• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Bundesliga Anders Dehn

Udlejet AGF-talent i Dortmund: Det er rimelig vildt at tænke på

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Magnus Kaastrup skal som bare 18 år gammel finde sig til rette i storklubben Borussia Dortmund. Selv om han bøvlede meget med sproget og banken til at begynde med, har han efterhånden vænnet sig til at være i en klub, hvor Marco Reus lige pludselig kommer gående.

Af Anders Dehn

På nogle punkter minder Magnus Kaastrups nye tilværelse på Borussia Dortmunds U23-hold om det, han kendte fra Superligaen: Spillet er meget fysisk betonet, og mange af modstanderne spiller lige rigeligt med lange bolde for den unge driblers smag.

På andre punkter er det helt anderledes. For eksempel alt det uden for banen. For Kaastrup er blevet udlandsprofessionel, og så må man gøre en indsats for at få alt det praktiske i privatlivet på plads.

- Alt med bank og dit og dat har været rigtig besværligt. Det har været stressende, men jeg synes, jeg klarede det fantastisk godt, når man tænker på, at jeg ikke er den mest up date med den slags. Men jeg skulle stå for meget selv, fordi det handlede om personlige oplysninger, fortæller Magnus Kaastrup til tipsbladet.dk.

- Det værste var, da vi lige var ankommet, mig og min mor. Vi hørte, at de hvert fjerde år har en gigantisk kristen messe, så der var utroligt mange mennesker. Det gjorde det ikke lige bedre. Vi kunne ikke rigtig komme nogen steder, og vi havde ingen bil, så vi var nødt til at gå og gå. Mellem to træningspas gik man måske fem kilometer. Det var ikke optimalt.

- Tyskerne er ikke lige så gode til at tale engelsk, og hvis de taler det, er det tit gebrokkent engelsk, så man skal lige stramme op og prøve at forstå dem. Så må man prøve med engelsk, det, man kan med tysk, og fagter og det hele. Nu er det heldigvis ovre, og vi har fået ordnet alt det.

Netop den slags udfordringer er en del af livet, når man rejser ud, og selv om det er besværligt, mens det står på, kan det ende med at gavne Kaastrup i sidste ende. Det påpeger hans træner, Mike Tullberg, som han kender fra U19-holdet i AGF.

- Man kommer ned og lærer anden kultur at kende, hvilket er rigtig givende. Jeg flyttede selv hjemmefra som ung, og man snakker meget om modstandskraft, som jeg tror har meget med selvstændighed at gøre. Det kommer én til gode at være i andet land, for der skal man klare sig selv, siger Tullberg.

Mange tilskuere og Shinji Kagawa
Det er ikke kun landet, der er nyt. Det er klubben også. Borussia Dortmund er en af Europas største målt på antal tilskuere og sportsligt niveau. Og selv om Kaastrup "bare" optræder på andetholdet, gennemsyrer storheden hele klubben.

Læs også:Dansk træner i Dortmund: I Bayern viste de numser til os ud af bilen

- En af de første dage min mor og jeg var hernede, så vi U17-holdet spille på Stadion Rote Erde, hvor vi også spiller på hjemmebane. Det var finalen om det tyske mesterskab mod FC Köln, og der var 10.000 til stede. Helt utroligt. Det er en U17-kamp, vi snakker om, siger Magnus Kaastrup.

- Jeg tror også, jeg har spillet foran 10.000 på stadion inde i Århus og foran flere i Parken. Men det der var helt vildt til en U17-kamp.

Antallet af tilskuere til U23-holdets kampe svinger fra et par hundrede til flere tusinde, eksempelvis de 15.000 der kom til sæsonpremieren ude mod Rot-Weiss Essen. Måden, fankulturen gennemsyrer hele alt i Dortmund, er den helt store forskel i forhold til i Danmark, mener Magnus Kaastrup. 

Og så er der selvfølgelig spillernes niveau, men det har han efterhånden vænnet sig til.

- Ude på anlægget tænker jeg ikke så meget over det, men hvis du kom forbi, ville du måske tænke: ”Hold da op,” fordi så kommer Marco Reus måske lige forbi. Han er en toptop-fodboldspiller. Her er det bare normalt. Det er helt anderledes i forhold til i Danmark, hvor man ikke lige oplever, at Marco Reus kommer forbi, konstaterer den danske teenager.

Magnus Kaastrup er startet inde i de fire seneste kampe i Regionalliga West. Han mener, at nogle af holdene godt ville kunne måle sig med dem, han mødte i Superligaen med AGF, selv om det er Tysklands fjerdebedste række.

Det primære formål med U23-holdet er dog at udvikle spillere til førsteholdet - og give førsteholdsspillere kamptræning, hvis de har brug for det. Eksempelvis trænede Shinji Kagawa kortvarigt med, inden han blev solgt til Zaragoza.

- I starten tænkte jeg ikke over det, men da jeg efterfølgende tænkte over det, var det: "Hold da kæft, har jeg trænet med Shinji Kagawa." Han var en topspiller i Dortmund og i United, som har haft Alex Ferguson og alt det der. Det er rimelig vildt at tænke på, siger Magnus Kaastrup, der ellers ikke har den store kontakt med førsteholdsspillerne. 

Læs også:Mike Tullberg har overtaget Dortmunds reserver: Vi vil vinde det hele

Bortset fra sine landsmænd.

- Jeg har haft nogle snakke med Thomas Delaney og Jacob Bruun, og de er nogle rigtig gode fyre. Delaney er lidt et andet sted i sit liv, men han er meget sød og imødekommende. Jeg har snakket mest med Jacob Bruun, som er en topfyr. Jeg var lidt nervøs over at skulle møde Dortmund-fyrene, men Jacob har hjulpet rigtig meget. Jeg er superglad for, at de her.

Millioner af klubber kommer og kigger
AGF udlejede i sommer 18-årige Magnus Kaastrup til Dortmund for hele sæsonen og forlængede samtidig kontrakten. Spilleren tør endnu ikke sige, om hans langsigtede fremtid ligger i Århus, Dortmund eller et tredje sted.

- AGF kan rigtig godt lide mig og ville ikke lade mig gå, hvilket er fuldt forståeligt, så det var rigtig fint med lejeaftale. Jeg må se, om jeg bliver her, eller om jeg skal hjem. Jeg føler, det er en win-win-situation, siger kantspilleren.

- Der er også millioner af klubber, der kommer og kigger her, så der er bare ekstremt mange muligheder. Der kan selvfølgelig også være den mulighed, at jeg skal et helt andet sted hen. Eller det kan være, Dortmund vælger at sige, at de vil forlænge med mig.

- Eller at de siger: ”Du er rigtig god, men der er meget kamp om pladserne her”, og så hjælper de med, at jeg kan komme et andet sted hen. Det tænker jeg ikke på, for der er så mange muligheder, og alt kan ske i fodbold. Man ved sgu aldrig.

Sikkert er det dog, at Borussia Dortmunds U23-hold møder SV Rödinghausen lørdag eftermiddag. Da kan Magnus Kaastrup og co. udvide stimen til fire sejre på stribe.

Læs også:Officielt: AGF-talent rykker til Borussia Dortmund

Læs også:Malmö-brok inden FCK-møde: Lille Malmö FF får ingen fordele

Læs også:Optakt: OB - AGF

Læs også:Spilforslag til Superligaen: Party i provinsen