• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Transfertanker: Cristiano Ronaldo er en af historiens største sportsstjerner

Foto: Getty Images

Cristiano Ronaldo har skabt sig selv, mener Tipsbladets chefredaktør i denne omgang transfertanker.

Af Troels Bager Thøgersen

Bragt i Tipsbladet den 13. juli

Efter Cristiano Ronaldos skifte til Juventus er der en tendens til at opgøre portugiserens tid i Real Madrid i mål, titler og de enestående scoringer, hvor han tilsyneladende trodser fysikkens love.

Det er helt naturligt at gøre, vi har også været der på Tipsbladet med historierne om Cristiano Ronaldos fanatiske træningsprogrammer, kost og søvnmønstre.

Cristiano Ronaldo er blevet sammenlignet med The Terminator fra filmene af samme navn, og hans forvandling fra splejset dribler til fysisk fænomen, som man kender det fra en NFL-spiller eller OL-sprinter, har givet os en opfattelse af portugiseren som en maskine, en ’maskinliggørelse’ der forklarer hans overnaturlige scoringsgennemsnit og de enestående scoringer, hvor vi har målt, præcist hvor højt han sprang for at heade bolden i mål hævet en halv meter over forsvarsspilleren, og at Cristiano Ronaldos højre fod var oppe i 238 cm’s højde, da han saksesparkede bolden i mål mod Juventus 3. april 2018.

Som Sid Lowe så fint skriver det i sin Guardian-klumme om Cristiano Ronaldos exit, kaldte Real-backen Alvaro Arbeloa sin holdkammerat for et rumvæsen, og det er som om, Cristiano Ronaldos mange mål og overnaturlige fysik kommer til at skygge for, hvor enestående hans præstation og betydning for Real Madrid har været.

Portugiseren kom til Real Madrid som 24-årig, hvor klubben var kendt for at brænde ud i Champions League i ottendedelsfinalerne, og hvor Real Madrid havde det meget svært i ligaen med Josep Guardiolas FC Barcelona og deres supertrio Lionel Messi, Xavi og Andrés Iniesta, som skiftende Real Madrid-trænere og mandskaber bare ikke kunne overvinde.

Det lykkedes kun delvist at matche FC Barcelona i ligaen - to Real-mesterskaber, ét til Atlético Madrid og seks til FC Barcelona i Cristiano Ronaldos tid i klubben er højst bestået.

Men fire Champions League-titler i fem sæsoner gør det aktuelle Real Madrid-hold til det største i Europa, siden selvsamme klub i turneringens begyndelse i halvtredserne vandt de fem første udgaver med Alfredo Di Stefano som omdrejningspunkt.

Cristiano Ronaldo dominerede bestemt ikke alle finalerne. Men Real Madrid var aldrig nået dertil uden ham og hans jernhårde vindervilje, og det er den, der for mig skiller portugiseren ud, selv fra Lionel Messi.

Cristiano Ronaldo har skabt sig selv. Jeg vil hævde, at han kunne være endt som den jævnaldrende Ricardo Quaresma, der var præcist lige så teknisk begavet som Cristiano Ronaldo, men som ellers var sin landsmands modstykke med sin manglende disciplin, dedikation til træning og fysisk forbedring, og vilje til at blive dygtigere taktisk og i sin spilforståelse.

Cristiano Ronaldo har skabt sin enestående karriere, som få andre fodboldspillere før ham har formået, og selvom han ikke har haft Lionel Messis medfødte evner, gør hans vilje og evne til målrettet at blive en af historiens bedste fodboldspillere ham også en af historiens største sportsstjerner, som Juventus sagtens kan få stor glæde af på og uden for banen i de næste sæsoner.

Læs 48 siders Tipsbladet med reportager fra Sankt Petersborg og Moskva om Frankrig og Kroatiens vej i VM-finalen, og Englands dramatiske exit. Få også Tipsbladets Superliga-optakt og vores opsamling af ugen på transfermarkedet.

Vil du have Tipsbladet direkte på din tablet, pc og mobil, kan du købe det digitalt her - ekstrabladet.dk/ebladet/

Du kan også vælge at få det leveret Tipsbladet i postkassen hver fredag. Læs mere og bestil på https://abonnement.ekstrabladet.dk/avis/fredag/

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Esbjerg fB - AaB

Det kan meget vel komme til at handle om nerver, tålmodighed og endnu flere nerver, når Esbjerg fB hjemme møder AaB. Hvem vinder?

Optakt: AGF - Randers FC

Superligaen er endelig på programmet igen, og ingen kampe har vi ventet længere på end denne. Den bliver afgørende for top 6.