Whistleblower trækker tæppet væk under DBU’s støtte til FIFA-præsident
Foto: Getty Images
Generelle

Whistleblower trækker tæppet væk under DBU’s støtte til FIFA-præsident

LEDER: Det er tankevækkende, hvad der foregår i det internationale fodboldforbund FIFA, og der er ifølge Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, rigeligt stof til eftertanke til DBU og den danske regering.

Bragt i Tipsbladet 24. november 

”FIFA er et lukket foretagende, der opererer som et politisk kartel. I den kontekst er det ikke overraskende, at intet forbund eller andre fodboldorganer taler åbent om, hvad der er i vejen. De foretrækker at forblive stille og venter i køen i håbet om, det bliver deres tur.”

Miguel Maduro, tidligere portugisisk minister og formand for en såkaldt uafhængig FIFA-komité, holder ikke igen i et interview, vi bringer i dag i Tipsbladet.

I foråret udelukkede Maduro den magtfulde russiske fodboldpolitiker Vitaly Mutko fra at stille op til FIFA’s øverste organ, FIFA Council.

Maduro mente, helt i overensstemmelse med FIFA’s egne regler, at man ikke som Mutko kunne være siddende minister i en regering og sidde på en vigtig post i FIFA.

Konsekvensen var en fyring af Maduro, der på alle måder lignede et ”tak for sidst” fra FIFA-præsident Gianni Infantino, sendt i byen af Ruslands magtfulde fodboldforbund, der spillede en hovedrolle i valget af Infantino.

Miguel Maduro fortalte i det britiske parlament i september og i dagens udgave af Tipsbladet, hvordan Gianni Infantino og FIFA-præsidentens generalsekretær Fatma Samoura lagde pres på portugiseren for at få godkendt Mutko som kandidat, i strid med FIFA’s egne regler.

Det kunne få alvorlige konsekvenser for VM at udelukke Mutko, advarede Samoura.

For tre uger siden sagde DBU-formand Jesper Møller i Tipsbladet, at han henholdt sig til FIFA’s officielle svar til Maduros vidneudsagn, hvor FIFA afviste, Maduro var blevet udsat for pres.

Det, Miguel Maduro beskriver i Tipsbladet i dag, er ellers alt andet end betryggende for FIFA og for DBU’s støtte til FIFA-præsidenten og projektet om at reformere fodbold indefra.

Ifølge Maduro overholder FIFA’s øverste top ikke egne regler og bøjer selvsamme regler for at please en smal gruppe aktører som eksempelvis Rusland, en smal gruppe der fastholder FIFA i gamle mønstre.

I disse dage er en storstilet retssag i gang i New York, hvor de amerikanske myndigheder har tre tidligere FIFA-topbosser på anklagebænken.

Sagen er direkte afledt af anholdelserne op til FIFA-kongressen i midten af 2015, og i retssagen har der allerede været flere indikationer på, at nogle af de mange millioner kroner i bestikkelse er betalt for støtte til og stemmer på Qatar som VM-vært.

Ifølge Miguel Maduro er det afgørende, FIFA får hjælp udefra, for eksempel fra EU, som kan pålægge FIFA ekstern kontrol.

Maduro afskriver forsøg på forandring indefra, som ellers er DBU’s slagplan. FIFA er fortsat alt for lukket og kommer aldrig til at acceptere reelle reformer, mener Maduro, der opfordrer Europaparlamentet til at skride ind.

Maduros kritik bør vække til eftertanke i såvel DBU som i kulturministeriet og regeringen. Noget er helt galt, og mens man i et VM-år helt naturligt glæder sig over det danske landsholds genrejsning, er det i den grad værd at overveje, hvad man vil være med til i fodboldfamiliens navn.