Leder: FCK og Brøndby har forsømt at lukke af til popu­listerne i Folketinget
Foto: Lars Rønbøg / Getty Images
Generelle

Leder: FCK og Brøndby har forsømt at lukke af til popu­listerne i Folketinget

Det var tydeligt at mærke på markeringerne efter FC København-Brøndby IF i forrige uge, at det er valgår for de danske folketings-politkere, skriver Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen.

Bragt i Tipsbladet 24. august

Er karantæner fra stadion til ballademagere, som foreslået af Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen, et nyskabende tiltag?

Nej.

Lidt mere ræson er der i justitsminister Søren Pape Poulsens forsøg på i en ny lovpakke at give muligheden for to års udelukkelse til dem, der maskerer sig inde på et fodboldstadion, mens idéen fra Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen om eksempelvis at bruge vandkanoner tydeligvis er rendyrket populisme grebet ud af den blå luft uden et gram indsigt i, hvordan politiet arbejder i forbindelse med højrisiko-kampe – og hvad der er behov for.

Det var tydeligt at mærke på markeringerne efter FC København-Brøndby IF i forrige uge, at det er valgår, og følger man Superligaen såvel som politiets statistik over antallet af anholdte og episoder i forbindelse med kampe på dansk grund, er det nemt at blive frustreret og opgivende.

Diskursen og tonen om fodboldfans i Folketinget og i den del af det danske samfund, der ikke følger med i fodbold, ligger langt fra virkeligheden, som den ser ud 99,8 procent af tiden anno 2018, men når det samtidig ligger i tiden, at følelsesladede holdninger og meninger trumfer kølig analyse, ikke mindst i en lovgivende forsamling på valg, kunne det næsten kun gå galt med de dårlige episoder, der er set det seneste års tid.

Der ligger mere bag optøjerne og angrebet på politiet på FC Københavns fanafsnit på Brøndby Stadion for et år siden, end den brede offentlighed kender til, og det store flertal af fans i de to store københavnske klubber peger helt berettiget på, at de tager afstand fra alle former for vold, som man desværre har set i nogle tilfælde på og uden for stadion i de seneste år.

Men både det store flertal og de to klubber må også erkende, at der er vilde og voldelige grupperinger begge steder, og at de i nogle tilfælde har haft for let ved at slippe fra dårlig opførsel uden straf.

Det nytter ikke, at nogen slipper afsted med at maskere sig, tænde romerlys på tætpakkede afsnit (det er i den mildere ende, men man må altså stadig ikke) og opføre sig truende eller decideret overfalde modstanderens fans, som Brøndby-fans oplevede efter den seneste kamp i Parken, eller som journalister og fotografer fra flere danske medier oplevede i forbindelse med Brøndbys fanmarch før kampen.

Hvor uretfærdigt klubber og det store flertal af fredelige fans end føler, det er, giver disse dryp af vold og trusler Christiansborg muligheden for at dreje kommende lovgivning i en mere populistisk retning i stedet for, at nye regler udarbejdes i tæt samarbejde med klubber, eksperter og fangrupper.

Jeg siger ikke, at situationen er nem at løse, eller at FC København, Brøndby IF og de øvrige klubber ikke har forsøgt at dæmme op for problemet.

Men de og andre parter, der ønsker konstruktive løsninger, kan med fordel skrue endnu op for indsatsen i de kommende måneder, hvis de ikke vil risikere en situation, hvor gråspurve skydes med vandkanoner.