Leder: Bredden i Superliga-toppen er ikke en styrke i Champions League
Foto: Jan Christensen/Getty Images
Generelle

Leder: Bredden i Superliga-toppen er ikke en styrke i Champions League

FC Midtjyllands kampe mod Astana viste en strategisk ulempe, som Superliga-klubberne har i især Champions League-kvalifikationen, mener Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen.

Bragt i Tipsbladet den 3. august

Onsdag aften røg FC Midtjylland ud af Champions League-kvalifikationen mod FK Astana, der i defensiv styrke og kløgt viste sig at være stærkere end nogen modstander i Superligaen.

Sidste sommer var FC København tættere på mod FK Qarabag men formåede ikke at score det afgørende mål i de sidste 25 minutter, og i 2015 var det APOEL, der blev endestationen for FC Midtjylland efter en udekamp, hvor midtjyderne ligesom mod Astana havde avancement inden for rækkevidde men havde svært ved at greje dommeren og en modstander, der trak tiden ved hver lejlighed.

Siden holdets sublime efterårsmåneder har FC Midtjylland haft svært ved at skabe kampene, især i det etablerede spil, hvor Jakob Poulsen og Tim Sparv i 3-4-3-formationen måske mangler en offensivt indstillet 8’er som Mikkel Duelund – eller den famøse tyske playmaker Dominick Drexler, der aldrig nåede at spille et minut før det profitable videresalg til FC Köln.

Jess Thorup talte, ganske korrekt, om manglende skarphed i de afgørende situationer, afslutninger såvel som næstsidste afleveringer, mens den manglende energi og den defensive nervøsitet især i 1. halvleg set udefra var mindst lige så bekymrende.

Nuvel, med en relativt lille portion ekstra held kunne FC Midtjylland være gået videre, selvom det havde været mod spil og de enorme chancer, FK Astana misbrugte.
Men fra nærværende redaktørstol udstiller kampene mod Astana en strategisk ulempe, Superliga-klubberne har især i Champions League-kvalifikationen.

På den seneste UEFA-rangliste, den som afgør adgangen til Europa i 2020/2021-sæsonen, er Superligaen nummer 13. Men klubber som FK Qarabag, BATE, Røde Stjerne, Ludogorets, APOEL, Cluj og ikke mindst FK Astana fra ligaer rangeret lavere end den danske er efter mine begreber stærkere eller som minimum på samme niveau som de skiftende danske mesterhold.

I de lande er langt de fleste sportslige og økonomiske ressourcer, i flere tilfælde med fodboldforbundets støtte, koncentreret omkring ét enkelt mesterhold. I Superligaen er det særdeles underholdende med åbne dueller om mesterskabet, men i Champions League-kvalifikationen, for slet ikke at tale om gruppespillet, er kalkulen anderledes barsk.

Det skærpede kvalifikationsformat og langt stærkere mesterhold fra mindre fodboldlande end for ti år siden vil ramme de danske hold hårdt i de kommende sæsoner, som Astana gjorde i Herning, med mindre nogen sætter turbo på den sportslige og økonomiske udvikling i toppen af Superligaen.