådan var ordene fra daværende formand Aldo Petersen i forbindelse med præsentationen af Thomas Franks. Ganske få måneder senere måtte selv samme formand forsvare massive indkøb i løbet sommerens transfervindue, hvor Thomas Kahlenberg, Christian Nørgaard, Ferhan Hasani og Alexander Szymanowski kom til og pressede klubbens egne talenter ud på bænken. 

Forklaringen lød, at førsteholdet skulle styrkes og tilføres erfaring først for derefter at kunne tage hånd om og videreudvikle klubbens egne talenter.

Stjerner, storklub og pressede talenter
Som bekendt er Aldo Petersen fortid og ny i spidsen for Brøndby er storaktionæren Jan Bech Andersen, der dog har holdt fast i samme målsætning om igen at gøre Brøndby førende på talentudviklingsområdet. Der er blevet brugt store midler på at forbedre staben på området, talentprojektet Brøndby Masterclass er blevet spredt ud over landet i jagten på de bedste talenter. 

Men på trods af løfter om et stille transfervindue, endte Brøndby med at sprænge alle rammer hen over sommeren ved at hente markante profiler som Daniel Agger, Johan Elmander og den finske landsholdsspiller Teemu Pukki. 

En på papiret formidabel forstærkning, men i praksis bestemt også en voldsom udfordring for Thomas Frank.

Fra for et år siden at have fem-seks syv helt unge talenter i startopstillingen, vil der fremadrettet maksimalt være plads til to-tre stykker, mens et helt nyt hierarki i truppen skal håndteres, for der vil og skal være plads til Agger, Kahlenberg, og Elmander i startopstillingen,.

Men ud over pludselig at have et hold med absolutte stjernespillere er truppen nu også blevet så bred, at der uden for startopstillingen vil være et større antal spillere med uforløste ambitioner om spilletid. Både talenter og erfarne spillere kommer til at finde sig i reserveroller – det kan medføre skumlen i krogene.

Spillere som Andrew Hjulsager og Patrick da Silva kan langt fra være sikker på ret meget spilletid i sæsonen, hvor der ikke er plads til at eksperimentere ret meget på grund presset om at lave resultater. 

Masser af spørgsmål er endnu ubesvaret i vindene over Brøndby.

Er Dario Dumic foran nyindkøbte Fredrik Semb Berge til Agger-makker i forsvaret? Formentlig ikke.

Bliver der plads til unge Ariel Nunez, når Johan Elmander kommer i gear på pladsen bag den forreste angriber – Teemu Pukki? Kun når Elmander skal hvile benene.

Der er ikke plads til både Szymanowski, Hasani og nyindkøbet Rashani på kanterne, ligesom Lebogang Phiri, Christian Nørgaard og Martin Ørnskov ikke alle kan være makker til Thomas Kahlenberg på den centrale midtbane. Og hvor passer tidligere anfører Mikkel Thygesen ind andet end på reserveholdet? 

For et år siden var Thomas Frank en ekstremt dygtig og respekteret talenttræner – nu skal han vise, at han også for alvor kan håndtere og balancere at være chefen i en storklub, der er tilbage med store og tydelige krav om resultater, medaljer og pokaler. 

Indtil videre holder Thomas Frank fast i sine to tidligere svende fra ungdomslandsholdene i form af Frederik Holst og Riza Durmisi, som er foretrukne til backpladserne. Så længe det er tilfældet, vil Thomas Frank kunne leve op til visionen fra ansættelsen om brug af egne talenter i startopstillingen. 

Men lige meget hvor meget Brøndbys indkøb bliver vendt og drejet, ændrer det ikke på, at vejen til førsteholdet for de egen-udviklede talenter er blevet væsentligt sværere hen over det år, hvor talentudvikleren Thomas Frank har stået i spidsen for Brøndby. 

Spillere som Franck Semou, Daniel Norouzi, Mads Nielsen, Malthe Johansen, Kristian Andersen og René Joensen, der alle har båret mærkatet talenter i Brøndby er enten skiftet permanent eller sendt på leje denne sommer.  

- Jeg er bestemt glad for den trup, jeg har. Men jeg var også glad, da jeg startede i Brøndby for et år siden. Dengang havde vi 13 U-spillere i førsteholdstruppen. Men alle trænere vil jo gerne have så gode spillere som muligt, og det er fedt, vi har fået nogle spillere ind, som er både sultne og ærgerrige. Jeg nyder at gå på arbejde, sagde Thomas Frank til tipsbladet.dk tidligere på ugen.

Men selv om flere af de talenter ikke længere er at finde førsteholdstruppen og nye rutinerede kræfter er kommet til, er målet for Brøndby Masterclass uændret. 50 procent af truppen skal i 2018 skal være fra egen talentudvikling. Samtidig er ambitionen, at tre spillere fra hver af de planlagte 10 samarbejdsklubber inden for en periode på 10 år skal ende i Brøndby.

Men i mens Brøndby Masterclass spreder sig ud over landet, bliver det spændende at se, hvor mange egne talenter, der er at finde i startopstillingen om et år, og hvor mange der har kvittet drømmen om at slå igennem i den gule trøje og søgt andre veje, mens Superliga-holdet jagter medaljer.