• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Leder: FCM har fysik nok til at genvinde guld uden at have bolden

FC Midtjylland har styrken til igen at spille med om mesterskabet - det fik holdet sat streg under med den seneste sejr over FC København.

Af Troels Bager Thøgersen

Siden han kom tilbage til Danmark 1. januar 2006, har Ståle Solbakkens DM-vindende FC København-årgange som regel haft et klart overtag i presspillet og de fysiske dueller.

Det var voldsomt svært at score mod stærke FC København-hold, og offensivt moste man Superliga-modstanderne med et vedholdende tryk, hvor individualister i perioder har strålet, men hvor offensiven har været lige så meget et kollektiv som den benhårde defensiv.

Derfor var det tankevækkende at se FC Midtjyllands sejr i sidste weekend over FC København, for 3-1 var dårligt et retvisende resultat i betragtning af, hvor dominerende FC Midtjylland især fysisk havde været.

Med deres oftest særdeles stærke tremandsforsvar har FC Midtjylland reelt en mand ekstra længere fremme end de fleste modstandere og kan dermed ofte tvinge modstanderne til at spille mand-til-mand.

Midtjydernes offensive spil er i høj grad baseret på dueller i luften og ved jorden, hvor fine individualister og – på Superliga-niveau – fysisk stærke spillere ofte får rettet bolden videre til en god chance til en medspiller, mens man i Jakob Poulsen fortsat har Superligaens vel nok klogeste og bedste pasningsspiller.

Midtjyderne har haft bolden 50 procent af tiden i de første ni runder, hvilket er ganske usædvanligt for et mester- og tophold, og desuden er det en gentagelse af det billede, så i foråret.

Stor overvægt i boldbesiddelse behøver ingen lunde være lykken eller den eneste vej til at ligge i toppen, men man så i hvert fald i kampene mod Astana og Malmö FF i Champions League- og Europa League-kvalen, at man kan løbe ind i alvorlige begrænsninger, hvis man ikke har et soleklart koncept for at nedbryde modstandere, der overlader bolden til én.

I Superligaen er FC København ét point foran FC Midtjylland og kan sagtens komme tilbage efter skuffelsen i Herning og vinde et DM med de fine individualister og et opgraderet forsvar, man har fået siden sidste sæson.

Men jeg kan også sagtens se for mig, at FC Midtjyllands fysisk og individuelt betonede stil kan være nok til endnu et DM med den samling udmærkede spillere, man stadig har trods det 300 millioner kroner store udsalg fra truppen i 2018, og fordi de fleste Superliga-modstandere et stykke før slutfløjtet knækker under FC Midtjyllands fysiske tryk.

Der er i hvert fald nok at tage fat på for FC Nordsjælland og Brøndby IF, der begge lægger mere vægt på at have bolden, men som her i starten af sæsonen ikke kan veksle det til mange scoringer eller et stabilt niveau bagude, det gælder især for Brøndby IF, der søndag kan være sikker på at få med AGF's hurtigløbere at bestille på stadion i Århus med dybdebold efter dybdebold.

Superliga

Mere Superliga

Fokus