• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Champions League Anders Dehn

En stor uge for målmanden der har prøvet det hele

En stor uge for målmanden der har prøvet det hele
Foto: Luca Bruno / Polfoto

Gianluigi Buffon drømmer stadig om at vinde Champions League efter to finalenederlag. Onsdag gælder det returkampen mod Bayern München, og søndag kan evighedsmaskinen sætte en historisk rekord.

Af Anders Dehn
Bragt i Tipsbladet Tirsdag 15. marts

Selv for en fodboldspiller, der har prøvet så meget som Gianluigi Buffon, er denne uge usædvanligt vigtig.

 
Inden den er omme, kan han have nået en stor milepæl og taget et vigtigt skridt i retning mod en anden.
 
På søndag spiller Juventus mod Torino. Hvis Buffon holder målet rent i kampens første tre minutter, sætter han en rekord, som måske ikke bliver slået i flere årtier. Da vil han runde 929 minutters Serie A-fodbold uden at lukke mål ind og dermed slå rekorden, som Sebastiano Rossi satte i 1993-94-sæsonen. Buffons nuværende stime strækker sig tilbage til en kamp mod Sampdoria den 10. januar, da Antonio Cassano i det 64. minut sparkede bolden i mål.
 
Selv om han allerede er indehaver af et hav af udmærkelser, for eksempel flest landskampe for Italien, antallet af clean sheets i Serie A og flest minutter for Juventus, vil det være stort for Buffon at sætte den forestående rekord. Italienske medier har allerede skrevet om muligheden for det i et par uger, og de 22 år, siden Rossi satte den nuværende rekord, viser, at den slags hører til sjældenhederne.
 
De 929 minutter svarer til lidt over ti kampe uden at indkassere. Lad os lige et kort øjeblik dvæle ved, hvor lang tid det er, og hvor lidt der skal til at at ødelægge det. En dommerfejl, en forsvarsfejl eller bare et langskud, der bliver rettet af, og så kan man starte forfra.
 
Rekorden er selvfølgelig udtryk for, at Buffon er en dygtig målmand, selv om han rundede 38 år i januar. Den er også udtryk for, at han spiller på et godt hold, der har været ekstraordinært svært at slå de seneste måneder.
 
Juventus har ikke tabt i ligaen siden slutningen af oktober. Siden har holdet vundet 18 ud af 19 kampe.
 
I Italien debatterer de, hvorvidt Buffons præstation er større end Rossis. I Rossis tid var holdene og dermed modstandernes angribere bedre. Omvendt var kampene ikke så målrige, som de er i dag, hvor Serie A trods fordomme er en af de mest målrige ligaer i Europa. Og så spillede Rossi bag historiens bedste italienske firebackkæde: Mauro Tassotti, Alessandro Costacurta, Paolo Maldini og Franco Baresi. Buffons trebackkæde med Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci og Giorgio Chiellini er dog også en, som har domineret ligaen over en årrække. I de seneste fem år har de spillet sammen 63 gange og kun tabt fire kampe, skriver Calciomercatoweb. com.
 
DRØMMEN OM CHAMPIONS LEAGUE
Buffons fornemme rekord er et synligt bevis på, at Juventus har genfundet det niveau, der gjorde dem til mestre de seneste fire sæsoner.
Holdet er også tilbage på førstepladsen i Serie A tre point foran Napoli.
 
Vinder Juventus mesterskabet igen, bliver det Buffons syvende - plus de to, han blev frataget på grund af calciopoli-skandalen.
 
Læg dertil et verdensmesterskab, en UEFA Cup og to italienske pokaltitler, og man får det flotte udbytte for en af historiens bedste målmænd. Der er dog også et trofæ, der mangler i Buffons samling. Han har aldrig vundet Champions League, men han har tabt to finaler, senest i maj 2015 mod FC Barcelona.
 
Det så ellers skæbnebestemt ud, at han skulle vinde turneringen i finalebyen Berlin.
 
Det var også her, han og Italien vandt VM ni år forinden.
 
Man kan med en vis overbevisning argumentere for, at Gianluigi Buffon er den største spiller, der aldrig har vundet Champions League.
 
Den brasilianske Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic er også gode bud. Det går ham på, Buffon, at han endnu ikke har vundet turneringen.
 
Især nederlaget i finalen i 2003 mod AC Milan plager ham endnu. Dengang tabte Juventus efter en straffesparkskonkurrence, hvor Buffon ellers reddede to spark.
 
" Det nager ham rigtig meget. Han har stadig den drøm, og de var jo i finalen sidste år, så der er en vis realisme i, at han kan få den opfyldt. Nu står de overfor en lidt stor opgave [ returkamp mod Bayern München], men den er også løsbar. Det er noget, som de spillere i hvert fald har haft som ambition for mange år tilbage. Det var også derfor, Nedved kom [ i 2001]. Fordi han ønskede at vinde Champions League. Så det er noget, der virkelig stadigvæk sidder i folk, efter vi tabte den der finale mod Milan i sin tid. Det er ikke sådan noget, man lige rystet af sig. Så det vil han jo gerne opleve," fortæller Jens Bangsbo.
 
Den tidligere Juventus-assistent har ret i, at opgaven er svær, men ikke umulig for Juventus.
 
Onsdag aften venter Bayern i returkampen i München efter 2-2 i Torino for 14 dage siden. Dengang så det helt skidt ud for Juventus undervejs, da holdet var bagud med 2-0.
Kan Juve vinde i München, er det er vigtigt skridt mod at tage den Champion Leaguetitel, som Buffon drømmer om. Dels, fordi klubben så vil være i kvartfinalen, og dels, fordi man i givet fald slår en af de største favoritter ud.
 
FODBOLDCIRKUSSET
Trods sine 38 år er Buffon fortsat en bærende spiller for Juventus, anfører og indpisker nede i målet. Hans bedste dage ligger bag ham, for han blev kåret til verdens bedste målmand fire gange i 00' erne, og det kommer han næppe til at blive igen. Alligevel har Buffon formået at holde et højt niveau langt op i 30' erne. Han blev blandt andet kåret til årets målmand i Serie A i både 2014 og ' 15.
 
Med sin intense facon ligner han heller ikke en mand, der har mistet den mindste smule sult, selv om han har set og prøvet det meste.
 
" Han er lige så engageret i dag, som han var i 2001, da han kom. Han har bevaret begejstringen og entusiasmen for fodbold og for holdet. Det oplever jeg også. Jeg snakkede med ham forleden dag, da jeg var dernede.
 
Der oplever man det samme, som man gjorde for de der 13-14 år siden. Så det er helt tydeligt," siger Jens Bangsbo, der mener, at man kan læse alt, hvad man behøver at vide, ud af Buffons indlevelse i kampene.
 
" Han ser den enkelte kamp, som om det var den første kamp, han nogensinde havde spillet. Men man kan også se det på banen. Man ser, hvordan han efter en sejr er klar til at omfavne alle dem, der står i nærheden af ham, og også dem, der ikke står i nærheden af ham. Han fejrer hver eneste sejr og glæder sig over den. Det er et af de bedste udtryk for, at manden stadig er fuldt engageret i det her."
 
Som assistenttræner i Juventus fra 2001 til 2004 arbejdede Jens Bangsbo forholdsvis tæt på Buffon. Han fortæller om en målmand, der også dengang tog sin karriere og sit fag alvorligt.
 
Den animerede Buffon, som man ser på tv i forbindelse med kampe, er kun ét af udtrykkene for, hvor meget han det betyder for ham.
 
" Han er meget seriøs og er ikke altid, som man måske kan få indtryk af. Det er mest i forbindelse med kampene. Han er godt klar over, at hans entusiasme er med til at skabe det, som Juventus står for. Et sammenhold og en lyst til at præstere. I den daglige træning er han mere fokuseret på hele tiden at udfordre sig selv og udvikle sig selv, selv om han er oppe i årene," siger Jens Bangsbo.
 
Netop den målrettethed er en af forklaringerne på, at Buffon i en alder af 38 fortsat er på toppen af verdensfodbolden. Det er vigtigt, at spillere, der kommer op i 30' erne, bliver ved med at brænde for sporten og for at vinde. Så længe de gør det, så er alder - næsten - kun et tal.
 
" Nu er det sådan, at det med alder er et overdrevet fænomen, når man snakker fodboldspillere i hvert fald. Vi har haft spillere, der har kunnet præstere, selv om de var udespillere. Morten Olsen kunne jo spille, da han var 40, og Dino Zoff var også 40, inden han stoppede. Så det kan jo godt lade sig gøre. Jeg tror i højere grad, det hele handler om, at folk har oplevet en vis mæthed og føler et vist pres fra omgivelserne om, at de stopper, når de når den alder, for der er ikke noget fysiologisk, der nødvendigvis betyder, at man ikke længere kan præstere på højeste niveau. Det viser han så også," fortæller fysiologiprofessoren Bangsbo.
 
DE SERIØSE ITALIENERE
I den forbindelse er det også vigtigt, at Buffon har levet, som han har. Ifølge Jens Bangsbo har den aldrende målmand ført et liv, der har gjort ham egnet til at være langtidsholdbar.
 
Det er noget, de har stor fokus på i Italien.
 
" Det, de er dygtige til, mange af de italienske fodboldspillere, er også at passe på sig selv og have en livsstil, der gør, at de føler sig stimuleret til at fortsætte oppe i en høj alder.
Hans livsstil har været på en måde, så han har kunnet trives med det. Jeg tror, det er et af de vigtigste elementer i, at mange italienske fodboldspillere fortsætter op i en høj alder, men også specifikt at han gør det. Han har fået en livsstil, som han rigtig trives med, og samtidig har han haft muligheden for i perioder at blive skånet, så han ikke når til det der overbelastelsespunkt," siger Jens Bangsbo, der fortæller, at kulturen omkring professionel fodbold er noget anderledes i Italien end de historier, der somme tider siver ud fra især Premier League.
 
" Stort set alle de italienske fodboldspillere, jeg har mødt, har haft den der tilgang til det. Det er ikke altid, man ser det rundt omkring.
England er måske et alternativt eksempel. I den tid, jeg var i Juventus, havde vi ingen episoder, hvor folk... Vi havde en enkelt gang et diskoteksbesøg klokken 1 om natten, det var det tætteste, vi kom på noget, hvor man syntes, at folk havde skejet ud. Det var ikke engang et spørgsmål om spiritus. Det var bare et spørgsmål om at være til stede på et diskotek klokken 1 om natten. Så italienerne er dygtige til at have det fokus.
Omvendt mister de den del af deres ungdom, når de ikke deltager i det, men det har de jo så været villige til at ofre. Det gælder rigtig mange spillere, og " Gigi" er et eksempel på det også."
 
I denne sæson har Buffon blot indkasseret 14 mål i 28 ligakampe, og selv om han ikke er lige så god som for ti år siden, holder han stadig niveau. Spørgsmålet er, hvor længe han kan fastholde den motivation, som er drivkraften bag det hele.
 
Han har kontrakt til og med næste sæson, men han har tidligere fortalt, at han meget gerne vil have VM i 2018 med. Derefter vil han sandsynligvis gå på pension, siger han.
Til den tid vil han være 40 år gammel. Hvis de seneste par år er nogen brugbar målestok, kan han sagtens holde sit niveau i to år endnu og dermed blive ved med at forbløffe verden med sin holdbarhed. Men måske burde det efterhånden ikke komme bag på nogen, at Buffon stadig er en fremragende målmand. Som The Guardian skrev om ham sidste år:
 
" Efter hans heroiske præstation i sidste fredags kvalifikationskamp mod Bulgarien sværmede journalisterne omkring ham og ville vide, hvordan han havde præsteret så strålende redninger. " Jeg ved ikke, hvorfor I stadig bliver overrasket," sagde han, smilede og gik sin vej."
 
Gianluigi Buffon kunne sagtens tillade sig at gå bort fra fodbolden i dag med et smil på læben over sine bedrifter. Men han er stadig sulten, stadig motiveret, for han har noget, han skal nå, inden han siger farvel. Onsdag aften kan han tage et afgørende skridt mod det mål.
 
GIANLUIGI BUFFON
Født: 28. januar 1978 i Carrara, Italien
Højde: 191 cm Vægt: 83 kg
Rygnummer: 1
Klubber som professionel:
1995-2001: Parma - 169 ligakampe, 0 mål
2001-: Juventus - 451 ligakampe, 0 mål -kontrakt udløber sommeren 2017. 
Landshold: 154 landskampe for Italien, 0 mål Fik landsholdsdebut mod Rusland i 1997.

Superliga

Mere Superliga

Fokus