Video : Tipsbladet
Superliga

Lønstrup før skæbnekampe: Det bliver ikke for børn

FC Helsingør spiller to skæbnekampe mod Silkeborg. Et af de to hold rykker med sikkerhed ud.

Når FC Helsingør torsdag går på banen til det første af to møder mod Silkeborg IF, ved træner Christian Lønstrup, at der ikke er plads til fejl.

Fejl bliver nemlig forstærket i kampe, hvor der er så meget på spil, som der er i møderne mellem FC Helsingør og Silkeborg IF. Det ene af de to hold er med sikkerhed ikke at finde i Superligaen næste sæson. Der er altså både arbejdspladser og økonomi og sportslig hæder på spil. Det andet får en ny chance og møder et hold fra NordicBet Ligaen om en plads i næste års Superliga.

Silkeborg IF går ind til kampene som favoritter til at vinde samlet, og klubbens manager, Peter Sørensen, har også givet udtryk for, at han er fortrøstningsfuld. Samme melding kommer i Helsingør-lejren, hvor Christian Lønstrup glæder sig over spillet i de sidste par kampe.

- Umiddelbart set det ikke så tosset ud. Med udtrykket i de sidste to kampe mod Randers har vi fået vist, at vi kan være med på mange parametre. Selvfølgelig er vi på øjebliksbilledet lidt ramt mentalt, fordi vi havde fortjent en bedre skæbne mod Randers, men marginaler gik ikke vores vej, og så begik vi nogle fejl, som vi må reflektere lidt over. Vi skal lære af de ting, for nu har stort set hvert eneste skridt en konsekvens, siger Helsingør-chefen til tipsbladet.dk.

Der er derfor behov for, at spillerne er mentalt klar, og at de ikke er bange for at lave fejl, fordi det kan forkrampe tingene, og fordi spillet så ikke er flydende, hvis de går på banen med frygt. Man skal turde, selv om der er meget på spil.

- Det er meget vigtigt, og det er også derfor, at vi har en mentaltræner med os, når vi træner og spiller kampe. Alt bliver kogt ned til enkelte kampe nu, og det er ikke for børn. Nogle gange er det sundt at stå i sådan nogle situationer - det kan være meget udviklende. Det er det i hvert fald for mig som træner, siger Christian Lønstrup. 

Han forklarer, at Helsingør også kan se på tidligere kampe i denne sæson mod Silkeborg med god ro i sindet. Godt nok blev den første tabt med 1-4 i Silkeborg, men siden er fulgt en sejr på 2-0 hjemme, en sejr på 3-2 i Silkeborg, efter holdet var bagud med 0-2, og senest en pointdeler 0-0 i Helsingør.

Blandt andet var Christian Lønstrup med til at ændre slagets gang, da holdet gik fra 0-2 til 3-2 i Silkeborg. I pausen ved stillingen 1-2 skiftede han fra en fire-back-kæde til et tre-mands-forsvar, og det gav altså pote, holdet var mere solidt og stærkt i anden halvleg. Den fleksibilitet i systemet kan også blive afgørende mod Silkeborg.

- Det handler om hele tiden at forsøge at forudse kampens udvikling og så have forskellige planer undervejs. Vi var godt forberedte på de forskellige scenarier mod Randers, og man kan sige, at operationen lykkedes, men patienten døde til sidst. Spillerne har også fået ros for deres præstation, siger Lønstrup.

FC Helsingør var i playoffkampe som NordicBet Liga-hold sidste år, hvor klubben slog Viborg FF ud i de afgørende kampe, og dermed sikrede sig en billet til Superligaen. Dengang skabte Helsingør sensationen, da holdet fik 2-2 på udebane og dermed gik videre på reglen om udebanemål. Og Christian Lønstrup har det fint med, at Helsingør slutter på udebane mod Silkeborg.

- Der er mange, der snakker om, at det er en ulempe at starte på hjemmebane. Det er jeg ikke enig i. Der er et stort pres på, når man har hjemmebane til sidst, for man skal tit op og score og samtidig undgå at indkassere for mange mål på grund af reglen om udebanemål, siger Christian Lønstrup, der også mener, at Helsingør står godt rustet:

- Vi har været forberedte en del tid på at skulle spille det her system (Alka Superliga Playoff, red.) - det er jeg ikke sikker på, Silkeborg har haft i deres mindset så længe. De har også haft en pokalturnering og kæmper med karantæner og skader.

Der er kampstart klokken 18.00 torsdag i Helsingør, hvor Christian Lønstrup tilmed kan glæde sig over, at han har både Adnan Mohammad og Anders Holst til rådighed igen, mens Andreas Holm er begyndt at træne igen og måske også kan få en rolle.

Omvendt er Silkeborg uden Jens Martin Gammelby, der sidder i karantæne, mens Simon Skou Jakobsen døjer med en dårlig ankel. Sammy Skytte og Casper Sloth sad ligeledes ude sidst med sygdom.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.