Video : Tipsbladet

Efter at have udskudt planerne til efter FIFA’s kongres i Moskva 13. juni gør FIFA-præsident Gianni Infantino og hans allierede et alvorligt forsøg på at ændre fodboldverdenen, som vi kender den i dag.

Bragt i Tipsbladet 29. juni 
Efter at have udskudt planerne til efter FIFA’s kongres i Moskva 13. juni gør FIFA-præsident Gianni Infantino og hans allierede et alvorligt forsøg på at ændre fodboldverdenen, som vi kender den i dag.

Mens Danmark og 15 andre landshold finpudser taktikken og slapper af forud for de kommende dages ottendedelsfinaler, er Saudi-Arabiens udvalgte rejst hjem med en enkelt sejr, der kom i sidste kamp mod Egypten blandt andet efter et tvivlsomt straffespark umiddelbart før pausen.

Men selvom de grønblusede ikke gjorde det store væsen af sig på banen og kommer til at se VM-finalen på tv, kan de og deres land stå tilbage som de allerstørste sejrherrer i fodboldverdenen denne sommer.

Med FIFA-præsident Gianni Infantino i et valgår forud for FIFA’s præsidentvalg i juni 2019 har der længe været arbejdet på store reformer i international fodbold, og efter at disse planer blev udskudt umiddelbart før FIFA’s kongres i Moskva 13. juni, har reformiveren igen meldt sig hos FIFA-præsidenten.

Gianni Infantino har ifølge Tipsbladets oplysninger således indkaldt alle de store stakeholders i topfodbold til møde og afgørende forhandlinger i Moskva i næste uge, og øverst på agendaen er tre nye turneringer og reformer, der vil forandre fodboldverdenen dramatisk:

* Et nyt klub-VM fra 2021

* En global Nations League for landshold fra 2020

* En udvidelse af VM 2022 til 48 hold

Klub-VM
Det første bulletpoint på agendaen drejer sig ifølge Tipsbladets oplysninger om et nyt klub-VM på 32 eller 48 hold, der skal begynde i 2021 og ejes af FIFA samt en række indtil videre hemmelige investorer med penge fra Japan og især Saudi-Arabien og måske nordamerikanske og andre pengestærke investorer, mens topklubberne i Europa også kræver at få deres ’cut’ i form af medejerskab af turneringen.

Der er lagt op til, at dette klub-VM i høj grad er et lukket foretagende for inviterede hold, som det engelske firkløver Manchester United, Manchester City, Arsenal og Chelsea, de spanske superklubber Real Madrid og FC Barcelona, tyske Bayern München, Qatar-ejede Paris Saint-Germain, ambitiøse Juventus og en række andre europæiske topklubber, som så suppleres med økonomiske stærke og attraktive klubber i Kina, USA, Sydamerika og Mellemøsten.

Næste emne på spisesedlen er en global Nations League for landshold.
Den turnering kommer til at ligne den europæiske version, der lanceres med kampe fra efteråret 2018 og giver kvalifikation til EM for de bedste hold.

En global Nations League for landshold træder i stedet for venskabskampe og skal efter planen begynde i efteråret 2020 og have en række kvalifikationspladser til VM 2022 på spil.
Det nye klub-VM er især til glæde for de af Europas superklubber, der de seneste år har følt, at de havde brug for flere internationale kampe ud over Champions League og mere modstand og økonomisk attraktive modstandere end dem, de møder i deres nationale ligaer.

Med denne løsning kan superklubber som Manchester United og Real Madrid i endnu større grad få fat i fans og ikke mindst sponsorer i alle dele af verden via en global klubturnering, og samtidig vil turneringen give flere indtægter til FIFA og en prestigefyldt hovedrolle i fodboldspillet til Saudi-Arabien som medejer af turneringen.

Pengene fra turneringen gør det lettere for Gianni Infantino at sælge idéen til sit FIFA Council og ikke mindst de 211 medlemsforbund, der, efter Infantinos plan, skal vælge schweizeren til fire nye år som FIFA-præsident til FIFA-kongressen i Paris 5. juni 2019.

Men for de nationale fodboldforbund er den globale Nations League det helt store trækplaster, hvilket også gør turneringen afgørende for Gianni Infantino.

Der er både udsigt til større indtægter, som Infantino har lovet fodboldbosserne i de 211 medlemslande en andel i, og muligvis en bedre chance for mindre nationer til at kvalificere sig til et VM, hvilket vil være yderst populært blandt de mindre fodboldforbund i Afrika, Asien og Mellem- og Nordamerika, der i dag ikke har en reel chance for at kvalificere sig.

Saudi-Arabiens hovedrolle
Den globale Nations League og et nyt klub-VM passer perfekt med det tredje og sidste punkt på agendaen, som er at udvide VM i 2022 i Qatar fra 32 til 48 hold.

Da Saudi-Arabien og Rusland spillede åbningskamp for to uger siden, sad Vladimir Putin og Saudi-Arabiens kronprins, og de facto statsoverhoved, Mohammed bin Salman, på hver deres side af Gianni Infantino, hvilket gav nogle ganske komiske billeder af de to lænet ind over den bredt smilende schweiziske FIFA-præsident.

Hvad tv-kameraerne ikke fangede var Qatars repræsentant i VIP-logen, der var placeret helt ude i den ene side og lignede en tordensky.

For selvom Qatar indtil videre har stået imod, er presset på det lille land voldsomt for at gå med til at udvide VM til 48 hold og dermed nødvendiggøre VM-kampe i 2022 i Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh og muligvis også i nabolandene De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og måske endda også Kuwait.

Læs også: 48 hold ved VM handler om storpolitik

Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater fører sammen med en række nationer i regionen og med USA’s velsignelse en benhård politisk kamp og blokade mod Qatar, en blokade der nu har varet over et år.

Saudi-Arabien har med stor irritation set Qatar spille en hovedrolle i fodboldverdenen i de seneste år med VM 2022 og ejerskab og sponsorat af blandt andre Paris Saint-Germain, ligesom man politisk har været meget imod Qatars neutrale rolle i Mellemøsten, der i saudisk optik har været alt for venlig overfor Saudi-Arabiens helt store rival og fjende, Iran.

Derfor handler Saudi-Arabiens store finansiering af et klub-VM og til dels den globale Nations League, to turneringer som investorerne lover at betale FIFA et trecifret milliardbeløb for, i lige så høj grad om at få taget 2022-VM fra Qatar, så det bliver en fælles slutrunde, der ikke kun giver positiv PR til Qatar.

Disse tre markante forslag har skabt en alliance bestående af Gianni Infantino, Saudi-Arabien, USA – der som lovet af Gianni Infantino fik VM 2026 – og Europas magtfulde superklubber.

Denne alliance forsøger sammen at få presset reformpakken, der også indeholder nogle justeringer af blandt andet transfersystemet og agentregler, igennem så snart som muligt.

I næste uge skal toppolitikere og embedsmænd i FIFA og forbundets relevante udvalg samt topklubberne og de andre interessenter i sagen forhandle om turneringsstrukturer, ejerskab og beslutningskompetence over især klub-VM, finansieringen af de nye tiltag, der kan blive endnu større end de 25 milliarder dollars, Infantino talte om ved den første lancering af planerne i april, og ikke mindst hvem der skal have hvad.

Indkaldelsen kommer direkte fra Gianni Infantino og kommer ifølge Tipsbladets oplysninger med kort varsel. Infantino ville oprindeligt allerede have vedtaget de nævnte reformer i forbindelse med FIFA’s kongres i Moskva 13. juni, og indikationerne er, at Infantino og hans allierede vil have vedtaget reformerne så hurtigt som muligt, hvilket forklarer det korte varsel til alvors-forhandlinger midt under den afgørende fase ved VM.

De to nye turneringer og udvidelsen af 2022-VM til 48 hold vil være den største revolution i fodboldverdenen siden Bosman-dommen i 1995, og går forhandlingerne og det politiske spil, som Gianni Infantino gerne vil, kan de nye turneringer og udvidelsen af VM allerede blive vedtaget til september, måske endda før, hvis Infantino kan få det presset igennem.

De nye turneringer vil være en sejr for Europas topklubber og sandsynligvis møde udbredt opbakning blandt de nationale fodboldforbund, der står til at få flere penge, flere attraktive kampe og større chancer for at kvalificere sig til VM. Det vil også være en stor sejr for Saudi-Arabien, der står til at blive profileret som fodbold-stormagt, og for andre nationalstater som USA og Kina, der enten spiller eller planlægge at spille en endnu større rolle i fodbold.

Til gengæld møder planerne meget stor modstand i UEFA og blandt nationale ligaer som Premier League, La Liga og Bundesligaen. Planerne er et angreb på Champions League og de nationale turneringer, der risikerer at miste opmærksomhed og værdi, og det kan skade både UEFA og ligaerne, at deres topklubber har vokset sig så store, at de nu ser ud til at få held med flere årtiers arbejde med at lave en ny, lukket turnering med flere kampe mod hinanden uden indblanding fra små klubber og ligaer, som man eksempelvis finder i Danmark.

Planen kan også møde modstand fra FIFA-topfolk som Bahrains Sheik Salman al-Khalifa, der i 2016 var Gianni Infantinos modkandidat i præsidentvalget, og som alvorligt overvejer at stille op til præsidentvalget i 2019 med støtte fra Asien og Afrika.