• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Leder: Hvem har glæde af den her transferhistorie?

I et transfervindue er der mange klausuler, personer, lokumsaftaler og interesser på spil - ofte skjulte og/eller uigennemskuelige, nogle gange også modstridende.

Af Troels Bager Thøgersen

Bragt i Tipsbladet 25. januar i Tipsbladet

På flere måder er transfervinduet en illusion.

Læs også: Vinterpause i Superligaen: Sådan gør din klub

Klubber leder hver dag, året rundt, efter den næste topspiller, fodboldspillere leder efter en bedre klub og løn eller et sted, hvor de kan komme på banen, og agenter, økonomiske rådgivere, marketing-specialister, trøjesælgere og fusentaster leder hele tiden efter den næste handel og det næste træk, der forbedrer mulighederne for opnåelsen af deres klienters og deres egne interesser.

Men naturligt nok fortættes denne evige jagt på noget bedre i den sidste uge af et transfervindue, og det er netop en sådan sidste uge, vi er trådt ind i frem mod lukningen i Danmark og de fleste andre relevante ligaer til midnat mellem torsdag og fredag i næste uge.

Læs også: Overblik: Superligaens vintertransfers 2019

Hvem lykkes, hvem mislykkes, og hvem får ændret deres skæbne og boostet deres bankkonto, så de reelt ikke behøvede arbejde en dagen resten af livet?

Det ved vi først om en uge, en måned, når karrieren er overstået eller transaktionen oprullet i den seneste dokument-læk eller politi-efterforskning.

Læs også: Superligaens tag-selv-bord: Mange interessante spillere er gratis

Indtil da gør vi klogt i at huske den frase, den romerske jurist og filosof Cicero udødeliggjorde; ’Cui Bono’, som en ikke videre latinkyndig person som undertegnede vil oversætte ’hvem har gavn af det her’, når det kommer til fodboldens transfermarked.

Jeg har flere gange overvejet, om jeg selv var ved at blive fanget i en fælde som journalist, hvor man naturligvis ikke må gøre sig delagtig i handler eller beslutninger, men hvor man samtidig risikerer præcis det ved at skrive eller fortælle om især potentielle transfers.

Selvfølgelig skal vi fortælle om, hvad der sker – det er en af vores vigtigste opgaver som journalister og medier, også når det gælder klubskifter, selvom de i det større billede ikke er lige så vigtige som at afdække korruption, magtmisbrug, inkompetence og anvise nye og bedre veje for samfundet og dets borgere.

Men i slutningen af januar og august er det en rigtig god idé at spørge sig selv om, hvorfor man finder frem til de oplysninger, man gør.

Sælgende klubber vil drive prisen op, købere vil have prisen ned, agenter vil nogle gange det ene, nogle gange det andet, nogle gange noget helt tredje, hvis de har en aftale med nogle betingelser, der giver dem en særligt god betaling ved et skifte til en bestemt klub eller liga.

Alle mulige vil gerne forsøge at blive del af en handel og få et salær, andre gange vil konkurrerende klubber og agenter slå en handel ihjel hos naboen – eller endda inden for egen virksomhed – for at få deres egen aftale igennem.

Der er så mange klausuler, personer, lokumsaftaler og interesser på spil, ofte skjulte og/eller uigennemskuelige, nogle gange også modstridende.

Vi gør som medier og journalister meget for at skære gennem agendaerne, men når De, kære læser, i de kommende dage læser transferhistorier, er det en rigtig fin idé at have Ciceros vise ord i baghovedet.

Superliga

Optakt: Randers FC - AC Horsens

Randers FC har med to sejre i træk fået tanket selvtillid men møder nu AC Horsens, der kun har tabt en gang på udeban...

Mere Superliga

Fokus