Ny EfB-direktør stiller sig forrest, når han skal, og spiller poprock, når han kan
Foto: Esbjerg fB
1. division

Ny EfB-direktør stiller sig forrest, når han skal, og spiller poprock, når han kan

Brian Knudsen er fast besluttet på at bringe Esbjerg fB tilbage, hvor klubben hører hjemme, sportsligt såvel som i lokalbefolkningens agtelse. Han kommer ikke til at udtale sig i tide og utide, men når der er brug for det.

Det er gået lidt over 24 timer, siden Brian Knudsen blev præsenteret som kommende administrerende direktør i Esbjerg fB, men telefonen bimler og bamler stadig. Han har blandt andet 45 sms'er, han ikke har haft tid til at svare på endnu.

Jo, han kan godt mærke, er der er mange, der stadig interesserer sig for Esbjerg fB, selv om holdet nu befinder sig i 1. division. Og heldigvis for det, for interessen betyder, at der er noget at bygge fremtiden på. Men lad os først lige ridse op, hvilken virkelighed Brian Knudsen overtager roret i på mandag.

EfB rykkede ned i foråret og ligger nummer seks i 1. division. Klubben præsenterede i marts et underskud for 2016 på 37 millioner, men hentede i sommer 30 millioner i nye investeringer. I sidste sæson forsvandt 26 procent af tilskuerne på hjemmebane sammenlignet med året før. John Lammers er den fjerde cheftræner på under halvandet år. Og Knudsen er den fjerde administrerende direktør i samme periode.

Udfordringer er der nok af i en virksomhed, hvor en af forgængerne, Søren Poulsen, trak sig i sommeren 2016 blandt andet som følge af de personlige omkostninger, som presset på hans person havde. Det, presset fra omverdenen mod Brian Knudsen, er den nye direktør dog ikke så bange for.

- Jeg har ikke haft nogen betænkeligheder, men jeg har da vurderet det. Jeg er godt klar over, at det er højprofileret, men det gælder ikke mindst den sportslige del. Der gode mennesker, der skal forsøge at køre den del godt af sted, siger Knudsen til tipsbladet.dk.

- Jeg bliver sgu ikke så nervøs for at sige det ligeud. Dermed ikke sagt, at jeg ikke kan tænke over, hvad der sker, fordi det er så profileret, men man kan også vende den rundt og sige, at det er helt fantastisk, at der er så mange med interesse for, hvordan det går EfB.

Førnævnte Poulsen stillede sig selv i front for virksomheden Esbjerg fB, både sportsligt og forretningsmæssigt, mens de to efterfølgere på posten, Hans Peter Rasmussen og Dan Mose Andersen, havde en mere tilbagetrukket rolle. Det lyder til, at Brian Knudsens stil kommer til at minde mere om de to sidstnævntes.

- Jeg ved, at jeg vil stå ude foran, når det er nødvendigt. Jeg vil ikke på forkant sige, at jeg står sådan og sådan. Jeg skal nok være der, når det er nødvendigt at udtale sig om forretningen EfB og dække organisationen af. Men du skal ikke forvente, at du kommer til mig og får svar på det sportslige, som vi som udgangspunkt har andre folk til at udtale sig om, lyder det fra direktøren.

Skulle virakken omkring fodbolden blive for meget, kan Brian Knudsen altid koble af med sin musik, for den 58-årige klubdirektør spiller rytmeguitar og er forsanger i bandet BNP Explosions. Det opstod i Sydbank i slutningen af 90'erne, og Knudsen er stadig med, selv om han er stoppet i banken.

BNP Explosions spiller poprock og er efter Brian Knudsens udsagn en tur ned ad memory lane med sange, som folk kender og kan synge med på. Han er også tidligere formand for Esbjerg Festuge, så musikken kommer ikke ud af det blå.

- Ja, jeg spiller stadig med i det fritidsband, som jeg har spillet i gennem mange år, og som blev startet af fire kolleger fra banken. Jeg har meget glæde af tænde for guitaren og mikrofonen og have en aften der.

Ikke tilbage til de gode, gamle dage
Brian Knudsen har haft en måneds tid til at vænne sig til tanken om, at han inden længe sætter sig i direktørstolen hos den måske mest omtalte virksomhed i landsdelen. Han var netop stoppet i Sydbank efter 40 år og spekulerede på, hvad han skulle stille op med de sidste ti år af sit arbejdsliv, da en headhunter kontaktede ham og spurgte, om han var interesseret i en snak med EfB.

Siden fulgte flere samtaler med bestyrelsen og tests, og i lørdags kunne parterne så enes om det samarbejde, der altså træder i kraft fra begyndelsen af næste uge. Men hvorfor valgte Brian Knudsen det karriereskifte?

- Som Esbjerg-dreng har EfB gennem hele min barndom og sidenhen betydet meget for mig. At det er Vestjyllands største brand, tiltaler mig meget; at være med til at få det tilbage. Jeg vil ikke sige "til de gode, gamle dage", men få brandet tilbage til det niveau, som det fortjener, siger han.

Selv om ansættelsen altså har været på vej i en måned, og Brian Knudsen har fulgt EfB som både områdedirektør i storsponsoren Sydbank og som "en af dem, der om mandagen har snakket meget om, hvordan det gik i weekenden", er han forsigtig med at udlægge sine planer for klubben.

Han skal begynde i sin nye rolle, før han indvier offentligheden i, hvordan tillidskrisen på Vestkysten skal vendes.

- Jeg vil sætte mig godt ned i stolen og finde ud af, hvad for en forretning jeg kommer ind i. En fodboldklub er, udover følelser og branding, også en forretning, og man skal se, om man kan få indtægter til at være større end udgifter. Her er en væsentlig del at udvikle spillere til videresalg, det er der, de store penge er, siger han.

- Klubben har ansat en kompetent person (sportsdirektør Ted van Leeuwen, red.) til at køre den del af forretningen. Og heldigvis er der mange gode folk i Esbjerg og Vestjylland, der vil EfB det godt.

Et par hundrede af dem vil være til sted på Vejle Stadion på søndag, når de to traditionsklubber møder hinanden i et vigtigt opgør i 1. division.