Når Wozniacki kan, kan fodboldspillerne og DBU også
Foto: Getty Images
Generelle

Når Wozniacki kan, kan fodboldspillerne og DBU også

DBU og Spillerforeningen bør gøre som Caroline Wozniacki, mener Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, i dagens leder.

Bragt i Tipsbladet den 29. september.

I de kommende to uger og igen til november i playoffkampe ude og hjemme finder vi ud af, hvem der skal til VM i Rusland. Det er og vil fortsat være dybt fascinerende at følge skæbnerne i verdens mest prestigefyldte fodboldturnering. Men før vi kaster os ud i floden af fed og medrivende fodbold, håber jeg, fans og især fodboldspillere og ledere vil tage en smuttur med til USA.

Sidste fredag offentliggjorde New York Times en opsigtsvækkende tekst skrevet af Grigorij Rodtjenkov, tidligere chef for antidoping-laboratoriet i Moskva. Rodtjenkov var en af hovedforcerne bag afsløringer af systematisk, statskontrolleret doping i Rusland, foretaget efter samme mønster som i Sovjet-tiden, som afsløret i McLaren-rapporten.

Selvsamme rapport, som afslørede over 1000 angiveligt dopede sportsudøvere i russisk sport, herunder et betydeligt antal fodboldspillere. I sin tekst i New York Times fortalte Rodtjenkov om IOC og sportsverdenens forsøg på at se bort fra doping-afsløringerne, der ifølge mange kritikere, herunder mange nationale sportsforbund, burde betyde, at Rusland bliver udelukket fra vinter-OL i Sydkorea til februar.

Rodtjenkov beskrev et system, der bygger på frygt, som tvinger mange sportsstjerner til at dope sig mod deres egen vilje, præcis som Rodtjenkov i sin egen udlægning handlede på ordrer, der stammede fra en af sportsverdenens mest magtfulde figurer, Vitaly Mutko, der ud over at være en af Vladimir Putins nærmeste betroede også spillede hovedrollen politisk og organisatorisk, da Rusland  sikrede sig VM ved den kontroversielle dobbeltafstemning med Qatar i december 2010.

I sidste uge var der UEFA-kongres.

Præsidenten Aleksander Čeferin var i byen med et forslag om, at europæiske lande og EU burde indføre lovgivning, der begrænser størrelsen på transferbeløb i fodbold.
For mig vakte den idé minder om Jakob Haugaards 1994-pakke som nyvalgt folketingspolitiker om medvind på cykelstierne og Nutella i feltrationerne – letkøbt, da det ikke har nogen gang på jord.

Til gengæld var der ikke ét pip om kritikken mod Ruslands VM, herunder brug af nordkoreanske slavearbejdere på stadion i Sankt-Petersborg, og doping-afsløringerne. Måske fordi Čeferin er i spidsen for den FIFA-komité, der skal holde øje med, tingene går rigtigt til i Rusland? Eller er det fordi, Čeferin blev valgt på Ruslands nåde, i øvrigt med de nordiske fodboldforbund som ivrige støtter?

I juni i år kunne Daily Mails dygtige, undersøgende journalist Nick Harris afsløre, at Ruslands VM-hold ved slutrunden i Brasilien i 2014 var i kikkerten, i FIFA-systemet, for mistanke om, at det hold også havde været del af det statsstyrede dopingprogram.

Kan DBU leve med at komme til VM i Rusland og blive trukket mod værtsnationen Rusland, uden at FIFA har handlet på McLaren-rapporten og fået tilfredsstillende svar fra de russiske værter om de enorme doping-skygger, der hænger over russisk topsport?

Og måske endnu vigtigere: Kan I, spillere på Danmarks A-landshold? Og jeres fagforening Spillerforeningen?

Der findes flere spillere derude, der ligesom norske Tom Høgli ikke gider korruption, snyd og forskelsbehandling. Men få som Høgli taler højt om det, selvom det ikke tjener ekstra penge eller flere point til Høglis hold FC København og Norges landshold.

Sig fra. Råb op.

Caroline Wozniacki, der om nogen ikke har noget at vinde økonomisk med hendes portefølje af sponsorer, gjorde det op til Indian Wells-turneringen, hvor Maria Sjarapova fik lov at stille op, selvom hendes doping-karantæne endnu ikke var udløbet. I fodboldspillets navn er IOC og FIFA ved at begrave dopingsagen mod de russiske myndigheder.

Hvis nogen har brug for inspiration, kan de kaste blikket tilbage til USA, hvor Rodtjenkovs offer er at være gemt væk i vidnesbeskyttelsesprogram med familien siddende i Rusland. Eller se de NFL-spillere, der protesterer mod forskelsbehandling, overgreb og i nogle tilfælde mord på sorte, selvom landets præsident på Twitter skaber sig tosset over den fredelige protest.

Spillerne har den perfekte ramme til at sige fra og stille krav, især det lykkes Danmark at komme med til slutrunden efter det lange, snørklede forløb, kvalifikationen har været.

Giv lyd – det vil fungere langt bedre, end når en sur chefredaktør som undertegnede brummer sig hæs og får skrivekrampe i afmagt over alt det, der er i vejen med det fodbold-VM.

Køb Tipsbladet hver fredag - du finder det i Ekstra Bladet.