• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Oliver Okstrøm

Nye spillere og ny stil: Thorups første 100 FCM-dage

Nye spillere og ny stil: Thorups første 100 FCM-dage
Foto: Gregers Tycho/Polfoto

Jess Thorup har nu været i FC Midtjylland som cheftræner i 100 dage, og derfor er det på sin plads, at man kigger lidt nærmere på, hvordan det er gået.

Af Oliver Okstrøm

Der er gået 100 dage siden Jess Thorup blev præsenteret som cheftræner i FC Midtjylland. Derfor er det på sin plads at se på, hvordan den nye FCM-træner har klaret sig med at efterfølge mestertræneren Glen Riddersholm. Det sker samtidig også lige inden klubbens store udfordring mod Napoli i Europa League.

Han blev ansat efter semifinalepladsen ved U/21 EM, som også kvalificerede holdet til OL i 2016. Samtidig var det også resultaterne i Esbjerg, hvor han også stod bag udviklingen af en række spillere i det vestjyske. Der blev heller ikke talt om de store revolutioner fra Jess Thorups side - og dermed tyder det på, at det ikke var store powerpoint-præsentationer, der fik ham ansat i FCM, men derimod de resultater, som han har lavet.

Læs også: FCM-profil tror på nyt mesterskab: Vi kører i guldsporet

Men for at finde ud af, hvordan Thorup har klaret sig i sine første 100 dage, så vil jeg se på, hvordan det er gået med integrationen af de nye spillere, udviklingen i spillestilen, hvordan det er gået i Danmark, og så hvordan det er gået i europæisk fodbold. Der vil han blive vurderet på en skala fra ét til seks stjerner.

Integration af nye spillere på holdet
I stort set samme moment som Jess Thorups ansættelse kom spillerne Kian Hansen, Daniel Royer, Awer Mabil, Mikkel Andersen og Filip Novak ind på holdet, og Paul Onuacho vendte hjem fra leje-aftalen i Vejle, som den mest toneangivende lejesvend.

Læs også: FCM-uro: Det ulykkelige breakup fik endnu et kapitel

Her er det lykkedes for Kian Hansen, Royer og Novak med en fast plads i startopstillingen, mens Mikkel Andersen efter Johan Dahlins skade har fået meget spilletid. Awer Mabil har fået sparsomt med tid, mens Onuacho har været indskiftningsspilleren, man kunne sætte ind, hvis der skulle være endnu mere fysik forrest på banen.

Dog har jeg stadig svært ved at se, hvad Royer kan i kamp. Han er en af de bedste til træning, men det betyder jo ikke meget, når det gælder. Ellers har resten haft en nem indslusning på holdet, hvor især Kian Hansen ligner en, der har spillet sammen med Erik Sviatchenko i forsvaret i flere år i træk. I det hele taget har ingen været helt håbløse.

Vurdering: fem ud af seks stjerner

Den nye stil
Mens Glen Riddersholm taktik meget firkantet kunne betegnes som overfalds-angrebsfodbold, hvor der hele tiden skulle jages flere scoringer, så er Jess Thorups spillestil mere afdæmpet. Det kan tydeligt aflæses på målscoren i Superligaen, hvor syv hold har scoret flere mål end FCM. Derimod er der ingen, der er i nærheden af FCM's defensiv. 

Lige netop dét har været en udvikling, som man måske kan være træt af, hvis man kommer for at se mål og blive underholdt, men det viser sig også at være den rette vej til sejre. Især i Europa. 

Derfor er det op til den enkelte, hvad man vil have. Den brutale offensive stil, der trods alt vandt mesterskabet eller en mere afdæmpet med færre mål, som man endnu ikke kender udfaldet af i forhold til trofæer - selvom det går fint indtil videre. Dog har der været kampe, hvor FCM, som Benham har antydet, været held involveret. Både i Europa og i Superligaen. Men den har trods alt ført dem videre til det næste stadie som holdbart i Europa, hvor man har forstået at holde modstanderne fra mål. Dét giver sejre, når man ved, at man kun skal score én gang selv for at vinde.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner

Superligaen
Den svære anden sæson har ikke set så svær ud igen. Man har set hold, der pludselig skulle i Europa i mere end to-fire kampe, ikke kunne klare mosten i Danmark samtidig. Det har FCM indtil videre godt kunne - pånær kampen efter Legia, hvor man tabte en sjælden hjemmekamp til Nordsjælland - som også er den eneste for midtjyderne i Superligaen denne sæson.

Derudover er man fortsat med at være på førstepladsen efter mere end én tredjedel af turneringen spillet, og nu foran med tre point ned til forfølgerne fra FC København. Derfor må man jo lette på hatten for det arbejde, der er lavet der - endda med store rotationer, hvor man kunne frygte, at det ville gå udover kvaliteten i spillet.

Det er meget godt klaret af Jess Thorup, når man har med et hold at gøre, der måske er mere interesserede i at spille kampe mod Napoli og Club Brügge end mod AGF - men at man stadig holder sig fokuserede. Det viser noget sult, som man måske kan mangle efter et mesterskab. Måske er det fordi Jess ikke selv har vundet et mesterskab endnu, at man kan bevare den sult, som han overfører til holdet.

Samtidig ser det også godt ud i pokalturneringen, som man også har udtalt, at man satser på. Desuden er det er svært at hakke ned på et hold, der er nummer 1 i ligaen.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner

Champions League
Av for en omgang. Kampene mod Lincoln fra Gibraltar var alt andet end overbevisende. Især det smalle 1-0-resultat på hjemmebane, som nemt kunne være blevet til 1-1 i slutningen af kampen lignede noget, der hørte til i en lavere division. Man kom lidt efter det i udekampen, men kun en smule bedre. Men man kom videre, hvor Midtjylland skulle møde APOEL fra Cypern.

Det dårlige spil fortsatte i første halvleg af hjemmekampen - og det kostede, husker alle. Personlige fejl og skidt spil kostede, og man tabte 1-2. I returen prøvede man næsten alt, men 1-0-sejren var ikke nok. Millionerne fra Champions League var derfor væk.

Her blev FCM udstillet som et umodent hold, men det lærte, de trods alt af.

Vurdering: To ud af seks stjerner

Europa League:
Pludselig vendte det hele i Europa for FC Midtjylland. Først slår man helt sensationelt Southampton fra verdens dyreste liga ud efter to meget klogt spillede kampe. Man havde lært af nederlaget til APOEL, og nu kunne de selv finde ud af at bruge nogle af de samme tricks, som APOEL havde brugt mod dem selv. 

Måske var det dét, der gjorde, at FCM i gruppespillet har gået ind til kampene med enorm tro på egne evner. Sejren over Legia var ikke nogen opvisning, men man viste trods alt, hvad der skulle til, hvis man vil noget i Europa. Kynisk spil. Det blev også taget med til Belgien, hvor Club Brügge nu endelig mødte et dansk hold, som de ikke kunne save fuldstændig over, men som de tabte klart til.

Det har været upåklageligt, og nu skal den virkelig test af FCM komme mod en af de hold, som man mener kan vinde Serie A i denne sæson - også selvom de skulle spare et par af deres spillere.

Vurdering: Seks ud af seks stjerner

Samlet vurdering af de første 100 dage med Jess Thorup i FC Midtjylland: Fem ud af seks stjerner
 

Superliga

Mere Superliga

Fokus