• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Oliver Okstrøm

Blog: Danmarks næststørste derby

Blog: Danmarks næststørste derby
Foto: Rasmus Baaner/Polfoto

Lørdag bliver der åbnet op for derbyet mellem 'Det rigtige Midtjylland' og FC Midtjylland, når Viborg kommer på MCH Arena. Det bliver en af de helt store kampe.

Af Oliver Okstrøm

Lørdag begynder forsvaret af mesterskabet for FC Midtjylland, og det kunne næsten ikke blive større for dem i første kamp. Kampen mellem FCM og Viborg bliver kun overgået af FC København - Brøndby, og det er noget fansene fra begge lejre i det inderste af Jylland har set frem til længe.

Det skyldes, at de to hold ikke ligefrem mødes hver tredje måned som FCK-BIF, men ofte med år i mellem sig. Det skyldes selvfølgelig Viborgs nedrykninger og deres problemer med at komme op i Superligaen igen. Men det gør blot opgørene mere interessante.

Læs også: Blog: Midtjysk had er godt for ligaen

Og så hader fansene hinanden. Hvordan det helt er opstået, er de nok ikke helt enige om, men sådan er det jo med konflikter, der ikke er til at løse. Dog skulle navnet "FC Midtjylland" være en del af årsagen for Viborg FF's fans. Det geografiske spørgsmål om, hvad det rigtige Midtjylland er, fyldte tilsyneladende så meget, at man kunne skabe en fortælling om, at dette var 'Hadets kamp'. Jeg kan ikke finde ud af, hvor FCM'erne har sagt "jep, vi hader også jer", men det gør de. Desuden er det da også træls, når en ny fusion bare tager patent på et helt område for næsen af Viborg.

Men fortællingerne er der også fra kampene. Få FCM'ere glemmer sejren på 3-2 i Viborg i november 2013, hvor lejesvenden Jeppe Curth blev helten, da han afgjorde det selvom FCM kort forinden var blevet reduceret til 10 mand. 

Læs også: FC Midtjylland klar til Europa: Fem vilde FCM-videoer

Viborg husker derimod nok den seneste kamp, hvor de to klubber mødtes. Det var en træningskamp, hvor Viborg vandt 5-1 på en bane i Vildbjerg, hvor utallige romerlys blev fyret af, som om kampen foregik i Tyrkiet. Til en træningskamp altså.

Og kom ikke for godt i gang med historien fra efteråret 2002, da FCM-maskotten Lupus med en voksen mand indeni gik løs på en 14-årig knægt i Viborgs krokodille.

Sådan er der historier tilknyttet til alle kampene. 

Det betyder så også, at forskellige fanfraktioner af de to klubber føler, at det er deres pligt at besøge hinandens byer og lave hærværk, slås og opføre sig som vilde. Jeg ved ikke helt, hvordan de retfærdiggører det med fornuftige argumenter, men tydelige svar har jeg aldrig fået. "Sådan er det jo", lyder det bare. 

Dertil er det pudsigt, at på trods af, at fansene slet ikke kan lide hinanden, så kan man sagtens se spillere skifte i mellem de to klubber, og det er vel kun Thomas Frandsen, der har været ude for at få gjort sin tilværelse dårlig af utilfredse fans. Heldigvis.

Dog pumper de sjove drillerier også frem og tilbage, og her er en af dem, der bliver brugt fra Herning-egnen. Den kan de sikkert leve længe på, og har nu gjort det siden 2000, må man gå ud fra.

Hvad kan vi så se frem til på lørdag? Viborg er lige rykket op fra 1. division, og har spillet et par testkampe, hvor det endnu ikke er blevet til sejr, men derimod to uafgjorte og et nederlag. FCM har derimod hentet to sejre og fået et nederlag. Hvad kan man så bruge de kampe til? Ingenting. Overhovedet. FC Midtjylland spillede tilmed en af deres dårligste kampe nogensinde mod Lincoln tirsdag, hvor de blot vandt 1-0 over en række halvtidsproffer, der nok fik smilene frem hos VFF-fansene. 

Viborg har ikke vundet over FCM i en betydende kamp siden 2005, og alligevel bliver det ved med at være et interessant opgør. Hvorfor? Fordi alt kan ske i de lokalopgør, fordi spillerne er toptændte. Jeg tror aldrig, at jeg har gået ind til en kamp mellem FCM og VFF, hvor jeg har tænkt, at den var sikker for FCM selvom det ene hold lå i toppen og det andet hold i bunden. Og det er måske også den bedste chance i ti år for Viborg at få en sejr på lørdag, selvom de er nyoprykkere. Men FCM er sårbare med en ny træner og et chok fra tirsdagen i bagagen - og jeg kan komme til at ligne en idiot, hvis Midtjylland vinder 5-0.

Efter at have ventet siden april 2014 sker det igen. Danmarks næststørste derby skal spilles igen.

Superliga

Mere Superliga

Fokus