Helsingør sagde nej til amerikanere: Usundt med så meget indflydelse
Foto: Jan Christensen/Getty Images
1. division

Helsingør sagde nej til amerikanere: Usundt med så meget indflydelse

Ledelsen i FC Helsingør har i første omgang afvist en amerikansk gruppes tilbud om at købe sig ind i klubben, fordi den så ville kunne bestemme for meget selv. Nu ser en advokat nærmere på tingene, men også lokale investorer gør tilnærmelser.

Der er flere nuancer, det er der altid. Men den korte version lyder sådan: FC Helsingør takkede nej til amerikanske investorer, fordi de i så fald ville bestemme for meget. Det ville være usundt, vurderede ledelsen.

Den længere version handler om ejerandele og vedtægter, men det er ikke lige så tørt, som det lyder. For i virkeligheden handler det om indflydelse på, hvad en fodboldklub, i det her tilfælde FC Helsingør, har i centrum for sit væsen. Det handler om, hvilken klub det er.

Men først lidt kontekst:

Hvis Helsingør-ledelsen havde sagt ja til amerikanerne, ville de sidde på over to tredjedel af aktierne i det nye selskab, der skulle oprettes til at drive den professionelle afdeling. Gør man det, kan man bestemme hvad som helst.

- Det bekymrer os meget, at hvis man for eksempel har 70 procents majoritet, kan man indkalde til ekstraordinær generalforsamling og ændre vedtægterne, som det passer én. Så kan vi være en ishockeyklub i morgen. Det er selvfølgelig sat på spidsen, og det bliver næppe aktuelt, men vi vurderede, at det ikke var så sundt at have flertal til at ændre på vedtægterne, fortæller bestyrelsesformand Finn Moseholm til tipsbladet.dk.

- Vi ville ikke have noget imod, at de sad på 60 procent, for så skal man stadig overbevise nogle på en generalforsamling, hvis man skal ændre på vedtægterne.

Der en grund til, at Moseholm og co. vogter over vedtægterne som paven over sin Bibel. I dem er nedfældet de værdier, som FC Helsingør er bygget på, og dem er de tilfredse med.

- Hele vores optur bygger på forankring i lokalmiljøet og frivilligt arbejde. De værdier vil vi gerne videreføre. Det er de også meget med på. Det er ikke, fordi jeg mistænker dem for at ville noget ondt, men på et tidspunkt er man ikke altid enig om strategien. I gode tider er man altid enige, men min erfaring viser mig, at i dårlige tider er man ikke altid enige, siger formanden.

- Derfor synes bestyrelsen, det er et sundt princip, hvis man skal overbevise andre på generalforsamlingen.

Finn Moseholm og co. er dog ikke mere uforsonlige, end at de staidg er åbne for amerikanerne. Måske kan de forhandle sig frem til en løsning, siger han.

Men selv hvis nogle nye pengemænd og -kvinder overtager klubben, er det ikke givet, at den ender på udenlandske hænder. Efter det kom frem, at amerikanerne var interesseret, har en gruppe lokale investorer også meldt sig på banen.

- De sagde, at de gerne ville arbejde på, at det kunne være på danske hænder. Status er, at vi skal afsøge, om der er hold i det. Og så har vi bedt en advokat om at kigge på oplægget fra amerikanerne. Hvordan skal vi forholde os til det? Det afventer de så, at vi vender tilbage med, når vi får svar. Og så kan vi forhandle derfra, siger Finn Moseholm.

Under alle omstændigheder skal FC Helsingør deles op i en professionel afdeling og en breddeafdeling. Den proces er de i gang med, og her er det så meningen, at eventuelt nye investorer kan købe aktier.