• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Andreas Arp

Nu starter Nations League: Sådan hænger det sammen

Torsdag bliver der taget hul på et helt nyt landsholdskoncept i europæisk fodbold. Sådan her hænger det sammen.

Af Andreas Arp

Torsdag aften tager de europæiske landshold hul på et helt nyt UEFA-koncept: Nations League.

Men hvordan fungerer det nye landsholdskoncept, og hvad skal det gøre godt for? Tipsbladet.dk giver dig her et overblik over strukturen.

Læs også: DBU takker landsholdsvikarer: Vil stille stærkest mulige hold mod Wales

55 nationer i fire forskellige ligaer

Danmark og de andre nationer i Europa spiller hvert år kampe om at opnå kvalifikation til enten VM eller EM-slutrunder. Men i mellem de mange kvalifikationskampe spiller landsholdene også venskabskampe mod hinanden, som de bruger til at teste form, spillere og taktik. 

Disse testkampe plejer dog typisk at være uden den store værdi for tilskuerne, og det er blandt andet her, at UEFA Nations League kommer ind i billedet. UEFA's nye landsholdskoncept erstatter nemlig de traditionelle venskabskampe med opgør, hvor der er noget på spil.

De 55 nationer er blevet inddelt i fire forskellige ligaer efter, hvor mange koefficientpoint landene har. Disse ligaer har navnene A, B, C og D.

I A-ligaen finder man således lande som Frankrig, Tyskland og Spanien, mens D-ligaen byder på mere ydmyge nationer som Andorra, Malta og Gibraltar. På den måde møder alle nationer modstandere, der er på nogenlunde samme niveau som dem selv. 

Fire grupper i hver liga - 16 grupper i alt

Nationerne er herefter blevet inddelt i 16 forskellige grupper - fire i hver liga. Da der ikke er det samme antal landshold i hver liga, betyder det også, at der i nogle af ligaerne er grupper af tre hold, mens der i andre er grupper af fire.

A og B-ligaen består således kun af grupper med tre hold i hver, mens D-ligaen kun består af grupper med fire i hver. I C-ligaen er der tre grupper med fire hold, og én enkelt gruppe med tre hold. 

Danmark er eksempelvis placeret i B-ligaen, hvor de i gruppe 4 møder Wales og Irland. Nationerne møder nu hinanden i gruppen både ude- og hjemme i perioden fra september til november 2018.

Op- og nedrykning

Koncepter fungerer således, at der spilles med op- og nedrykning. Alle de tolv gruppevindere fra B, C og D-ligaen rykker således en liga op, mens bundholdene fra A, B og C-ligaen rykker ned forud for den næste "sæson" af Nations League. 

På den måde kan man arbejde sig op på rangstigen og møde bedre modstandere.

Hvad er der på spil?

De 55 nationer spiller om to forskellige ting.

Først og fremmest kan man vinde UEFA Nations League-trofæet. I juni 2018 mødes de fire gruppevindere fra A-ligaen således i to semifinaler, hvor der kæmpes om en plads i den første Nations League-finale og i sidste ende det nye trofæ. 

De to tabende semifinalister mødes ligeledes i en bronzekamp, som man også ser det til VM-slutrunderne. 

Men det er ikke kun Europas bedste hold, der har noget på spil. Er det eksempelvis ikke lykkedes for Danmark at kvalificere sig til EM 2020 igennem EM-kvalifikationen, er der en chance til. 

De 16 gruppevindere mødes nemlig i otte playoff-kampe om de sidste fire pladser til EM-slutrunden. Er gruppevinderen allerede kvalificeret, er det nummer to i gruppen, der kommer i playoff.

Hele det nye Europa League-koncept bliver også forklaret i videoen nedenfor.

Georgien og Kasakhstan har allerede sparket konceptet i gang, mens der senere på aftenen blandt andet venter et brag i A-ligaen, hvor Tyskland møder Frankrig.

I Danmarks gruppe mødes Irland og Wales også torsdag aften kl. 20.45. Det danske landshold skal som bekendt møde Wales på søndag i den første Nations League-kamp. 

Superliga

Mere Superliga

Fokus