Leder: Zornigers opgør sender Brøndby mod guld og spreder ringe i Superligaen
Foto: Lars Rønbøg / Getty Images
Generelle

Leder: Zornigers opgør sender Brøndby mod guld og spreder ringe i Superligaen

Brøndby - FC Nordsjælland på søndag er en kamp om fodboldkulturen i Superligaen og endnu en test af, om Zorniger og Brøndby så rigtigt ved at gå væk fra jagten på en stil, der minder om FCN's.

Bragt i Tipsbladets printudgave 17. november 2017

Det er en kamp mellem fodboldfilosofier og i Brøndby-regi mellem fortid og fremtid, når Brøndby IF søndag aften tager mod Kasper Hjulmands FC Nordsjælland.

Kasper Hjulmands FC Nordsjælland er på mange områder det, Det Ny Brøndby og Thomas Frank ville være; egenudviklede spillere, der i med boldbesiddelse, short-passning og teknisk betonede spillere på alle positioner skulle skabe et nyt dynasti i Superligaen.

Man ville skabe en modpol til Ståle Solbakkens kværnende, jernhårde FC København-kollektiv, hvor profiler handles ind og skal tilpasse sig et system, hvor kun få spillere har mandat til at drible og ingen kan sætte sig ud over presspillet og zone-konceptet.

To datapunkter viser, hvor meget Alexander Zorniger har ændret på snart halvandet år, hvor Brøndby er gået fra ingenmandsland bag FC København og FC Midtjylland til i skrivende stund at være DM-favorit.

Mod FC København havde Brøndby kun bolden 43 procent af tiden og ramte på 70 procent af de i alt 265 afleveringer i kampen, mens FC Københavns tilsvarende tal var 75 procent på 406 afleveringer.

Og kan du gætte, hvor mange Superliga-hold, der har ramt en medspiller på en større procentdel af afleveringerne end Brøndby?

Det er OB, FC Nordsjælland, FC København, Silkeborg, Lyngby, AaB og såmænd også oprykkerne Helsingør.

Afleveringsprocenten siger intet om spillernes tekniske niveau eller øvrige mangel på evner til at spille offensiv fodbold: Det dokumenterer derimod sort på hvidt, hvor markant Zornigers dedikation til at spille direkte og meget hurtigt frem mod modstanderens straffesparkfelt er, og risikoviljen til at slå vinderbolde i stedet for tålmodigt at flytte bolden i lange, omhyggelige angreb.

Alexander Zorniger og Brøndbys sejr over FC København var den foreløbige bekræftelse på, at det sportsligt var helt rigtigt at holde på keeperen (og en pt ekstremt formsvag topangriber i Teemu Pukki) i august.

Slår man FC Nordsjælland og dermed åbner et hul på seks point til Kasper Hjulmands hold, tegner der sig den mulighed, at de sidste 20 runder bliver et nervepirrende kapløb mellem Zornigers ubønhørlige kollektiv og FC Midtjyllands samling af fremragende individualister, der har fundet sammen i et tremandsforsvar og med 34-årige Jakob Poulsen som Superligaens bedste midtbanespiller.

Man kan diskutere, hvor meget der er Moneyball, og hvor meget det er Matthew Benhams pengepung, der endelig har leveret de brikker, Jakob Poulsen igen kan styre til et DM. Og så skader det ikke at have firemeter-duoen Paul Onuachu og Alexander Sørloth, som ingen i Danmark tilsyneladende kan tøjle.

Ligesom Åge Hareide har forladt den hollandsk inspirerede stil på landsholdet, viser Brøndby og FC Midtjylland i øjeblikket, man kan vinde på andet end sirligt opbyggede angreb, og i Randers var ansættelsen af Ricardo Moniz taget direkte fra samme Red Bull-tankegods, som Zorniger kom til Danmark med. Vi kan diskutere kvaliteten af Superligaen, der for mig at se ikke er blevet spor bedre af at gå fra 12 til 14 hold. Men i det mindste sikrer Zorniger, Thorup og deres disciple, at der sker noget nyt.

PS: Det var en fremragende kamp af Danmark i Dublin. Du må ikke snyde dig selv for Thomas Pyndts store reportage fra Danmarks triumf, en reportage der begynder på side 10 i Tipsbladet.