Video : Tipsbladet
Superliga

Det lærte vi af Superligaen: FC København mangler kvalitet

Vi samler op på Superliga-runden og ser nærmere på de mest interessante emner fra sæsonens første runde.

Opdateret tirsdag den 17. juli

Så ruller bolden igen i Danmarks bedste fodboldrække, Superligaen.

De sidste kampe er nu også blevet spillet, og der var en stor overraskelse imellem, da FC København tabte med 1-2 hjemme til AC Horsens.

Lad os se nærmere på, hvad første runde af Superligaen lærte os:

FC København ligner ikke et hold, der spiller med om mesterskabet

Selv om Ståle Solbakken og FC København hentede flere gode spiller i januar, og selv om klubben denne sommer har hentet Jesse Joronen, Sotirios Papagiannopoulos, Dame N'Doye, Kenan Kodro og Andreas Bjelland, lignede FCK mandag aften mod AC Horsens det samme mandskab, der i efteråret 2017 havde store problemer. Det endte med et nederlag på 1-2.

Først i de sidste 10-15 minutter var FCK i stand til at sætte Horsens under pres, men det ændrer ikke på helhedsbilledet: FCK ligner ikke et hold, der er meget længere end for et år siden, og det er bekymrende for holdet.

Stephan Andersen så sløj ud i målet ved scoringen til 0-2, bagkæden var ikke afstemt, og der var alt for store huller mellem midtbanen og forsvaret, som Horsens-holdet flere gange udnyttede. Offensivt var den centrale midtbane alt, alt for langsom på bolden, overlaps fra backs var uden den rette timing og kom flere gange for sent, og man kan spørge, hvorfor der var behov for to boksangribere, når man med to kanter, der gerne vil trække ind i banen, ikke slår så mange indlæg. De indlæg, der blev slået, var i øvrigt ikke særligt gode. De to angribere kom ofte slet ikke i spil - så kunne man sagtens have brugt en ekstra midtbanespiller og rykket de to kanter lidt længere frem i banen.

Indskiftningerne var heller ikke prangende: Fischer for Gregus ved anden halvlegs start gav masser af mening, men Bengtsson blev indskiftet i stedet for Robert Skov, der havde været den mest nærgående og farligste FCK'er. Bengtsson leverede ikke noget positivt indtryk, og det samme gjorde Denis Vavro heller ikke. Han blev indskiftet i stedet for Michael Lüftner til sidst.

Nuvel, billedet kan ændre sig, når Viktor Fischer og Andreas Bjelland kommer i form og i startopstillingen, men i den nuværende forfatning er FC København ikke en kandidat til mesterskabet. Der mangler ganske enkelt for meget, som man så mod Horsens.

Oprykkerne har Superliga-kvalitet

At dømme ud fra første spillerunde - og vi kan af gode grunde ikke dømme ud fra så meget andet - falder oprykkerholdene ikke igennem. Vejle vandt fredag aften med 3-1 over Hobro, Vendsyssel vandt søndag med 3-2 over OB, og søndag spillede Esbjerg spillede 1-1 i FC Nordsjælland.

Det er utroligt vigtigt at komme godt fra land, og det gjorde alle tre oprykkere. Og så tilmed mod ganske solide hold.

Vejle og Vendsyssel vandt på hjemmebane og skal nu vise, at de også kan på udebane, mens Esbjergs point i Farum måske var det mest imponerende resultat. For det er bestemt ikke nemt at tage til Farum og spille mod det boldstærke mandskab.

AGF er mere solid end for at år siden

David Nielsen har haft en hel sommerpause til at arbejde med sit AGF-hold, og det ser ud til, at det har givet pote. Lørdag var klubben i aktion mod FC Midtjylland og kom fra Herning med et point. 0-0 var cifrene, efter Jakob Poulsen misbrugte et straffespark til sidst i kampen.

Med det ene point kom AGF fremragende fra land mod et mandskab, der normalt er meget stærk på egen bane i Herning, og det viser også, at der er mere bund i AGF-holdet. I store dele af kampen holdt klubben FCM fra de store chancer, og selv havde AGF flere gode muligheder - især i første halvleg - for at komme på tavlen.

Det ligner et AGF-hold, der har taget flere skridt i den rigtige retning og kommer til at have fine muligheder for at slutte i top seks.

Mathias Jensen-skade kan koste salg og Europa

Da FC Nordsjælland kom foran med 1-0 hjemme over Esbjerg, virkede det til at være en formsag for det velspillende hold fra Farum. Men en skade til Mathias Jensen betød blandt andet, at FCN tabte initiativet mod Esbjerg og ikke var i stand til at sidde på kampen. I stedet for at lukke kampen kom EfB tilbage i den og holdt fast.

Det er tydeligt at se, at Mathias Jensen har stor betydning for Farum-mandskabet, og er den dygtige playmaker ude i en måneds tid, som flere medier skriver, kan det få alvorlige konsekvenser for både FCN og Jensen selv.

Midtbanespilleren håber på et sommersalg, men er han skadet, er det ikke sikkert, klbuber vil betale den - formentlig - høje pris, som FCN kræver. Det kan i værste fald betyde, at han må udskyde et skifte væk fra Superligaen.

For FC Nordsjælland er det også en stor bet, for Jense betyder utrolig meget for offensiven. Går FCN videre fra mødet med Cliftonville, venter et opgør mod AIK i anden runde af Europa League-kvalifikationen, og det kan sagtens ende med at blive endestationen, nu klubbens anfører ikke er med.

Skaden kommer på virkelig på et skidt tidspunkt for både FC Nordsjælland og Mathias Jensen.