• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Kenneth Jensen

Bundesligastart: I Hamborg fylder fodbold det hele

Bundesligastart: I Hamborg fylder fodbold det hele
Foto: Daniel Bockwoldt/Polfoto

Bundesligaen er i gang igen, og tipsbladet.dk var på plads til opgøret mellem HSV og Ingolstadt for at mærke noget af den tyske fodboldkultur. Og det skuffede ikke.

Af Kenneth Jensen

Müller.

De fleste tænker nok Thomas, men her foran går Nicolai Müller. Eller i hvert fald en person med 27 - Müller på ryggen, som er Hamburger SV-spillerens trøje. Manden med Müller på ryggen har bevæget sig ind i Altona Volkspark, som er et idyllisk parkområde i Hamborg med masser af træer, grønne skovområder og stier, der snor sig. Altona, der var dansk frem til krigen i 1864. På et bøgetræ har en person snittet et hjerte ind, og der står S+H. Måske noget med kærlighed til Hamburger SV?

Med plads til 57.000 tilskuere står Volksparkstadion i Hamborg som det femtestørste stadion i Tyskland og det største i Nordtyskland. Med sine 53.700 tilskuere i gennemsnit i sidste sæson er det ikke forkert at sige, at HSV er en fodboldgal by. Tallet er imponerende, fordi traditionsklubben, der har seks mesterskaber, tre pokaltitler og en sejr i Champions League i 1983, har balanceret på randen af nedrykning de sidste tre sæsoner. I sidste sæson blev klubben nummer otte, men kun fem point fra playoff om nedrykning. Kærligheden til Hamburger SV - i folkemunde HSV - forsvinder ikke, og Tipsbladet.dk's udsendte mødte også en dansk fan, der havde sin familie med til fodbold.

Bag manden med Müller på ryggen går mange mennesker, men det er ikke slet til at høre. Der er stille på denne sommerdag, hvor temperaturen rammer 30 grader en times tid før kampstart. Kun en summen, begejstring, og så lyden af kirkeklokker i det fjerne. Klokker, der nærmest ringer HSV-fansene til fodbold. Der bliver hverken talt, råbt eller sunget, mens folkemængden bevæger sig gennem Altona Volkspark. Det er en smuk gåtur, der ender med, at manden drejer til venstre af en anden sti, som fører ud på vejen Stadionstrasse. Det indikerer, at der ikke er langt til til det store stadion. På vejen mod stadion er der steder, hvor fans kan sætte sig og få en øl, og lidt af den amerikanske kultur med tailgate party er også nået til Hamborg. En enkelt gruppe af mænd griller, drikker øl og hører musik, der lyder som en tysk udgave af Volbeat. Musikken er ikke imponerende, men hver sin smag. Manden drejer til venstre, og med det samme kan man se det store og imponerende Volksparkstadion lige forude.

Det er Ingolstadt, der denne lørdag er HSV's modstander i Bundesliga-åbningen på HSV's bane. Den danske målmand Martin Hansen sidder på bænken for gæsterne, og herfra kan han se et næsten fyldt stadion – 50.107 tilskuere – der står for at levere en fremragende stemning. Der er kun et par hundrede fra Ingolstadt, men selv hvis der havde været et par tusinde kunne de ikke synge om kap med HSV-fansene, der kommer ind til sæsonen med fornyet optimisme og energi. Klubben har før denne sæson hentet flere profiler. Filip Kostic, hentet i VfB Stuttgart, kommer til flere gode indlæg i kampen. Midtbanespiller og stortalent Alen Halilovic, der er hentet i FC Barcelona, starter på bænken og kommer ind til jubel i anden halvleg, mens angriber Bobby Wood, hentet i Union Berlin, starter i front. Netop Wood får stadion til at gå amok, da han efter 30 minutters spil scorer til 1-0 efter en lang aflevering, som han kontrollerer med brystet, inden han kommer forbi sin modspiller.

Martin Hansen kan dog senere rejse sig og juble, fordi østrigske Lukas Hintersser, der er i familie med sangeren Hansi Hinterseer, kommer ind fra bænken og 11 minutter før tid får udlignet til 1-1, der bliver kampens resultat.

Skuffende for HSV, der dog selv er skyld i pointtabet, fordi Hinterseer får scoret efter en elendig clearing, som lander lige for fødderne af Ingolstadt-angriberen. Og man kan også kritisere træner Bruno Labbadia, der vælger at bruge alle tre udskiftninger efter nogle og 60 minutters spil. Det ændrer opgøret. Det uafgjorte resultat er dog helt efter bogen - holdene har en halvleg hver.

Selv om kampen ikke var det store at råbe hurra for, er det alligevel en fed oplevelse at tage til fodbold i Tyskland og i Hamborg. Det kan noget, og netop i Hamborg er der et skær af storhedstid. Det er tidligere topspillere som Kevin Keegan, og så har flere danskere betrådt græsset i Hamborg - blandt andre Allan Hansen og Thomas Gravesen.

Med fyldte stadions, offensiv fodbold og billetpriser, der er nede omkring 150 kroner, bør en tur til tysk fodbold – som for eksempel Hamborg – være på ønskelisten for alle, der vil på en fodboldtur med sine venner.

I HSV husker de ders helte - se herunder, hvor Kevin Keegan og Horst Hrubesch pryder væggen ved en af indgangene til Stadion.

Superliga

Mere Superliga

Fokus