• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Kenneth Jensen

Randers skal kigge mod Sønderjylland og Brøndby se bort fra Todd

Randers skal kigge mod Sønderjylland og Brøndby se bort fra Todd
Foto: Objektiv / Randers FC

Colin Todd er færdig i Randers FC til sommer, og spekulationerne går allerede nu på, hvem der skal afløse englænderen. Her er et bud og samtidig et argument for, hvorfor Todd ikke er Brøndbys mand.

Af Kenneth Jensen

Epoke er et stort ord, men det er en rammende betegnelse for det, der sker til sommer, når Colin Todd stopper i Randers FC. Det vil nemlig være en epoke, der slutter.

Colin Todd, 'the gaffer', har på mange måder været med til at skabe det Randers FC, som man ser i dag, og på den måde er det en ærgerlig nyhed fra Kronjylland, at englænderen er færdig i klubben. Men er han også færdig i Superligaen, eller kan han være interessant for Brøndby? Det vender jeg tilbage til senere.

Læs også: Colin Todd er suverænt den bedste Randers-træner

I første omgang er det på sin plads, at alle med Randers FC-blod i årerne siger tak til Colin Todd for det store arbejde, han har lavet. Todd, der tilmed har ageret sindssygt professionelt i en turbulent tid, hvor Christian Keller har knust omklædningsrummet og truet med at knuse Randers FC. Der har Todd holdt tungen lige i munden og har holdt sammen på tropperne - blandt andet ved at nægte at bruge Keller.

Et fodboldhold har brug for en leder og et hieraki, og nu bliver det Colin Todd, der må gå - opsigelse eller fyring - fordi han har ageret som lederen og opretholdt et hieraki og et omklædningsrum i klubben. På mange måder kan man sige, at Colin Todd har ofret sig selv for at klubben kunne bestå. Nobelt, og jeg havde heller ikke forventet andet af den engelske gentleman.

Læs også: Trist Keller: Synd, at Colin Todd stopper

What's next?
Men erstattes skal Todd, der af flere er ønsket i Brøndby IF til sommer, og spørgsmålet er, hvem der bliver Todds afløser. Michael Gravgaard, administrerende direktør i Randers, og Ole Nielsen, sportschef, har fået en miserabel start på karrieren i Randers, siden de kom ind i klubben omkring årsskiftet på grund af balladen med Christian Keller og senere den skriftlige advarsel til Colin Todd.

Nu er de igen på prøve.

Læs også: Randers-chef: Vi har trænernavne på bruttolisten

Viborg-sympatisører frygter ganske givet, at Ole Nielsen, der var Viborg-sportschef og ansatte Johnny Mølby i sommer, tager Mølby med sig til Randers. Forbindelsen er tydelig, og Mølbys arbejde har været bundsolidt i Viborg. Men spørsmålet er, om det er det rigtige i denne omgang? Jeg er ikke sikker, og jeg synes ikke, Johnny Mølby er den profil, de skal gå efter på nuværende tidspunkt.

Mølby kommer med mange af de samme ideer spillemæssigt som Colin Todd, men har måske i virkeligheden et bedre cv, når det kommer til udvikling af unge spillere. Omvendt er der i Randers ny direktør og ny sportschef, og jeg ser det som en mulighed for også at gentænke, hvad Randers vil som klub. Mølby er for meget det samme.

Læs også: Genlæs: Randers-job er formentlig Colin Todds sidste

David Nielsen, Olafur Kristjansson og intern rekruttering
Lyngby-træner David Nielsen skal ifølge BT have spist sushi med Michael Gravgaard. De to kender naturligvis hinanden fra deres fælles fortid på tv, og David Nielsen kan være et navn at holde øje med i den her omgang. Nielsen har leveret et stærkt stykke arbejde i Lyngby, der er på vej tilbage i Superligaen, omend resultaterne har svigtet en smule i foråret.

Olafur Kristjansson bliver sat i forbindelse med Randers FC-jobbet af TV2 Sport, der også nævner Bo Henriksen. Sidstnævnte er en indpisker af guds nåde, og jeg håber, han snart får chancen i Superligaen. Olafur Kristjansson leverede også et fint stykke arbejde i FC Nordsjælland, hvor han dels fik resultater, dels udviklede unge spillere.

Læs også: Superliga-karussel: Randers bliver 11. klub med ny træner på et år

Også Thomas Thomasberg kan være i spil, hvis Randers-ledelsen overvejer en intern rekruttering. Men det er ikke, hvad klubben har brug for lige nu. Det, der er brug for, er en stærk cheftræner, der kan sikre, at der ikke kommer ballade i omklædningsrummet igen. Hvordan skal Thomasberg med respekt for omklædningsrummet forsvare at bruge Christian Keller, nåt han var i klubben i perioden med den store ballade? Det kan han ikke.

Min favorit er træner i Sønderjylland
Hvor mange havde mon forudset, at SønderjyskE i denne sæson ville ligge nummer to med seks kampe igen af sæsonen? Ingen. Meget kredit skal gå til Jakob Michelsen, træner, der har vist en suveræn evne til at udnytte truppens styrke. SønderjyskE er ganske enkelt på vej mod Europa med en træner, der er 35 år, og har vist, at han har et stort, stort potentiale.

Læs også: Gravgaard: Vi er allerede i gang med at lede efter ny træner

Hvorfor ikke gå efter Jakob Michelsen, Randers?

Michelsen bor i Aarhus og bør i teorien være interesseret i jobbet i Randers, skulle han få det tilbudt. Kronjyderne har et langt større budget end SønderjyskE, og på den måde kan Michelsen få en mulighed for at arbejde med bedre spillere og tættere på sit hjem. I teorien. Penge er jo ikke alt, og det må lokke, at SønderjyskE måske skal i Europa næste år.

Læs også: Colin Todd stopper i Randers til sommer

Michelsens største styrke er, at han ikke nødvendigvis spiller et system, men i stedet spiller efter det materiale, der er til rådighed. Det er meget modsat Todd, hvor verden ikke står længere, den dag han spiller andet end 4-4-2.

Jakob Michelsen har tilmed et kæmpe udviklingspotentiale - husk på, at han kun er 35 år - og så er han ekstrem vellidt, veltalende og taktisk skarp. Det var han i Skive, det er han i SønderjyskE, og det vil han også være i Randers.

I mine øjne er det manden, ledelsen i Randers bør gå efter. Hvis altså han er til at købe fri af SønderjyskE - det er jo ikke sikkert.

Og nu til Brøndby
Jeg har efterhånden set en del Brøndby-fans pege på Colin Todd som den rette mand for Brøndby. Det kan jeg bare slet, slet ikke se, og det er der flere grunde til.

Det forudsætter i første omgang, at Todd er interessseret i at fortsætte trænergerningen Danmark, hvilket han jo indikerer, at han ikke er. Men hvis vi siger, at han vil fortsætte i Danmark, har jeg fortsat problemer med Todd som Brøndby-træner.

For en lille måned siden præsenterede Brøndby en ny strategi med færre midler til indkøb og lønninger, og hvor der i endnu højere grad skal satses på talenter. Colin Todd er en dygtig træner, men jeg synes langt fra, at han har flot cv, når det kommer til udvikling af talenter. Tværtimod. Colin Todd er en 'jeg skaber resultater her og nu'-type, og i denne sæson har Randers haft det femteældste benyttede hold i Superligaen.

Todd er af den engelske skole, hvor det handler om rutine, og hvor det også handler om stabilitet. Rutine og stabilitet får du ikke i unge spillere, så jeg kan da godt have min tvivl, om spillere som kommer op igennems Brøndbys ungdomsafdeling eller som bliver hentet unge og udefra vil få chancer nok under Todd.

Det andet aspekt af det er, at Colin Todd praktiserer en klassisk 4-4-2, hvor holdet står forholdsvis dybt i banen. Kompakt. Og hvor der ikke er det store fokus på et højt presspil. Højt presspil har været noget, Brøndby tidligere har været de bedste i Danmark til, og som klubben skal kan og skal praktisere i visse kampe. Det giver Todd dig ikke, og på den måde er det ikke et match mellem Brøndby og Todd.

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: FC København - Randers FC

Randers FC har ikke vundet over FC København i fem år, og de er under ledelse af en træner, der aldrig har slået hovedstadsklubben. Meget taler for en FCK-sejr søndag eftermiddag, men løverne er sn...

Optakt: AaB - AGF

Top 6 er på plads, så dette fungerer i praksis som en ekstra kamp i slutspillet - og dermed er der allerede nu vigtige point på spil i medaljekampen.