Sandheden ligger på køl i Barcelona
Foto: Kerstin Joensson/Polfoto
Generelle

Sandheden ligger på køl i Barcelona

LEDER: Doping-skandalen i international atletik bør få det spanske retssystem og fodboldspillets myndigheder til at overveje en fornyet indsats via det gamle bevismateriale i Operación Puerto.

Hvad ved Eufemiano Fuentes om doping i fodbold og andre elitesportsgrene?

Mens cykling har fået stryg for en indgroet dopingkultur med organiseret, systematisk doping, er andre sportsgrene i højere grad gået fri, ikke mindst i den spanske Operación Puerto, hvor Fuentes i 2006 blev taget i at have leveret dopingkure til adskillige topryttere.

”Jeg arbejdede med cykelryttere, men også fodboldspillere, boksere, tennisspillere og atletikudøvere,” har Eufemiano Fuentes sagt, uden at han har sat navn på andre end cykelryttere i sagen.

Fuentes og Operación Puerto er aktuel igen af to årsager.

For det første er det internationale atletikforbund IAAF i disse dage involveret i en skandale af ufattelige proportioner. Forbundets topfolk inklusiv den tidligere præsident Lamine Diack har dækket over positive dopingprøver, nogle gange mod bestikkelse og andre gange for at få atleter fra især Rusland med til OL og store mesterskaber.

IAAF’s præsident Sebastian Coe var den første formand for Sepp Blatters og det internationale fodboldforbund FIFA’s etiske komite, og han rasede mod en tysk journalist og kaldte det for en krigserklæring mod atletik, da journalisten tilbage i sommeren 2015 afslørede IAAF i at have tilladt det russiske atletikforbund at begå systematisk doping af sine udøvere.

Nu viser det sig, at journalisten Hajo Seppelt havde ret og mere til i sin afslørende dokumentar-udsendelse.

Vi har haft diskussionen før. At fodbold ikke er helt så velegnet til doping, da fodbold handler om sammenspil og point, ikke hurtigste tid på 100 meter eller flest kilogram på vægtstangen.

Men den systematiske korruption og tilfælde af embedsmisbrug i FIFA giver mig bange anelser, når russisk atletik i årevis har været mistænkt for at dope sig som i Sovjet-tiden og har fået hjælp af topfolk i IAAF til at gøre det.

I disse dage har en appeldomstol i Madrid mulighed for at slå et slag for sandheden.

Den første dommer i Operación Puerto gav Eufemiano Fuentes en etårig betinget udelukkelse fra læge-gerningen for at have omgået lægemidler uforsvarligt og beordrede, at alle 211 blodprøver og computerne fra efterforskningen skulle tilintetgøres. 

Begrundelsen var tilsyneladende beskyttelse af privatlivets fred, blandt andet hos de mange sportsudøvere uden for cykling, der ikke var sat navn på.Borger-rettigheder skal naturligvis beskyttes og prioriteres, men jeg har svært ved at se ræsonnementet i, at kun cykelrytteres blodprøver hos Eufemiano Fuentes var interessante.

Teorien er, at det vil være særdeles politisk uheldigt for spansk sport og den spanske stat at få afsløret de mange verdensmestre og verdensstjerner, landet har profileret sig på siden årtusindskiftet.

Det spanske antidoping-agentur har appelleret kendelsen om beviserne i Fuentes-sagen, og afgørelsen forventes at falde i de kommende dage.

Fodboldklubber i Spanien har været meget hurtige til at sagsøge medier, der har koblet dem til Operación Puerto og Eufemiano Fuentes.

Jeg håber for både deres men primært fodboldspillets og udøvernes skyld, at hele sandheden kommer frem, så vi gennem de blodprøver og beviser kan få be- og afkræftet de utallige rygter om, hvem de superstjerner i fodboldverdenen er.

 
Chefredaktør, Troels Bager Thøgersen