• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Torsten Kjems Hansen

Brøndby viser styrke, Hobro synker mod dybet

Brøndby viser styrke, Hobro synker mod dybet
Illustration

Superliga-pointer: OB viser takter, der lover mere end godt for det fynske bundhold, FC Midtjylland stikker af i toppen og nedrykningskampen strækker sig nu helt frem til ligaens 6. plads.

Af Torsten Kjems Hansen

FC Midtjylland – FC Nordsjælland 2-0
FC Midtjylland brager derudaf og satte fredag aften en streg under deres suverænitet på eget græs med den syvende sejr i træk. Godt nok skulle der et rødt kort og en hullet frisparksmur til, før FC Midtjylland fik scoret, men sejren er der alligevel ingen, der kan tage fra topholdet.
Vinder FC Midtjylland på fredag over den håbløst satte bundprop fra Silkeborg, sikrer FC Midtjylland sig allerede førstepladsen ved vinterpausen.
Der er i øjeblikket ingen i nærheden af FC Midtjylland, der har en sikker kurs mod klubbens første mesterskab. Forspringet er lige nu på 10 point, og fortsætter midtjyderne stilen i efterårets sidste fire runder, kan det meget vel vokse sig endnu større. Bliver der så oven i købet hentet mere kraft i januars transfervindue, bliver topholdet endnu sværere at fange.

Da der i slutningen af september var spillet ni spillerunder, lå FC Nordsjælland nummer to i tabellen med 19 point med seks sejre og bare to nederlag – bare to point efter FC Midtjylland på førstepladsen, men med 13 point til OB under nedrykningsstregen. Fire spillerunder senere er det en noget anden virkelighed, der har ramt FCN. Det er blevet til et point i de seneste fire kampe – og de tre seneste er tabt. Både FC København, Brøndby og Randers FC er smuttet forbi i tabellen, afstanden til FC Midtjylland er nu vokset til 11 point, mens der kun er otte til OB under nedrykningsstregen. Men hvad er der galt i Farum? Hurtigløberne John og Bech løber fortsat hurtigt, men skarpheden og heldet har ikke været med FC Nordsjælland, der også må ærgre sig over stolpeskuddet i Herning i slutningen af første halvleg ved stillingen 0-0.
FC Nordsjælland skal nok sikre sig sine point, men hvis ikke der snart kommer sejre på bordet, ender julen med at blive fejret langt fra medaljekampen.

FC Vestsjælland – Esbjerg fB 1-4
Godt nok hentede FC Vestsjælland den første udesejr i sæsonen i forrige spillerunde, da bundproppen fra Silkeborg blev nedlagt, men nu er der så til gengæld slået hul på den fornemme hjemmebanestatistik. 
Og der må være bekymrende miner i Slagelse, for hjemmeholdet faldt totalt sammen, da Esbjerg bragte sig i front.
Det er nu blevet til fire point i fire kampe, og formen afspejler sig i, at FC Vestsjælland nu kun er to point over nedrykningsstregen.
Når man har lukket 10 mål ind i de seneste tre Superliga-kampe, er der noget i vejen i det defensive fundament, og hvis ikke det bliver rettet meget snart, kan FC Vestsjælland sagtens ende med at holde jul som nummer 11 i Superligaen.

Esbjerg kommer til gengæld næppe i nedrykningsfare igen. Holdet sprudler i øjeblikket og formår at omsætte chancerne til scoring. 
Selv om det fortsat kun er tre point til stregen, og der venter svære kampe i efterårets sidste kampe, er der så mange ting ved vestjydernes spil, der peger frem mod en højere placering i tabellen. Holdet har målscorere, der er aggressive og viser attitude, midtbanen har kraft og erfaring, og defensiven kan tage kampen op med selv ligaens bedste angreb. Esbjerg er på vej, og selv om der endnu er et godt stykke vej til sub-toppen, kan Esbjerg sagtens nå at indhente det tabte – hvis ikke i efteråret sidste fire runder, så i foråret, hvor klubben har det med at være uhyre stærk i præstationerne.

OB – Hobro 3-1
Hvem sagde, at OB har famlet og slet ikke har fået tingene til at at fungere efter trængerfyringen af Troels Bech? Det har vi været mange, der gjorde, og OB-træner Ove Pedersen var søndag aften da også mand nok til at erkende de spillemæssige problemer, der har været, og det uhyrlige pres, der har været fulgt med de seneste ugers pinsler og en tung placering under nedrykningsstregen. 
Når det så er sagt, jamen hold da op, hvor skyerne nu er lettet over Odense. Godt nok er placeringen stadig til nedrykning, men det er så også det eneste. For spillet mod Hobro var aggressivt, nærgående, sprængfarligt og effektivt. I kampens første fase blev deltidsprofferne fra Jylland blæst ud af banen og OB med Emil Larsen og Rasmus Falk som flyvende på kanterne og med masser af afslutninger. OB kunne og burde have sikret sig føringen, da Mads Toppels koks endte med selvmål og totalt ufortjent føring til Hobro. Man kan ikke klandre nogen på Odense-tribunerne, hvis pessimismen tog over i dette øjeblik, men på banen fortsatte OB-spillerne og blev lynhurtigt belønnet. Godt nok fik det hurtige røde kort til Hobros Mads Mikkelsen optimismen hurtigt tilbage og selvmålet fra Mads Justesen sendte Tre For Park på kogepunktet og gjorde jobbet nemmere for OB. Men indstillingen, gejsten og lysten til at gå forrest hos mange spillere i striber, rejser den tro på succes, der har manglet gennem stort set hele sæsonen. 
Målt ud fra indsatsen mod Hobro venter der mange point til et OB-hold, hvor Emil Larsen for første gang i mands minde sprudlede, og Rasmus Falk nærmer sig den topform, der kan give OB-offensiven vinger. 
OB vandt den anden sejr under Ove Pedersen, og begge er kommet mod direkte konkurrenter i bunden. Først FC Vestsjælland og nu Hobro. Hvis OB i den kommende spillerunde kan nedlægge 1-1-eksperterne fra SønderjyskE, er efterslæbet i nedrykningskampen indhentet.

De har begejstret, charmeret og overrasket stort med sensationelle sejre over både FC København og Brøndby, men nu efter 13 spillerunder skal Hobro-spillerne for alvor til at indstille sig på den tilværelse, de var blevet stillet i udsigt fra sæsonens start. Nu handler det om virkelig hårdt arbejde og bundkamp. Med nederlaget på Fyn er der kun fem point til et makkerskab med Silkeborg under stregen, og med nu syv kampe i træk uden sejr, kan det se ud som om, at Hobro er ved at miste noget af den energi og gejst, de red længe på i starten af sæsonen. 
Det er bare blevet til et point i de seneste fire kampe, og hvis det ikke bliver til ret meget mere i de efterårets sidste fire runder, kan det blive en trist jul for oprykkerne. 
OB-træner Ove Pedersen sagde inden kampen søndag, at han ikke følte, at mange hold i ligaen havde læst Hobro godt nok men at han havde nøglen. Det så i den grad ud som om, at den erfarne træner fik ret, og det kan blive endda meget svært for Hobro at overrumble ret mange flere hold på Quincy Antipas's hurtige fødder og en topscorer, der nu ikke har scoret i netop de seneste fire kampe. 
Forude venter Brøndby, Esbjerg og Randers, inden efteråret rundes af med, hvad der kan blive en meget afgørende kamp mod FC Vestsjælland i december. 

FC København – SønderjyskE 1-1
FC København snublede selvforskyldt i Telia Parken. Der var chancer nok, og selv om Marin Skender i SøndejyskE-målet diskede op med flere store redninger, burde FCK have lukket kampen. 
Men efter en række kampe at have haft held i i sprøjten med flere dommerkendelser, var der her ikke noget at gøre, da det meget lignede en offside ved SønderjyskEs udligning. 
Samlet mangler FC København en effektiv afslutter, og her er det ikke med tanke på Andreas Cornelius, der søndag var ude med karantæne. Det normale førsteangriber har stort set ikke vist skarphed ud over fra 11-meter-pletten, og selv om Nicolai Jørgensen nu har sørget for mål i de seneste to kampe, har han brændt for meget. Som sagt burde FC København have sikret sig tre point ved flere scoringer en den ene tidligere i kampen, og bliver skarpheden ikke fundet, er der ingen som helst chance for, at målet om at indhente FC Midtjylland kan opfyldes.

SønderjyskE gjorde det så igen. Det lyder efterhånden helt vanvittigt, men syv af de seneste otte SønderjyskE-kampe er sluttet 1-1, otte gange samlet i sæsonen, hvor ni af 13 kampe er sluttet uafgjort. 
SønderjyskE skal have al mulig ros for at blive ved med at slås for pointene, lige meget hvor man spiller, og hvor tung presset på eget forsvar har været. Sammenholdet og fighten for holdet er fænomenal – ingen er større end holdet, hvor der bliver slidt og slæbt for samme sag. Selv Marvin Pourié, der aldrig har sat sit lys under en skæppe, virker til at være faldet ind i kollektivet i SønderjyskE. 
Men rosen skal også have ende, for det nytter bare ikke noget kun hele tiden at spille uafgjort. 
OB, der har været under massiv beskydning i sæsonen, er nu igen bare tre point efter SønderjyskE og har målt på de fire spillerunder under Ove Pedersen med to sejre i fire kampe hentet lige så mange point som SønderjyskE, der har en sejr og tre uafgjorte. Når de andre hold i bunden – som det er tilfældet (ud over Silkeborg IF) er begyndt at vinde kampe, rykker et point ad gangen bare ikke voldsomt. Derfor er SønderjyskE i den grad fortsat en del af nedrykningskampen. Og det i en sæson, hvor de seneste ni kampe er gennemført som ubesejret og kun to kampe er tabt. 

Brøndby – Randers FC 1-0
Brøndby snuppede for tredje gang i træk en sejr på hjemmebane, hvilket ikke er sket i mere end fem år.
Selv om Brøndby var bedst i en chancefattig kamp, lignede det længe noget, der ville ende uden scoringer, men held skal der en gang i mellem til, og søndag aften blev det også tilfældet for Brøndby, da Pukkis afslutning med fire minutter tilbage af kampen blev rettet af og snød Randers' forsvar og målmand.
At de tre point gik til Brøndby var samlet set ikke ufortjent, da man trods alt producerede flest chancer og havde et brag af et stolpeskud på Riza Durmisis flotte frispark. Igen skal Brøndby-holdet have ros for at blive ved med at slås til det sidste, for grebet blev strammet i det sidste kvarter, hvor Randers blev sat under stort pres.
Brøndby er nu nummer tre i ligaen, og med et på papiret udmærket slutprogram for efteråret, kan Brøndby meget vel også overvintre på en medaljeplads. De sidste fire modstandere er Hobro, SønderjyskE, FC Nordsjælland og Silkeborg IF.  Hvis dampen holdes oppe, venter en god portion point for Brøndby i de kampe.

Randers FC kan stadig bryste sig af at have ligaens bedte defensiv, og i store perioder af kampen mod Brøndby så det da også ud som om, at taktikken var at lukke af og rejse hjem med et 0-0-resultat.
Sådan gik det ikke, og nu er resultatet, at Randers i de seneste tre udekampe kun har fået et point, hvilket kan aflæses i stillingen, hvor medaljepladsen er blevet afløst af en placering som nummer fire.
Randers FC-fundamentet bliver ikke slået i stykker af et par smalle nederlag til FCK og Brøndby og holdet vil resten af sæsonen formentlig være lige svære at spille mod.
Men når taktikken er så tilbagetrukket, som det er tilfældet hos Randers FC, kræver det også et knivskarpt angreb. Det virkede hjemme mod OB i forrige runde, men samlet set, er det her Randers skal vise mere skarphed for at bevare positionen fremme i medaljekampen.

Superliga

Mere Superliga

Fokus