• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Leder: Spillet tilhører nu storklubber, investorer og ambitiøse nationalstater

Leder: Spillet tilhører nu storklubber, investorer og ambitiøse nationalstater
Foto: Getty Images

Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, giver i dagens leder eksempler på, hvad fremtiden i international fodbold kan byde på.

Af Troels Bager Thøgersen

Bragt i Tipsbladet den 26. oktober

Forestil dig, at du er kronprins i Saudi-Arabien.

Som de facto-leder af dit land har du uindskrænket magt og har, i hvert fald på papiret, sat dit land på en kurs, hvor det skal være mindre afhængigt af olie og i stedet tjene til bruttonationalproduktet via alle mulige andre brancher inden for et par årtier.

Bevares, dit land er kendt for manglende respekt for menneskerettigheder, tortur og mord på homoseksuelle og systemkritikere, senest på den 59-årige Washington Post-klummeskribent Jamal Khashoggi, der under mystiske og dybt kontroversielle omstændigheder døde efter at være gået ind på dit lands konsulat i den tyrkiske millionby Istanbul for at få sine papirer i orden, så han kunne blive gift med sin forlovede.

Så er det heldigt, at du har din ven, FIFA-præsidenten Gianni Infantino, og hans kammersjukker i fodboldverdenen.

Gianni og vennerne siger udadtil, at det ikke er dig, der står bag finansieringen af et nyt klub-VM og en global Nations League.

Det er jo gennem den japanske investeringsbank SoftBank, der i forvejen håndterer mindst 50 af dit lands milliard-investeringer, at du sammen med et par ekstra investorer i Asien og hos vennerne i De Forenede Arabiske Emirater har tilbudt Gianni at smide mindst 160 milliarder kroner i hans nye turneringer, så alt er vel.

Du får markedsført Saudi-Arabien som det moderne, nytænkende land, der afholder cutting-edge fodbold-turneringer, og så kan de lære det ovre i nabolandet Qatar med deres 2022-VM, et VM du med Giannis hjælp i øvrigt er ved at få udvidet til 48 hold, så qatarerne ikke har andet valg end at lægge nogle kampe i nabolandene.

Det er en fin alliance, du har fået bygget med Gianni og jeres fælles venner i USA, Kina, og Gianni har jo vist sig at være god ved sine venner, senest med VM-slutrunden i Rusland, hvor Gianni fik verden til næsten at glemme den statsstyrede doping-skandale og i stedet tale om, hvor dejligt velorganiseret og fredeligt det VM var, blandt andet takket være en god indsats af de russiske sikkerhedsstyrker og efterretningstjenester.

Det bliver noget fed PR, du får ud af fodboldverdenen, og tænk sig, hvis de der rygter i britisk presse om at køb af Manchester United rent faktisk kunne blive til virkelighed – sikke en investering, det ville blive.

Forestil dig, at det er år 2021, og du er Manchester United-fan.

Manchester United har netop vundet åbningsudgaven af FIFA Club World Cup med en finalesejr over Real Madrid på King Fahd International Stadium i Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh. United fik lov at spille i Liga Cuppen med B-holdet dagen inden finalen, det er fordelen ved de nye trupstørrelser for Club World Cup- og Champions League-deltagere, der nu må have 40 ’voksne’ førstespillere i stedet for de 25, der indtil sidste år var grænsen, også selvom man spillede Champions League.

Kritikerne taler stadig om, at I og de andre hold, der spiller Club World Cup, fra nu af er garanteret også at smadre igennem jeres hjemlige liga og Champions League, fordi I allerede nu tjener så mange flere penge end alle de andre klubber, både på grund af præmiepengene, og fordi jeres sponsor- og medieaftaler er blevet helt sindssygt store i løbet af de sidste 12-18 måneder, mens alle de andre klubber i Europa står stille.

Der er et skær af vemodighed, efter I, Manchester City, Liverpool og Chelsea igen har kørt modstanderne i Premier League midt over i første halvdel af sæsonen, men sådan skal det åbenbart være – hvis man falder uden for det gode selskab, er man nu væk i årtier, ikke kun i de fem mørke år, I oplevede efter Alex Ferguson, og indtil José Mourinho endelig blev udskiftet.

Det er det samme billede i de andre topligaer, og såmænd også i Brasilien og Argentina, hvor storholdene med billet til klub-VM nu har så mange flere penge end alle andre. I kontrollerer transfermarkedet totalt, I er nu kun en snæver samling klubber, der kontrollerer alle de største teenagetalenter i verden, og med mindre jeres klub bliver taget i noget decideret kriminelt, er der ingen grund til at tro, at det ikke er de samme 10-15 hold, I konkurrerer med i Champions League og klub-VM om ti år, præcis som Chelseas formand Bruce Buck sagde på en konference i London tilbage i september 2018.

Forestil dig, at det er år sommeren 2024, der er lodtrækning til Champions League-kvalifikationen, og du er cheftræner for det danske mesterhold.

De tidligere danske mesterhold har mødt hold som APOEL, og engang for længe siden kom AaB i gruppespillet ved at slå Kaunas fra Litauen. Tilbage i 2018 blev det langt sværere at komme i gruppespillet med modstandere som PSV og Red Bull Salzburg i kvalifikationen, og det blev et nøk værre i 2021. Men nu er den da helt gal. Hold som Arsenal, Valencia, Schalke 04 og CSKA Moskva  står nu i vejen i de sidste par kvalifikationsrunder, og man skal være mere end almindelig heldig med at slå så stærke hold. Europa League ser også hård ud for de useedede – her er det ottere og niere fra de stærkeste ligaer i Europa og de næstbedste klubber fra ligaer som den hollandske og portugisiske. Held og lykke mod Sporting og Everton til nummer to og tre fra Superligaen.

Lyder det som én lang utopi? Så læs med fra side 20 i dagens udgave af Tipsbladet og find ud af, hvad der ligger i vente i international fodbold i de kommende uger.

Superliga

Flemming P: Alle får en ny chance

Selvom man tidligere har været en perifer spiller i FCN-truppen, byder sæsonstarten på en ny chance til alle spillere...

Mere Superliga

Fokus