Ødelagte computere og søforklaringer: Qatar og Ruslands VM burde være i fare
Foto: Spencer Platt/Getty Images
Generelle

Ødelagte computere og søforklaringer: Qatar og Ruslands VM burde være i fare

LEDER: Garcia-rapporten er vanvittig: FIFA og FBI bør undersøge Rusland, og Qatar burde miste VM 2022 skriver Tipsbladets chefredaktør Troels Bager Thøgersen.

Jeg har svært ved at bestemme mig for, hvad der er min favorit-detalje fra den 430 sider lange Garcia-rapport, FIFA i denne uge offentliggjorde efter tre års forsinkelse.

Rapporten blev udarbejdet af Michael Garcia, tidligere anklager i den amerikanske delstat New York, og uden at have andre sanktionsmuligheder end at pudse FIFA’s papirtiger, også kendt som den etiske komité, på folk, tegnede Garcia et billede af FIFA, der i 2014 havde givet dønninger i fodboldverdenen, hvis ikke FIFA havde hemmeligstemplet den.

Rapporten beskriver, hvordan Qatar brugte eksterne konsulenter til at smøre og tilsyneladende bestikke nøglepersoner i processen, og hvordan både Qatar og Ruslands regeringer blandede sig i valget, uden der er nogen beviser, der endegyldigt kan fratage de to nationer deres VM-slutrunder, omend flere af faktaene i rapporten burde være nok.

Det beskidte spil, der skaffede VM til Rusland, og som Ekstra Bladet og det norske medie Nettavisen i disse dage fortæller om, er sammen med ARD og Daily Mails afsløringer om mistanke om systematisk doping i russisk fodbold for mig at se vigtigere.

Men Garcia-rapporten er sine steder hyleskæg. Som når Angel Maria Villar, chef for Spaniens fodboldforbund og en af de mest magtfulde personer i fodboldpolitik, opfører sig som en fornærmet  kejser fra et tredjerangs diktatur, da Garcia vover at stille ham spørgsmål om Spaniens valgkamp for at få VM 2018.

Det er helt enormt utroværdigt, at spanierne kun kunne finde nogle få emails fra den kompromitterede Chuck Blazer, som allerede har fortalt FBI alt, han ved, og Garcia-rapporten kan i hvert fald tjene som indikator for, at vi gør klogt i at betvivle alt, det spanske fodboldforbund og Angel Maria Villar er indblandet i – hvilket er en hel del.

Min favorit-detalje er fortsat russernes søforklaring om, at deres computere (som var ejet af en organisation tilknyttet Roman Abramovitj, fremgår det af rapporten) var blevet destrueret, og at de ikke havde været i stand til at genskabe deres email-konti hos Google.

Her er en åben opfordring til Ruslands VM-komité: Send konto-navnene til mig og en aktuel email, I har adgang til, så gør vi et nyt forsøg hos Gmail. Eller spørg Uncle Sam, så vidt jeg ved, har hans efterretningstjenester nogle søgemaskiner, der får Google til at ligne en telefonbog fra 1975.

Mere alvorligt burde FBI skynde sig at få efterforsket Ruslands VM-bud, hvilket FBI ifølge Ekstra Bladets afsløringer gør, så vi før VM om 12 måneder har afgjort, om landet fik VM på ærlig vis.

Det samme gælder for de doping-afsløringer Daily Mail og ARD ved journalisten Hajo Seppelt, der afslørede hele den russiske doping-skandale (med WADA og IOC fodslæbende langt efter sig), kommer med. DBU kan passende arbejde og tale højlydt for, at ovenstående sker i FIFA.

Timingen i offentliggørelsen af Garcia-rapporten er i øvrigt underlig – tro ikke, FIFA havde lagt de sider frem, hvis man så nogen plausibel mulighed for at gemme sandheden væk.
Nogen lækkede rapporten til den tyske avis Bild, der med sine første afsløringer fik provokeret FIFA til offentliggørelsen – en teori er, lækken kommer fra kræfter, der lige nu er del af en stor politisk aktion mod Qatar, som en række nabolande står bag.

Men selvom Qatar måske er i sigtekornet i et politisk spil, fritager det ikke landets VM-komité for ansvar. For mig at se ville den eneste troværdige handling være at tage VM fra Qatar, og jeg tror, frygten for sagsanlæg i milliardklassen er det, der holder FIFA tilbage.

Garcia var dybt bekymret over den nære relation mellem Qatars VM-komité, landets regering og de konsulenter, der så ud til at operere på Qatars vegne.

VM-komitéen har forsvaret sig med, at man ikke var ansvarlig for de eksterne aktørers handlinger, men det er efter min vurdering både utroværdigt og fejlagtigt. I bogen ”The Ugly Game: The Qatari Plot to Buy the World Cup” beskriver journalisterne Heidi Blake og Jonathan Calvert, hvordan den magtfulde FIFA-vicepræsident og præsident for Asiens fodboldforbund Mohamed bin Hammam i kulissen førte valgkamp for sit hjemland Qatar. Det gjorde Bin Hammam ifølge bogen på anmodning fra Qatars daværende statsoverhoved, emiren Hamad bin Khalifa Al Thani.

For mig er det umådelig trist, VM fortsat er noget, man køber og studehandler sig til uden tanke for, hvad der er bedst for flere milliarder fans eller de hold, der skal kæmpe om titlen. At VM muligvis kun stadig er Qatars, fordi FIFA frygter søgsmål fra Qatar og fra Rusland, hvis man forsøger at tage slutrunderne fra de to nationer.