• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Det smukke spil er fanget i fodboldelitens hybris

Det smukke spil er fanget i fodboldelitens hybris
Foto: Getty Images

Nyd en VM-slutrunde med 32 hold - det kan blive det sidste af slagsen,

Af Troels Bager Thøgersen

Spanien er på randen af teknisk knockout efter Julen Lopeteguis dramatiske exit i onsdags, og efter Real-præsident Florentino Pérez torpederede de spanske VM-forberedelser ved at præsentere sin nye træner uden overhovedet at tippe fodboldforbundet, kan det blive endnu værre for Spanien i aften, når Pérez’ store stjerne gennem ni år, Cristiano Ronaldo, og Portugals europamestre tager mod 2010-verdensmestrene til et brag af en kamp i Sotji.

I morgen går vores lille land i stå i nogle timer, når Danmark klokken 18 møder Peru.

Det samme sker på Island, der VM-debuterer mod Argentina, og selvom landsholdsfodbold teknisk og taktisk er sejlet adskillige længder bagud af klubfodbold, er der stadig noget helt særligt over en VM-slutrunde.

Tipsbladet kommer til at dække slutrunden fra Moskva og på de stadions, hvor det danske landshold må befinde sig, og jeg er ikke i tvivl om, at det sportslig og for fans bliver en fin turnering.

Uden for banen er spillet til gengæld alt andet end kønt.

Fra talerstolen på onsdagens FIFA-kongres fortalte præsident Gianni Infantino som ventet, at han stiller op til valget om 12 måneder.

At VM i 2026 endte hos USA, Mexico og Canada passer Infantino fint, fordi amerikanerne har lovet 70 milliarder i overskud til FIFA.

Infantino har brug for pengene, fordi FIFA’s sponsorer er flygtet efter de seneste års skandaler, og fordi schweizeren allerede ved sit valg til posten i 2016 gav enorme forøgelser i de årlige bloktilskud og udviklingsprogrammer til de nationale fodboldforbund.

Infantino har ikke droppet et klub-VM på 24-48 hold med lande som Kina og Saudi-Arabien som arrangør, samt en global landsholdsliga, der skal erstatte den tamme Confederations Cup.

De turneringer vil en anonym gruppe investorer betale 25 milliarder dollars for, uden Infantino vil sætte navn på, hvem disse investorer er, omend der går rygter om et japansk firma som facade for penge fra Saudi-Arabien. Et VM i 2022 med 48 hold, endnu et Infantino-projekt (eller er det Saudi-Arabien igen-igen?), er heller ikke opgivet, selvom det ikke kom til afstemning onsdag.

VM i Rusland bliver fint i sofaen og for dem, der har sparet sammen til den dyre tur, og det samme bliver i VM 2026.

Men intet sted i alle disse store planer er fans eller spillere tænkt ind som mere end en påklistret eftertanke. Nationalstater, milliardærer, multinationale selskaber og spillets toppolitikere er ved at dele landsholdsfodbold mellem sig efter at have gjort det samme med klubfodbold de seneste ti år.

Så nyd en VM-slutrunde med 32 hold. Det kan blive det sidste af slagsen, og så kan vi nemt sidde om fire år og tænke tilbage på et 2018-VM i Rusland pakket ind i Putins propaganda, som om det slet ikke var så skidt endda.

Superliga

Mere Superliga

Fokus