Video : Tipsbladet
Landshold

Optakt: Danmark - Wales

Den mest turbulente uge i dansk landsholdsfodbolds 110-årige lange historie afsluttes med Danmarks første Nations League-kamp nogensinde mod Ryan Giggs' tropper fra Wales.

Kampfakta:
Kampstart: Søndag klokken 18.00
Spillested: Ceres Park, Aarhus
Dommer: Deniz Aytekin
På TV: Kanal 5
Hashtag: #denwal #dbutweet #landsholdet

Holdnyt:
Danmark:
Normalt vil dette afsnit blive indledt med en lille påmindelse om, hvordan den seneste kamp gik, og hvad de seneste par dages udtalelser kan give os af forventninger til kampen. Men den seneste uge har ikke været normal.

Langt fra.

Siden den første officielle danske landskamp mod Frankrig under de Olympiske Lege i 1908 stillede et dansk landshold i onsdags op med 11 debutanter i startopstillingen, da en venskabskamp mod Slovakiet i Trnava efterlod et sort hul i den danske landsholdsshistorie og gjorde danskerne vidner til en af de mest vanvittige danske landskampe nogensinde.

Et landshold bestående af amatørspillere fra 2. division, Danmarksserien og futsal-landsholdet gik under ledelse af den vikarierende landstræner John "Faxe" Jensen på banen i Slovakiet som konsekvens af, at DBU og de danske landsholdsspillere, repræsenteret af Spillerforeningen, ikke kunne blive enige om en ny landsholdsaftale. 

Torsdag blev DBU og Spillerforeningen så enige om en midlertidig aftale, der gælder for resten af måneden, og fredag mødte Åge Hareide og hans 23 udvalgte så ind i landsholdslejren. Nu venter den første danske landskamp i det spritnye UEFA Nations League-koncept på søndag i Aarhus, og de sædvanlige forberedelser er allerede i gang.

Nu kan alt snakken om landsholdskonflikt pakkes foreløbigt væk og erstattes af fortællingen om den første "rigtige" landskamp siden VM-slutrunden i Rusland.

William Kvists landsholdsstop betyder, at der er blevet plads til Christian Nørgaard i landsholdstruppen, og han kan dermed få debut, hvis han kommer på banen. Både Lasse Schøne og Andreas Christensen spillede dog også pladsen ved siden af Thomas Delaney på den centrale midtbane til VM, så det bliver spændende at se, hvilket konstellation Åge Hareide vælger. 

Også Malmö FF's Anders Christiansen kan få comeback på det danske landshold efter tre år i kulden. 

Wales:
Waliserne har omvendt haft en ganske normal optakt til kampen mod Danmark.

Manchester United-legenden Ryan Giggs stod torsdag aften for første gang i spidsen for det walisiske landshold i en kamp med noget på spil, da Wales mødte Irland i B-ligaens gruppe 4 i Nations League, hvor Danmark er med som det tredje og sidste hold. 

Trænerdebuten gik strålende for Giggs, der kunne se sit mandskab tæske Irland med 4-1 i en kamp, hvor særligt Gareth Bale viste vejen for waliserne, som altså nu topper gruppen med tre point.

Wales var ikke med til VM, men Premier League-kendere vil genkende flere navne fra den bedste engelske række i den walisiske startopstilling, så danskerne skal ikke tage let på Gareth Bale og kompagni, der kommer med selvtillid til Aarhus søndag aften.

Karantæner:
Danmark: Ingen
Wales: Ingen

Bud på startopstillinger:
Danmark (4-2-3-1): Schmeichel - Dalsgaard, Kjær, "Zanka", Stryger Larsen - Christensen, Delaney - Poulsen, Eriksen, Sisto - Cornelius

Wales (4-2-3-1): Hennessey - Roberts, Williams, Mepham, Davies - Allen, Ampadu - Lawrence, Ramsey, Brooks - Bale

Profilen:
Ryan Giggs gav torsdag aften det blot 17-årige Chelsea-talent Ethan Ampadu chancen fra start mod Irland i midtbanespillerens tredje optræden for Wales. Waliseren endte med at stjæle alle overskrifter i hjemlandet, så han er formentlig også en spiller, som de danske fodboldfans kan glæde sig til at se i aktion. Om ikke andet så også for den karakteristiske frisure. 

Vidste du, at..:
Venstrebacken Ben Davies, der til dagligt spiller i Tottenham, har faktisk boet i Danmark. Da Davies' far fik arbejde i Danmark, tilbragte waliseren to år i Viborg, der kun ligger en lille time fra Aarhus, hvor han søndag vender tilbage for at møde det danske landshold.

Dom:
Danmark vil under normale omstændigheder være favoritter til kampen, men det er svært at forudsige, hvorvidt de færre forberedelsesminutter og den mærkelige optakt til kampen kan komme til at påvirke Danmark negativt.

Omvendt vil man nemlig også kunne argumentere for, at de danske spillere efter de mange skriverier i den forgangne uge har noget at bevise overfor de danske fodboldfans, der må siges at have lidt mest under landsholdskonflikten. 

Buddet herfra lyder på 1-1.