• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Kenneth Jensen

Er Colin Todd ved at smide håndklædet i ringen?

Er Colin Todd ved at smide håndklædet i ringen?
Foto: Jens Dresling/Polfoto

Det er sjældent og aldrig et godt tegn, når en træner angriber sine spillere i medierne.

Af Kenneth Jensen

Colin Todd er ikke en mand, der har for vane at give op. Sådan er han ikke opdraget. Som en hård og kontant engelsk forsvarsspiller med landskampe under bæltet, og i en tid, hvor spillet var hårdt, giver man bare ikke op. 

Derfor er det overraskende, at Colin Todd har virket så modløs i pressen i den forgangne uge. Selv om han godt kan svinge pisken og være hård over for spillerne og hård i sin retorik i pressen, er englænderen sjældent set modløs.

Cheftræneren, der kom til klubben lige inden starten på denne sæson, har ikke formået at vende de elendige resultater i Esbjerg til noget mere positivt. Resultater, der i høj grad bærer præg af dårlig ledelse fra tiden før Colin Todd, og resultater, der bærer præg af en spillertrup, der er fattig på profiler, og som angiveligt ikke vil projektet nok. Men også resultater, som altså ikke er blevet meget bedre under Colin Todd, hvor indsatsen også har været kritisabel.

Colin Todd har i den forgange været ret så markant i sine udtalelser, hvor han først over for JydskeVestkysten kaldte pokalnederlaget til B.93 for den største skuffelse i sin trænerkarrieren - det siger ikke så lidt for en mand, der har været træner siden 1990.

Efterfølgende har han over for JydskeVestkysten også fortalt, at han har spillere i Esbjerg, der ikke bør være i klubben. Det kan han se på træningsbanen. Et markant angreb fra en cheftræner, der i bedste pokerstil har smidt alle chips mod midten og håber på en  'jeg skal fandme vise ham den gamle træner'-reaktion. Men hvad så, hvis der ikke kommer en trodsreaktion? Vender resultaterne ikke, er der ikke så mange flere virkemidler for træneren end at skifte ud i truppen. Og der er altså lang tid til januar, hvor transfervinduet åbner. Og så er spørgsmålet, om der er økonomi til markant forstærkning?

Det bringer os til næste punkt, nemlig sportsdirektør Ted van Leeuwen, der ifølge BT fik kolde fødder kort inden sin ankomst til Esbjerg. Ted van Leeuwen og Esbjerg har godt nok afvist dette over for JydskeVestkysten, men det er alligevel tankevækkende, at sådan en historie kommer frem, og at det er denne hollænder, der skal redde Esbjerg.

Ted van Leeuwen kommer fra et ophold i Twente, og han har kigget på opgaven i Esbjerg, hvor han over for JydskeVestkysten nævner lande som Vietnam, Thailand og Indien som markeder, hvor der er gode spillere, der kan komme til Esbjerg. Det er en problematisk udmelding. Hvis sportsdirektøren lyttede til sin cheftræner, ville han vide, at der skal forstærkninger til, og at der er brug for ledere på et Esbjerg-hold, der ikke har mange, der går forrest.

Det lyder sikkert godt og billigt med Thailand og Vietnam, men det er yderst tvivlsom, om det er brugbart her og nu. Noget, som Esbjerg har brug for. Og kan EfB konkurrere på lønnen på de bedste spillere fra markedet 'derovre'? Et andet parameter, hvor jeg tvivler.

Mandag aften er Lyngby modstanderen hjemme på Blue Water Arena, og Colin Todd har brug for tre point eller en stor fighter-præstation. Bliver der ikke reageret, er spørgsmålet, hvor mange flere knapper Colin Todd kan skrue på.

Som jeg ser det er han all-in nu med de citater og opråb, han har været fremme med. Ingen forventer at se Esbjerg i top seks, men præstationerne har været så dårlige, at man med rette kan angribe spillerne for ikke at yde nok. Det har Colin Todd nu gjort i etaper og er ved at være noget ved vejs ende i forhold til virkemidler.

Spillerne skal tage arbejdshandskerne på nu. Det var dem, der var træt af stilen under Jonas Dal, der angiveligt var for udisciplineret. Men det er også dem, der ikke har taget leveret under den disciplinerede Colin Todd-stil.

COLIN TODDS UGE I CITATER:

- Jeg har været i fodbold i mange, mange år, og jeg har været involveret i masser af pokalkampe, men det her er den største skuffelse, jeg har været ude for - Colin Todd til JydskeVestkysten om pokalnederlaget til B.93.

- Men det gør ikke nok ondt på dem. Det gør mere ondt på mig end spillerne. Jeg har aldrig været så ødelagt, som jeg var i aftes - Colin Todd til BT om nederlaget til B.93.

- Nu må spillerne vise fighterånd, individuelt og som hold. Kan de ikke håndtere det pres, de er under, skal de ikke være i fodboldverdenen. Jeg vil se, hvilken karakter de har som professionelle. Kan de blive til mænd - Colin Todd til Esbjergs hjemmeside.

- I de kommende kampe vil jeg se så meget attitude og fight fra den flok, som jeg aldrig har set før. Vi skal se, at vi har med professionelle mandfolk at gøre. Det har jeg sagt til dem, og jeg har også sagt, at de spillere, som ikke er i stand til at levere det, hurtigst muligt skal finde sig et andet sted at tjene deres penge. Jeg skal være helt ærlig og sige, at vi har spillere i truppen, som ikke burde være her. Det kan jeg jo se, når jeg går rundt derude på træningsbanen. De har ikke den der glød i øjnene, siger Colin Todd til JydskeVestkysten.

Superliga

Mere Superliga

Fokus