Leder: Matchfixing-sagen er SønderjyskE's og Divisionsforeningens skyld – ikke spillernes
Foto: Lars Rønbøg / Getty Images
Generelle

Leder: Matchfixing-sagen er SønderjyskE's og Divisionsforeningens skyld – ikke spillernes

Fordeling i Superligaens gruppespil skal laves om til sommer, hvis Superligaen og klubberne skal bevare en flig af troværdighed.

Bragt i Tipsbladet print 20. april
Det gik som ventet i fordelingen af bundplaceringer i Superligaens to    nederste puljer. AGF tromlede videre, Hobro var Silkeborg IF overlegen, og i den anden pulje havde Randers og Lyngby ikke en chance mod SønderjyskE og OB.

Men det sportslige har meget af tiden været andenprioritet, mens DIF sideløbende har kørt en matchfixing-undersøgelse af SønderjyskE baseret på de sidste minutter af udekampen mod FC Midtjylland i den afsluttende runde i grundspillet.

At det skulle være en god taktik i jagten på en sejr at sende adskillige spillere ud af eget felt i slutfasen, så målmanden bliver alene med tre FC Midtjylland-spillere på et FCM-hjørnespark, er nyt for mig efter at have set et firecifret antal kampe på tv og stadion.

Forestil dig, du havde set det samme i en Serie B-kamp op til, at op- og nedrykningspladser skulle fordeles.
I skrivende stund har DIF’s matchfixing-sekretariat ikke sagt noget i sagen, ud over at det forlyder, at der kommer en form for udmelding i næste uge.

Men såvel Christian ”Greko” Jakobsens frustrerede udtalelser i sekunderne efter kampen som en Snapchat-kommunikation fra Mads Hvilsom (SønderjyskE) til bedstevennen Jesper Bøge (Hobro), Hobros formand har givet videre til DIF i sagen, har vakt opsigt.

Der er vel ikke mange, der tror, at ”Greko” og Mads Hvilsom dækker over, at de selv havde bestemt sig for, at der ikke skulle point ud af den kamp.

Hvis det viser sig, at en sådan beslutning er truffet, kan det meget vel være sket højere oppe end på spillerniveau. Og så håber jeg virkelig ikke, at Jakobsen og Hvilsom bliver ofret, og at sagen slutter der.

Havde andre hold gjort det?

Givetvis, der var snak om ikke at score, da AaB i de sidste minutter i gruppespillet sidste år kunne havne i en på papiret sværere pulje.

Er fordelingen af hold fra grundspillet over i de to puljer så hjernedød og skadelig for motiverne for spillere og hold, at der sjovt nok ikke er nogen, der tager ejerskab for at skruet de to puljer sådan sammen?

Jep, den fordeling skal simpelthen laves om til sommer, hvis Superligaen og klubberne skal bevare en flig af troværdighed.

Skal medierne tie stille i sagen og lade udvalget arbejde i fred og SønderjyskE koncentrere sig om at spille fodbold?

No way.

Ja, det var uheldigt for SønderjyskE at stå i den situation. Men de stod i den, og vi ville ikke være vores opgave voksen, hvis vi gjorde som klubberne og Divisionsforeningen givetvis helst så og holdt kaje i stedet for at se på de faktiske handlinger og ord i sagen, som fansene på tværs af Superligaen helt naturligt diskuterer vildt og voldsomt.

Hvad nu hvis forløbet viser sig at have afgørende indflydelse på guldkampen mellem Brøndby IF og FC Midtjylland? Uanset, hvor træls situationen var for SønderjyskE omkring syvendepladsen, fritager det ikke klubben for at følge reglerne.

Viser det sig i DIF’s efterforskning, at der er hold i sagen, vil det klæde SønderjyskE’s ledelse at tage skraldet sammen med spillerne.

Og så skal Divisionsforeningen og de øvrige klubber, der stemte for den nuværende turneringsmodel, rækker hånden langt op i vejret, så fans og alle andre kan se det, og love, man aldrig igen jokker i den stinker, der lå midt ude på vejen til frit skue for alle, og som man blev advaret mod at jokke i.

Og ja, jeg kunne have gjort det bedre selv, for eksempel ved at fordele holdene ved lodtrækning (eventuelt vægtet, så der er mere ved at blive nummer syv end otte), eller ved at gøre nummer syv og otte til første- og andenvælger, som man kender det fra dansk ishockey.