• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Troels Bager Thøgersen

Ståle, Glen og Ghostbusters

Ståle, Glen og Ghostbusters

Troels Bager Thøgersen, Tipsbladets chefredaktør, stiller skarpt på Ståle Solbakken og Glen Riddersholm inden søndagens topbrag Herning

Af Troels Bager Thøgersen

Bragt i Tipsbladets papirudgave 15. maj

Forestil dig, at du er Ståle Solbakken.

Du har været cheftræner i FC København i 21 måneder, og medmindre FC Midtjylland brænder endnu mere sammen, end holdet gjorde for et år siden med nul point i de sidste tre kampe, slutter dit hold for andet år i træk på andenpladsen. Og det var jo slet ikke meningen, da du kom hjem.
 
Du har ellers forsøgt dig med humoristiske stikpiller til kollegaen Glen Riddersholm og FC Midtjylland – det kunne jo se ud til, at det irriterer jyderne.
Klubbens ejere er ambitiøse, ligesom du er. De sigter efter to Champions League-gruppespil de næste fem sæsoner, hvilket nok vil kræve tre-fire mesterskaber i den periode. Det er ikke betryggende, at to rigmænd fra London poster penge i gode spillere i Herning og på Vestegnen.
 
I er ved at hyre en ny first team coach, der blandt andet skal hjælpe ude på træningsbanen. Det var en af dine store forcer i den første periode i 2006 til 2011, hvor FCK vandt fem mesterskaber, havde to mindeværdige ture i CL-gruppespillet og vandt 60,71 procent af kampene. I denne omgang er sejrsprocenten 47,83 før turen til Herning, og selvom du ved, at der er logiske forklaringer på anden sæson i træk uden et DM, ved du også, at pressen vil skrue helt op for kogepladen efter kort tid i næste sæson, hvis holdet igen kommer bagud i tabellen. Måske gør bestyrelsen og ejerne det samme?
 
Præstationerne i din første periode i klubben vejer tungt, men det er bekymrende, at selvsikkerheden og det at vinde dårlige kampe nu er noget, de nye konkurrenter i Herning har patent på.
 
Du har brug for et godt afsæt. Det kan du få i Herning med en sejr og ved at rokke ved FC Midtjyllands selvtillid – det gør en stor forskel, om FCM vinder mesterskabet med 15 eller 4 point. Og hvad nu hvis du kan skabe tvivl på egne evner i FCM? Du ved, det er eneste måde at vriste det mesterskab fra Ulvene; tænk, hvis du kunne tage på MCH Arena, ødelægge topholdets perfekte hjemmebanestatistik i denne Superliga-sæson og inducere det gummiben, hele Danmark vil råbe op om, hvis FC Midtjylland taber.
 
 
Forestil dig, at du er Glen Riddersholm.
Det var ikke mange, der tog dig eller dit hold seriøst, da du blev Superliga-cheftræner i 2011. Folk gider ikke høre på en ung træner, der tager navne som ”Ferguson” og ”Wenger” i munden, når du i Tipsbladet fortæller om dit håb for trænerkarrieren i FC Midtjylland.
 
Du er pædagoguddannet og har ry for at være empatisk, men det er stramme strukturer og uendelige gentagelser af, hvad spillere og trænere kan og skal forvente af hinanden, der sammen med Matthew Benhams penge har løftet klubben til at være DM-storfavorit.
 
Men du tager ikke et øjeblik til at nyde topplaceringen. I har givet hinanden håndslag på, at guldfesten varer én dag – så er det tilbage til forberedelserne til næste sæson, hvor målet siden januar har været at komme i et europæisk gruppespil. Talk the talk, walk the walk, selv når alle siger, det ikke kan gå galt.
 
Det er dog svært at se, hvordan det skulle gå til. For dine spillere er mentalt stærkere end sidste år, truppens bredde er en helt anden, og derfor har I fine erstatninger, hvis Kristian Bach Bak og Erik Sviatchenko igen er ude.
 
Du bliver hamrende irriteret, hver gang nogen – det være Ståle Solbakken eller en journalist – bruger ordet gummiben.
 
Du peger på den skadesplagede trup i foråret 2014 og en enkelt dårlig halvleg i Haderslev som forklaring på sidste sæsons nul point i de sidste tre kampe. Det har været hele dit projekt som cheftræner at udrydde de dårlige undskyldninger og bortforklaringerne, og at I allerede har gjort det, kan I vise ved at tromle et FCK-hold søndag aften i Herning, hvilket burde være muligt med de mange københavnske skader og dine offensive valgmuligheder. Nicolai Jørgensen kunne du godt tænke dig.
 
Ellers er der ikke mange FCK-folk, du ville transplantere ind i din idealopstilling. Du har Superligaens bedste hold, og søndag aften skal fortidens spøgelser manes i jorden, mens hele Fodbolddanmark ser på. Sikke en triumf det vil være fire år inde i jobbet som Superliga-træner.

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Esbjerg fB - AaB

Det kan meget vel komme til at handle om nerver, tålmodighed og endnu flere nerver, når Esbjerg fB hjemme møder AaB. Hvem vinder?

Optakt: AGF - Randers FC

Superligaen er endelig på programmet igen, og ingen kampe har vi ventet længere på end denne. Den bliver afgørende for top 6.