2017-09-22 10:48
Foto: Jan Christensen/Getty Images

LEDER: Zorniger, Thorup, Solbakken og Riddersholm står foran afgørende måneder i deres Superliga-klubber, skriver chefredaktør Troels Bager Thøgersen i Tipsbladets fredagsleder.

Bragt i Tipsbladets trykte udgave fredag 22. september 2017

Vi nærmer os så småt slutningen af september, de foreløbige (forhastede?) konklusioner ud fra klubbernes transfervindue er draget, og med uddelingen af tv-penge og dermed halvvejs-status i Superligaens grundspil fire runder ude i fremtiden stiger presset på Superligaens cheftrænere og profiler.

Det er nu, bestyrelsen for alvor begynder at følge med i tabellen, og i de klubber, hvor spillerbudgettet er højt, vil man se sejre for pengene.

Fun fact: I tre af de fire Superliga-klubber med højest budget har cheftræneren kontraktudløb til sommer. Det gælder Alexander Zorniger i Brøndby IF, Jess Thorup i FC Midtjylland og Glen Riddersholm i AGF - Zorniger overgår til en funktionærkontrakt til sommer, en aftaletype hvor parterne gensidigt har et opsigelsesvarsel.

Og Superligaens økonomiske og sportslige supermagt FC København er ikke mere end otte måneder fra en situation, hvor Ståle Solbakken, med rette, var en af de mere hypede cheftrænere i Nordeuropa. Hans navn har klubber i større ligaer end Superligaen med budgetter både to, tre og fire gange større end FC Københavns næppe glemt.

I august efterlyste jeg forud for det københavnske derby, at Brøndby IF beviste sig mod de store klubber i Superligaen. Brøndby IF vandt fortjent 1-0, og jeg troede, Brøndby IF for alvor ville blive forløst og sikre sig et større forspring til FC København før forårssæsonen.

I stedet har Brøndby IF i de fem efterfølgende kampe scoret tre mål, vundet én sejr og bliver nu mødt med spørgsmål om cheftræner Alexander Zornigers taktik og tilgang i kampe, hvor modstanderne ikke giver Brøndby-spillerne nogen plads til at løbe kontra eller bagom firerkæden.

Der skabes stadig tilstrækkelig mange store chancer til, at heldet og pointhøsten bør vende, men der skal ikke gå mange runder endnu, før tvivlen om Brøndbys kurs og cheftrænerens kontrakt melder sig, fair eller ej efter 15 overvejende positive måneder på banen siden ansættelsen af tyskeren.

I Herning trækkes Jess Thorup med et forsvar og en defensiv, der reelt aldrig har fundet hverken form eller fødder siden Erik Sviatchenkos afgang i januar 2016 og Tim Sparvs langtidsskade i sommeren 2016.

I Parken for to uger siden gik Thorup over til at spille med tre mand i midterforsvaret, hvilket om ikke andet giver mening i forhold til at få flere kroppe derind til at blokere, når ellers spillerne har vænnet sig til at spille tre der. Det har været et job, der har været præcist lige så ubønhørligt som forventet, da Thorup tog over for Glen Riddersholm for 27 måneder siden.

Mon ikke Thorup havde ønsket sig færre udskiftninger, og at en mindre del af pengene på 25 nye spillere udefra var blevet brugt til en afløser for Sviatchenko, man var sikker på. Nu ligner det alt andet lige, at FC Midtjylland skal havne meget langt oppe, for ikke at sige som etter i en sæson med et usikkert FC København, selvom man i Herning og London fortsat siger, man stoler på dataene om præstationerne. Her scorer FCM i øvrigt godt i chanceskabelse i denne sæson.

Og så er der Glen Riddersholm i Århus.

Som undertegnede beskriver i en større artikel i dagens udgave af Tipsbladet, har endnu en ny sportschef, Peter Christiansen, i 2017 haft til opgave at skabe retning og samling.

Der har været voldsomt gennemtræk i truppen i over tre år, der ser stærkere ud end længe set, men som også var i stand til det totale sammenbrud mod Randers FC for mindre end to uger siden, og som dummede sig torsdag aften og røg ud af DBU Pokalen til FC Fredericia. Så vi det rigtige AGF-hold i de kampe, eller har århusianerne flere kampe som den flotte 2-1 sejr i Farum i mandags i sig?

Resultaterne tæller, og meget kan se anderledes ud i Århus og Herning, for ikke at sige i København, om ni måneder.

KØB Tipsbladet denne fredag og få et eksklusivt interview med en af verdens bedste fodboldspillere nogen sinde i Diego Maradona.

Du finder Tipsbladet i Ekstra Bladet hver fredag - klik her hvis du vil have det leveret til postkassen hver fredag.

Du kan også købe digital adgang - klik her.

Se herunder nogle af historierne fra denne uges Tipsbladet.

Chefredaktør for Tipsbladets trykte udgave. Tror stadig på journalistiks og topfodbolds frelse. #økonomi #dkpol #sldk #cldk #pldk Danmarks stemme ved #BallondOr Fang mig på tba@tipsbladet.dk og i vores fredagsblade og på Twitter under @TroelsBagerT. Kommentarer, ris, ros, ideer - jeg ser frem til at høre fra dig.
SENESTE NYT...