Leder: Football Leaks og magtspillet om fodboldens fremtid burde fylde alt
Foto: Getty Images
Generelle

Leder: Football Leaks og magtspillet om fodboldens fremtid burde fylde alt

Afsløringerne i Football Leaks kan i første omgang virke lidt fjern fra en dansk sammenhæng – men det er de ikke i en globaliseret verden.

Sammen med kolleger ude i Europa har Politiken den seneste uge bragt en række afsløringer om en international fodboldverden, hvor toppen i europæisk klubfodbold og international fodboldpolitik har lukket sig omkring sig selv og ser stort på eksempelvis reglerne om finansielt fair play.

Som vi på Tipsbladet også har fortalt gennem de seneste måneder og år, har 15-20 af Europas største klubber på mange områder taget magten over fodboldspillets udvikling, mens FIFA’s præsident Gianni Infantino har allieret sig med førnævnte topklubber og en række stærke nationer i verden og nu forsøger at lave fodbold radikalt om på globalt plan, så Infantino kan blive genvalgt og hans støtter kan pleje deres egne, snævre interesser.

Afsløringerne kan i første omgang virker lidt fjerne fra en dansk sammenhæng – men det er de ikke i en globaliseret verden.Her er syv årsager til, at danske fans, myndigheder, klubber og spillere skal tage afsløringerne særdeles alvorligt og reagere.

1: Storklubbernes forsøg på at gøre Champions League til lukket land for små klubber og truslen om at skabe deres egne, lukkede turneringer vil ramme Superliga-klubberne. Real Madrid, Juventus og de andre giganter vil sikre sig, at de har endnu mere styr på spillermarkedet og dermed henter de største talenter tidligere, de vil sætte sig på endnu mere af medieinteressen, og det vil skade danske klubber sportsligt og økonomisk

2: På samme måde vil FIFA og de store fodboldnationer have flere landskampe mellem de store nationer, for eksempel i den ny, saudiarabisk sponsorerede globale Nations League, samtidig med at man udvander VM, som EM allerede blev det i 2016, med udvidelsen til 48 hold. Det sportslige fylder meget lidt – til gengæld bruger Gianni Infantino de ændrede landsholdsturneringer til at styrke sig selv og sine allierede politisk.

3: Det er ikke gratis for fodboldspillet at blive reklamesøjle for diktaturer. Manchester City har hidtil været et fantastisk PR-projekt for De Forenede Arabiske Emirater, Paris Saint-Germain og FC Barcelona har strålet på Qatar. Når det som i den forgangne uge kommer frem, at UEFA, Manchester City og PSG i fællesskab bøjer reglerne for at lade de to nye, de facto-statsejede, gigantklubber buldre frem i fodboldlandskabet, dræner det spillet for troværdighed hos fansene.

4: Vi bliver mætte af fodbold. Det her er måske den største trussel overhovedet, sammen med næste punkt. Man kan se enorme mængder fodboldkampe året rundt, langt flere end for bare fem-syv år siden, og med de nye turneringer i klub- og landsholdsfodbold skal der klemmes endnu flere kampe ind i programmet. Der er ingen garanti for, at fans og tv-seere ikke vælger danske kampe fra, eller bare får nok af at blive stopfodret med fodbold året rundt.

5: Storklubbernes stjernetrupper og milliardomsætning gør fodbold dødkedeligt, og det bliver endnu værre med de nye turneringer, hvor der også er diskussioner om trupstørrelser på betydeligt mere end de 25 spillere, man kender i dag i Champions League.

Paris Saint-Germain, Juventus og Bayern München er ved at kvæle interessen i tre af Europas fem største ligaer, og toppen af Premier League og La Liga ligger også helt fast. Det bliver langt værre, hvis storklubberne som ventet får held til at få lukket Champions League til og lavet deres eget, næsten lukkede klub-VM, for ikke at sige den europæiske Superleague, der er omtalt i denne omgang Football Leaks, og som har været en latent trussel i 25 år. Det gør fodboldspillet usundt, og det skaber også en negativ stemning omkring spillet, som smitter af i dansk fodbold.

6: Børn og unge (og mange voksne danskere) orienterer sig mod Europas største klubber. Nyt er det ikke, men fodbold risikerer i endnu højere grad at blive noget fjernt, hvor man ser verdens bedste spillere og klubber på sin telefon, i stedet for at være noget, man ser på et dansk stadion og noget, man spiller i en lokal klub.

7: Dansk fodbold, og spillernes arbejdspladser, kan blive rene udstillingsvinduer for klubber fra større ligaer. Det handler både om, at forskellene på transfermarkedet bliver så store, at danske klubber mister al konkurrenceevne, og at udenlandske investorer køber sig ind i klubber i Superligaen og 1. division for at bruge dem som platform for salg til større ligaer. Football Leaks afslører interessante detaljer om Vejle Boldklub og den enorme gennemstrømning af udenlandske spillere i klubben, Fremad Amager blev købt af investorer tidligere i år, og i disse uger er der rygter omkring et salg af FC Helsingør. Det er del af en stor europæisk trend, hvor investorer køber klubber for at spekulere på transfermarkedet, og, i mindre regulerede lande end Danmark, tilsyneladende også for at få hvidvasket suspekte penge. Og fodboldens myndigheder gør alt for lidt for at bremse denne aktivitet.

Der er ingen garantier for, at dansk og international fodbold bliver ved med at være noget af det, flest mennesker kan samles om, hvis al magt går til en snæver gruppe politikere, nationalstater, milliardærer og politiske interesser, der ikke interesserer sig en døjt for andre end de 20 største klubber og 10 største landshold i verden.

Derfor er Football Leaks og det internationale magtspil i fodbold så vigtigt, og derfor mener jeg, at såvel DBU som danske klubber, trænere, spillere og politikere på Christiansborg vil gøre sig selv og Danmark en tjeneste ved i det mindste at tale højt og til citat om disse emner, og de mest kontroversielle sager som City og PSG’s åbenlyse svindel og FIFA-præsident Infantinos udemokratiske adfærd.

En præsident, der er på valg til juni.