• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Leder: En fejltagelse bliver ikke bedre af, at man stædigt holder fast i den

Det var ifølge Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, det rigtige at droppe de 14 hold i Superligaen, men er den nye struktur så den rigtige?

Af Troels Bager Thøgersen

Bragt i Tipsbladet den 13. juli

En fejltagelse bliver ikke bedre af, at man stædigt holder fast i den, og derfor er der herfra et lille nik til de 26 klubber i Superligaen og 1. division, der har vedtaget at skære Superligaen fra 14 til 12 hold med effekt i 2020/2021-sæsonen.

Strukturen med 14 hold var, om ikke forældreløs, så i hvert fald uelsket af topklubberne i dansk klubfodbold og de tv-stationer, der stadig uden konkurrence er den vigtigste indtægtskilde for klubberne.

Ligesom stedmoren og de nye bonussøskende i Askepot lod topklubberne og tv-stationerne fra første dag vide, at de to ekstra hold i Superligaen var uønskede, og i denne version af eventyret var det nærmeste, Askepot kom et bal på slottet, AC Horsens’ optræden i Top 6-slutspillet i foråret (Horsens rykkede op som treer i 2016).

Der gik ikke en gang fem måneder, før daværende FC København-CEO Anders Hørsholt i et stort interview i Tipsbladet undsagde strukturen og krævede nye strukturforhandlinger i sommeren 2017.

Der findes forskellige udlægninger af forhandlingsforløbet i 2015, men det er mig stadig en gåde, at man i kompromisets navn laver en struktur, der tydeligvis ville give en lang række mindre interessante kampe og sportslige uligheder omkring især de to puljer af fire hold i foråret.

Topklubberne i Superligaen fejlede ved ikke at komme med mere konstruktive forslag til, hvordan klubberne uden for København og de største provinsbyer kunne blive en seriøs del af dansk klubfodbold, og udvidelsen til 14 hold var efter mine begreber en blanding af de mindste professionelle klubbers prioritering af egne interesser - at spille i Superligaen, koste hvad det vil - og en naiv forestilling om, at tilskuertal, talentudvikling og fodboldspillet skulle blive bedre af at have to ekstra hold i Superligaen.

Hvis man gerne ville skabe flere arbejdspladser i den tungere ende af dansk professionel fodbold, var idéen fin. Ellers var det en virkelighedsfjern drøm om mangfoldighedens lyksaligheder, der blev gjort til en konkret struktur, man nu vedtager at lave om igen.

Er det kommende struktur bedre? Jeg er ikke sikker. For med i pakken følger fortsat et Top 6-slutspil, der er fint for FC København, Brøndby IF, FC Midtjylland og hvem der ellers kommer med, men som for alle andre forvandler en Superliga-sæson til én lang opvisning i angst for at misse Top 6 eller dykke ned på de to direkte nedrykningspladser.

Begge dele er efter min vurdering med til at styrke forsigtigheden, konservatismen og den kortsigtede planlægning, fordi alle ud over topholdene vil være bange for at gå glip af noget.

Læs 48 siders Tipsbladet med reportager fra Sankt Petersborg og Moskva om Frankrig og Kroatiens vej i VM-finalen, og Englands dramatiske exit. Få også Tipsbladets Superliga-optakt og vores opsamling af ugen på transfermarkedet.

Vil du have Tipsbladet direkte på din tablet, pc og mobil, kan du købe det digitalt her - ekstrabladet.dk/ebladet/.

Du kan også vælge at få det leveret Tipsbladet i postkassen hver fredagLæs mere og bestil på https://abonnement.ekstrabladet.dk/avis/fredag/

Superliga

Mere Superliga

Fokus