• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Leder: Har Alexander Zorniger lært af nedturene fra fortiden?

Brøndby-træner Alexander Zorniger har prøvet nedture før - dengang gik det ikke godt.

Af Troels Bager Thøgersen

I sidste sæson formåede FC Nordsjælland i 2. runde, AGF i 6. og FC Midtjylland i en afgørende guldkamp i 34. runde at slå Brøndby IF.

I de ti første runder af denne sæson har Brøndby IF allerede tabt til FC København, Esbjerg, SønderjyskE og AGF, ud over de to rundbarberinger, man fik af Genk i Europa League-kvalifikationen, og det skyldes hverken uheld eller tilfældigheder.

Der er god ræson i, at Brøndby-spillerne kom fysisk og psykisk udmattede ind til sæsonen efter det traumatiserende forløb i den sidste måned af 2017/2018-sæsonen.

De spiller den fysisk og psykisk mest krævende stil i Danmark, og når man så med al tydelighed mangler Christian Nørgaard, og cheftræneren i kampe mod ikke-skræmmende hold som Esbjerg, SønderjyskE og AGF ikke formår at skabe defensiv sikkerhed eller afskærmning af et formforladt forsvar, nytter det ikke at bortforklare nederlagene som uheld, personlige fejl og dårlige afslutninger.

Det var det her, der gik galt for Alexander Zorniger i RB Leipzig og derefter i VfB Stuttgart. Efter to oprykninger i træk med Leipzig formåede Zorniger ikke at forløse et stærkt Leipzig-hold i 2. Bundesliga og blev erstattet med sin hidtidige chef Ralf Rangnick. I Stuttgart kom man sig aldrig over en dårlig sæsonstart med Zorniger og lukkede 27 mål ind i de 12 første spillerunder, før et 0-4-hjemmebanenederlag til naboen Augsburg fik Stuttgarts ledelse til at opgive cheftræneren og hans faste koncept om meget højt pres.

Efter sidste søndags nederlag i Århus mere end antydede hjemmeholdet, at man havde læst Brøndbys taktik (havde Tobias Sana ikke haft en så fremragende teknik på frispark kunne den kamp nu godt være endt 2-2), og det er da også påfaldende, hvor relativt mange løb med bolden mod et Brøndby-forsvar i fuldt tilbageløb, Brøndbys seneste modstandere har skabt til deres egne forwards og kantspillere.

Der virkede altså ikke i første omgang at sætte en hårdt ramt Benedikt Röcker på bænken, så hvilke andre midler har cheftræneren til at få en tydeligt formsvag og selvtillidsramt defensiv til at fungere?

Sammenligningen med tyskerens tidligere klubber er på ingen måde unfair, når det nu er de samme problemer, der dukker op i Brøndby.

Det sker efter to år, hvor Alexander Zorniger, som han også selv så rigtigt har sagt, nærmest blev betragtet som en troldmand, der kunne fikse alt. Nu kommer den første rigtige nedtur, og som gode kilder i Tyskland har påpeget, når vi har talt om Brøndby-trænerens fine resultater i Danmark, er det lige netop i denne situation, Zorniger skal bevise, at han har lært af fortiden.

Opdatering fredag 28. september:
Torsdagens historier i BT om en konfrontation mellem Alexander Zorniger og Simon Tibbling efter en kamp i oktober sidste år og et FC København-bud på Tibbling 31. august bliver nedspillet af den tyske Brøndby-træner.

- Alle kan gå ind til på Troels Bechs kontor. Der er mange spillere, som er bange for mig, fordi jeg forventer det ypperste fra dem. Alle er bange for deres træner fra tid til anden. Uden tvivl. I hvert fald uden for Danmark. Men jeg er ikke en dansk træner. Beklager, sagde Alexander Zorniger til TV3 Sport efter Brøndbys pokalsejr over Hillerød.

Historien om en konfrontation har cirkuleret i fodbold- og mediekredse gennem længere tid, og for mig at se understreger historien, at det i den kommende tid er op til Brøndby-træneren at vise, at han også kan løfte et hold i modgang, hvor frygt for chefen helt sikkert bør suppleres med andre ledelsesmæssige værktøjer.

Superliga

Mere Superliga

Fokus