• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Bundesliga Anders Dehn

Dansk træner i Dortmund: I Bayern viste de numser til os ud af bilen

Foto: Borussia Dortmund

Mike Tullberg er den yngste i sit trænerteam, men alligevel chefen. Hans fornemste opgave er at udvikle spillere til Borussia Dortmunds førstehold. Men selv om han står for et U23-mandskab, booker fans sig ind på holdets hotel for at være tæt på spillerne. Interview med en ung træner i en stor klub.

Af Anders Dehn

Da Mike Tullberg var med Borussia Dortmunds U23-hold på træningslejr, fik han et godt eksempel på, hvor stor en klub han er kommet til. Selv om hans hold består af unge spillere, der ikke har slået igennem på førsteholdet og for de flestes vedkommende aldrig kommer til det, har det et trofast følge af fans.

Flere af dem havde booket værelser på det samme hotel som Tullbergs mandskab på træningslejren i Østrig, så de kunne være tæt på holdet. Og selv rundt i de små byer i alpelandet kom der "vanvittigt" mange tilskuere.

- Det er nogle andre størrelsesforhold, end jeg har været vant til, også når jeg har været i udlandet (som spiller, red.). Det er en kæmpestor klub, og det mærker man også. Det vidste jeg godt, men når man står i det, mærker man det på en anden måde. Da vi kørte i bus til Østrig, dyttede hver anden bil til os, indtil vi nåede til Bayern, hvor de så viste numser ud af bilen i stedet, fortæller Mike Tullberg med et grin til tipsbladet.dk.

Han skiftede i sommer Vendsyssel FF ud med Borussia Dortmund. Fra dansk Superliga-nedrykker til tysk mesterskabsaspirant. Og selv om han altså "kun" har ansvaret for U23-mandkskabet, holder spillerne et højt niveau. I sidste uge spillede et par af dem for førsteholdet i en træningskamp, og før Shinji Kagawa skiftede Real Zaragoza i august, trænede han med på Tullbergs hold. Her spiller den i AGF lejede Magnus Kaastrup desuden også.

Mike Tullbergs fornemste opgave er at udvikle spillere til det førstehold, der helst skal spille med helt fremme i Bundesligaen og nå langt i Champions League. Men netop fordi det hold er så stærkt, lykkes det for de færreste. Hvorfor, kunne man spørge sig selv, er der så så meget interesse for Tullbergs spillere?

- Det er lidt noget andet hernede. Når man kommer udefra, virker det som en religion. Hvis man er Dortmund-fan, handler det om klubben. Det er selvfølgelig førsteholdet for de fleste, men jeg fornemmer, at interessen gælder for hele klubben, siger Mike Tullberg.

Læs også:Mike Tullberg har overtaget Dortmunds reserver: Vi vil vinde det hele

- Jeg har været i AGF, hvor jeg også havde følelsen af, at det betyder noget helt specielt for folk i Århus, men Dortmund er en klub, der er kendt globalt. Når vi kører ud fra træningsanlægget, kan vi nærmest ikke komme ud nogle gange, fordi førsteholdet skal holde og skrive autografer. Der står koreanere, japanere og alle mulige nationaliteter.

Skulle Mike Tullberg blive i tvivl om, hvorvidt han er ansat i en stor klub, kan han jo løbe listen over kollegaer igennem. Dels er de ti stabsmedlemmer på hans U23-hold, der har egen sportsdirektør, fysioterapeuter, videoanalytiker og scouts. Dels samarbejder han med nogle store navne på de andre hold.

Lucien Favre, tidligere Hertha Berlin, Borussia Mönchengladbach og Nice, er cheftræner for førsteholdet. Han assisteres af Otto Addo, der har en lang karriere i Bundesligaen bag sig, og af Edin Terzić og Manfred Stefes, der måske er mindre navnkundige, men som har rig erfaring som assistenttrænere.

På U19-mandskabet er Michael Skibbe chef. Han har trænet Dortmunds førstehold, Bayer Leverkusen, Galatasaray, Eintracht Frankfurt og senest Grækenlands landshold. Så 33-årige Mike Tullberg, en yngling i trænersammenhæng, sørger for at tage ved lære.

- Jeg tænker meget over, at jeg er havnet et sted, hvor jeg har det privilegie, at der er mange dygtige omkring mig. I en alder af 33 år er jeg træner for klubbens andetbedste hold, og samtidig er jeg et sted, hvor jeg føler, at jeg lærer noget. Det er ikke for at nedgøre, hvor jeg ellers har været, men de kollegaer, jeg har her, har jeg ikke været i nærheden af før. Så suger man selvfølgelig til sig, siger danskeren.

Læs også:Stolt Vendsyssel-assistent om Dortmund-job: En af Europa største klubber

Der kan ellers godt falde en bemærkning om, at han er den yngste i trænerteamet.

- Det kan de godt lave lidt sjov med, men de tør ikke rigtig drille, for der er meget respekt omkring træneren hernede. Det er en anden kultur, hvor de gerne vil kalde mig "træner" i stedet for mit navn. Men vi har det godt sammen, og jeg tror, vi har en blanding af dansk og tysk kultur, siger Mike Tullberg.

På førsteholdet har han især kontakt med førnævnte assistent Terzić og en transitionstræneren Addo. Dem er han i daglig kontakt med. Så der er nok at se til og nok at tage ved lære af. Så gør det mindre, at han ikke altid selv kan styre, om en førsteholdsspiller skal ned og have noget spilletid, eller om førsteholdet skal bruge en af "hans" spillere.

Tullberg har selv en fortid som ungdomstræner i Rot-Weiss Oberhausen og AGF, inden han blev assistenttræner på Vendsyssels Superliga-hold, så Dortmund-jobbet er det største i hans trænerkarriere. Hvilket et kig på hans tre seneste forgængere også viser:

David Wagner og Jan Siewert fik begge job i Huddersfield Town, og førstnævnte er nu i Schalke 04, mens Norwich City ansatte Daniel Farke i 2017. Han førte dem i foråret op i Premier League. 

Har Mike Tullberg gjort sig nogle tanker om, hvorvidt han skal følge i deres fodspor?

- Jeg er jo ekstremt ung, og jeg er blevet vist tillid i en ung alder som udlænding; de andre er tyskere. Jeg er den yngste i teamet, så jeg har ikke travlt. Det var også en af grundene til, at jeg skrev kontrakt på tre år, for jeg ved, at jeg kan udvikle mig her. Jeg går ikke og tænker på alt muligt andet, siger han.

- Jeg er ekstremt glad for det, velvidende at man som dansker ikke bare sådan lige får sådan et job.

Læs også:Vendsyssel-assistent stopper til sommer: Skal træne Dortmunds andethold

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020