• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Torsten Kjems Hansen

Alarm hos OB's hængemuler, FCK-guldkurs og Hobros nedtur

Alarm hos OB's hængemuler, FCK-guldkurs og Hobros nedtur
Illustration

Superliga-pointer fra weekendens fem kampe, der bød på flere klare signaler i både top- og bundkampen.

Af Torsten Kjems Hansen

Silkeborg IF – FC Vestsjælland 1-2
Det ser efterhånden mere end svært ud for Silkeborg, der bare ikke kan vinde og heller ikke har ret meget held i sprøjten, når det kommer til dommerkendelser. I forrige spillerunde blev Silkeborg udsat for at få dømt et yderst tvivlsom straffespark i mod sig, da FC Midtjylland endte med at vinde 2-1. I Fredagens hjemmekampe mod FC Vestsjælland gentog situationen sig endnu engang, da Joël Tshibamba gik i græsset kort efter pausen og dommer Michael Johansen gav straffespark, som FCV udnyttede til at bringe sig på 2-1. Ved stillingen 1-0 til FCV overså dommeren et straffespark til Silkeborg, da Anders Kure savede Sune Kiilerich over i feltet. Det erkendte mange med fløjten selv efter kampen, men Silkeborg udnyttede dog dommerfejlen til at score på det hjørnespark der i stedet blev dømt. En trøst – og alligevel uden afgørende betydning.

Selv om Silkeborg-spillerne egentlig kæmper bravt for tingene, ændrer det ikke på, at holdet ikke er skarpe nok. Hvis ikke klubben aktivt gør gør noget i januars transfervindue, kan sæsonen blive endda meget lang. Og fortsætter tendensen, kan håbet allerede være ude ved slutningen af efterårssæsonen, hvor der nu mangler fem spillerunder. 

Der er aktuelt otte point op til Esbjerg og AaB på 9. og 10. pladsen og kravet til sejre har aldrig været større. Men når det endnu ikke er lykkes efter 12 forsøg – ja så må det være svært for selv den største Silkeborg-optimist at bevare troen på overlevelse.

Ud over tre vigtige point i bundracet kunne FCV-spillerne fjerne en kæmpe byrde fra skuldrene fredag aften, da det efter seks nederlag i træk på udebane lykkes at hente en sejr. Michael Hansens spillere viste vilje og tro på tingene i den uhyre vigtige udekamp, der ved nederlag for alvor kunne have trukket holdet ned i et tæt bundrace. I stedet kan Slagelse-spillerne nu ånde noget lettere, da forspringet til henholdsvis Silkeborg og OB er på 10 og fem point og både Esbjerg og AaB er overhalet i tabellen.

Nu venter der først en midtugekamp i pokalturneringen, inden en ny og afgørende bundkamp venter, når Esbjerg skal på besøg i Slagelse.


SønderjyskE – FC Midtjylland 1-1
SønderjyskE sled, slæbte og fik igen snuppet point og dermed forlænget stimen af kampe som ubesejret til imponerende otte af slagsen. Men pointet blev hentet i hus efter en kontroversiel rolle til Marvin Pourie, det vakte kæmpe jubel på tribunerne med sit hovedstødsmål til 1-0 men som indiskutabelt burde have været vist ud for sit tydeligt overlagte albuesving i hovedet på FC Midtjyllands Francis Dickoh inden pausen. 

Tyskeren slap med gult kort fra dommer Kenn Hansen, der dog efter kampen var mand nok til at erkende sin fejl, der altså endte med at få stor betydning for kampen. 

Sønderjyske høstede igen point og er nu kravlet frem som nummer syv i tabellen – dog uden at være fri for at holde øje med nedrykningsstregen. 

Inden næste midtugens pokalkamp mod AGF, må det være forventeligt, at Sønderjyske-ledelsen får præciseret en ting eller to over for Marvin Pourie, der i skurkerollen sørgede for at kaste en skygge over glæden ved helterollen omkring sit første liga-mål for sønderjyderne.   

FC Midtjylland lignede indtil et par spillerunder siden et hold, som kunne smadre enhver modstander med flot spil, uopslidelig fight og masser af tempo. I forrige runde skulle der både dommertække og held til at nedlægge bundproppen fra Silkeborg og i weekenden var der igen problemer. Spillet og effektiviteten var ikke i nærheden af det topniveau, som klubben har sikret sig langt de fleste point på, og til trods for at forspringet fortsat er stort til forfølgerne, aner man måske et lille formdyk hos topholdet, der i de seneste to kampe har haft svært ved at komme frem til mange store chancer. 

Men ro på. FC Midtjylland har stadig alt, hvad der skal til for at gå hele vejen i denne sæson, og i virkeligheden er det i den grad godkendt at hente fire point fra to kampe, hvor mange ting ikke har fungeret optimalt. FC Midtjylland er stadig en klar guldfavorit.

Randers FC – OB 3-0
Når man har scoret ni gange i 11 kampe, er det ingen overdrivelse, at tale om scoringsproblemer. Sådan var billedet for Randers FC inden søndagens kamp mod OB. Men allerede efter 45 minutter var sæsonhøsten øget til 12 scoringer. Og selv om mål nummer to blev sat ind med hånden af Victor Lundberg, ændrer det ikke på, at Randers fik prikket hul på en ballon, hvor der gemte sig både masser af chancer og skarpe afslutninger. 

At det kom med et hurtigt modløst OB-hold, er hvad det er. Men at afsluttere som Lundberg og Ishak fik fornemmelsen for mål tilbage, kan blive vigtigt for Randers, der har vanskelige opgaver forude mod først Brøndby og siden Esbjerg fB. 

En enlig svale af mange mål gør det ikke for Randers, der til gengæld har gang i noget ganske unikt med sæsonens 7. clean sheet og holder sig helt fremme i toppen, hvor der nu er syv point til FC Midtjyllands førsteplads. Det er godt gået af Randers, der gang på gang viser et stærkt fundament, der er svært at bryde ned. 

Selv om det er tidligt på sæsonen, ligner OB-spillerne allerede nogen, der er ved at opgive ævred. Endnu en tam indsats hvor stort set ikke noget hænger sammen af spillets grundelementer er et skidt varsel tre kampe efter trænerfyringen af Troels Bech. Selv om man kommer bagud, må det være forventeligt med en trodsreaktion, men i øjeblikket er krigeren i OB-holdet så hårdt såret, at det er hængemuler og intern brok, der dominerer holdet. 

Træner Ove Pedersen har før stået i den situation, har fortsat 21 kampe tilbage i sæsonen og efter mandagskampen er der maksimalt stadig blot tre point til den rigtige side af nedrykningsstregen. Derfor er der endnu heller ingen grund til panik, og alligevel skal der lyttes alvorligt til de alarmklokker, der runger ud over Odense-klubben. For hvem skal gå forrest og trække resten af holdet med op? Der er nye spillere i flere kæder og hvem er holdets leder, der skal indgyde noget tro? Anfører Ari Skulason, fighteren Martin Spelmann eller den forventningspressede profil Rasmus Falk? Ingen af dem ligner i øjeblikket hverken personer eller spillere, der har, hvad der skal til for at bære og hæve selvtillidsforladte holdkammerater. 

Ingen tvivl om, at OB skal have hevet point på kontoen meget snart for ikke at blive isoleret i bunden af rækken sammen med Silkeborg. I næste runde er der hjemmebane mod et Hobro-hold, der ikke har vundet de seneste seks kampe. Her må det være et krav fra Ove Pedersen til spillerne, at attituden og indstillingen er på et langt højere plan end søndag – og det i samtlige 90 minutter. 


Hobro IK – FC København 0-2
Sæsonstartens rus af sejre og sensationer er ved at fortage sig i og omkring Hobro, der med nederlaget nu ikke har vundet de seneste seks kampe. 

Hobro skal alligevel have ros for, at det på ingen måder virker til, at kræfterne eller modet er væk. Til gengæld var niveauet søndag bare ikke godt nok til at kunne tale om ufortjent nederlag. At kampen så kunne have udviklet sig anderledes, hvis dommer Dennis Mogensen havde peget på pletten, da Mathias 'Zanka' Jørgensen fældede lynhurtige Quincy Antipas, er en anden sag. For straffe det var der. Hobro kan efter mandagens kamp synke ned på tabellens 7. plads og indtil videre skal Hobro glæde sig over, at både Silkeborg og OB ikke har fået gang i sæsonen, for de andre hold i tabellens nederste halvdel er begyndt at røre på sig. For selv om Hobro trods alt har hentet point via fire uafgjort i de seneste seks kampe, er formen for nedadgående og der bliver runde for runde tabt terræn. Ambitionen om 'blot' at undgå nedrykning bliver mere og mere aktuel for Hobro, der i kommende spillerunde, kan se frem til en vigtig kamp ude mod rådvilde OB. I de seneste seks spillerunder har kun Silkeborg hentet færre point end Hobros fire, mens netop OB står på samme antal.

FC København snuppede den tredje sejr på stribe og virker kun til at blive bedre og bedre. Spillet hænger mere og mere sammen og tempoet bliver runde for runde hævet, og klubben er målt på de seneste fem spillerunder Superligaens mest formstærke hold med 13 af 15 mulige point. Af samme årsag har københavnerne minimeret forspringet til det midtjyske tophold med tre point på de fem spillerunder og er for alvor tilbage på guldjagt. 

Og med Nicolai Jørgensens stigende formkurve lover det godt for offensiven, der for få uger siden havde det svært med chancer og afslutninger. Kan profilen fortsætte sin udvikling og forblive skadesfri, kan han sagtens ende med også at trække angrebskollega Andreas Cornelius ud af scoringskrisen. 

Esbjerg fB – Brøndby IF 0-0
Det giver ikke ret meget mening, at Esbjerg ligger og rakker rundt på kanten af nedrykningsstregen, når man kan præstere så voldsomt er pres mod et stærkt Brøndby-hold. Esbjerg var suverænt det bedste hold i den første lille time men evnede altså ikke at krydre overtaget med de nødvendige skarpe afslutninger. 

Men selv om Esbjerg kun er tre point foran OB på 11. pladsen, kan man godt forstå EfB-træner Niels Frederiksens optimisme i forhold til de kommende kampe og i det hele taget resten af sæsonen. Med spillere som Gomes, Ankersen, Pusic, Andreasen og Söder på holdet, skal sejrene nok komme. 

Brøndby IF kom til Esbjerg med en form-pil pegende op efter to sejre i træk og gevaldige forbedringer i spillet. Men indsatsen i første halvleg må være bekymrende for trænerstaben, for niveauet var ganske enkelt ikke godt og kun tilfældigheder gjorde, at Esbjerg ikke var foran ved pausen. Til gengæld blev der rettet op i 2. halvleg, hvor indskiftningerne af Christian Nørgaard og Elban Rashani var med til at skabe overtaget til Brøndby, der pludselig vadede i chancer og klart burde have scoret. 

Efter tre spillerunder i træk at have scoret og kvalificeret sig til en plads på Rundens Hold på tipsbladet.dk, må den finske angriber Teemu Pukki en tur i skammekrogen for en af sæsonens største afbrændere.

Brøndby mistede med pointdelingen en smule terræn til FC København og Randers FC, men kan samlet set glæde sig over at være ubesejret i de seneste fire kampe. Der er fortsat noget at arbejde med for træner Thomas Frank, men på trods af den sløje første halvdel af kampen i Esbjerg fik Brøndby igen vist, at der er store kvaliteter på holdet og at ambitionen om medaljer i sæsonen er realistisk.

 

 

Superliga

Mere Superliga

Fokus