Leder: Landsholdet kan ikke spille i et VM styret af Vitaly Mutko
Foto: Getty Images
Generelle

Leder: Landsholdet kan ikke spille i et VM styret af Vitaly Mutko

Tipsbladet's chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, stikker til Ruslands tidligere sportsminister, Vitaly Mutko, i sin leder.

Peru, Australien og Frankrig.

Det er tre gode modstandere, Danmark trak til gruppespillet ved VM i Rusland, og kloden over vil de næste seks måneders klubfodbold være farvet af, hvordan profilerne fra de 32 VM-lande klarer sig.

Men som faste læsere af denne leder vil vide, er alt bestemt ikke, som det skal være med slutrunden i Rusland.

Tirsdag i denne uge sagde IOC endelig det, alle uden adresse eller serverplads i Rusland vidste; at Ruslands tidligere sportsminister Vitaly Mutko udmærket vidste, at russiske sportsstjerner, deriblandt fodboldspillere, blev dopet systematisk.

Som sædvanlig stikker FIFA hovedet i sandet. Mutko blev udelukket fra alt, der har med OL at gøre, i resten af livet, men til sommer er den nuværende vicepremierminister i Rusland chef for VM-værterne.

FIFA-præsident Gianni Infantino sad side om side med Mutko sidste fredag før VM-lodtrækningen, hvor schweizeren nedspillede doping i russisk fodbold og mente, der var tale om en negativ kampagne fra vestlige medier. Den bemærkning må have gjort landsmand og forgænger på posten Sepp Blatter stolt.

Mutko har været en af bagmændene bag et doping-system, der snød sportsverdenen til vinter-OL i Sotji for fire år siden. Et system, hvor den russiske efterretningstjeneste FSB spillede en hovedrolle i svindlen, og hvor en tidligere antidoping-chef døde af et mystisk hjerteanfald, da han bekendtgjorde, han ville skrive en bog.

Jeg håber, jeg tager fejl, men min frygt er, at det skal lykkes FIFA at smide sagen i en syltekrukke, så man først efter VM får gjort op med Mutko, der i dag er erstattet i FIFA’s øverste råd FIFA Council af landsmanden og kollegaen fra VM-komitéen, Aleksei Sorokin.

DBU-formand Jesper Møller sagde i sidste måned til Tipsbladet, at man ikke boykotter noget som helst uden en lodret ordre fra regeringen. Ingen taler boykot her, men efter fadæsen sidste år med det danske IOC-medlem Kronprins Frederiks ok til russiske deltagere ved OL i Rio, kan regeringen sammen med DBU gøre noget af skaden god igen ved at kræve

Vitaly Mutko fjernet fra posten omgående.