• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Champions League Troels Bager Thøgersen

AaB i CL: Kroatisk klasse i Aalborg

AaB i CL: Kroatisk klasse i Aalborg
Foto: Polfoto

AaB kan komme på overarbejde mod Dinamo Zagreb allerede i aften - læs analyse af AaB's modstander i Champions League-kvalifikationen.

Af Troels Bager Thøgersen

Bragt i Tipsbladet 25. juli.
AaB’s udviklingschef, tidligere cheftræner og erfarne scout Poul Erik Andreasen er i aften i Zagreb for at se lokalderbyet mellem Lokomotiva og storholdet Dinamo, og tirsdag aften tidligere på ugen var Andreasen i Litauens hovedstad Vilnius for at se Dinamo mod mesterholdet Zalgiris.

Ligesom første opgør i Zagreb endte kampen 2-0 til Dinamo, og hvor AaB i 2008 mødte et tamt litauisk mesterhold i FBK Kaunas, hvor det var en gåde, hvordan det hold havde slået Glasgow Rangers ud runden inden, så var Dinamo Zagrebs modstander ingen walkover.

”Zalgiris har et fint fodboldhold med stort hjerte, stor løbevillighed og tre mand oppe foran, der er fine fodboldspillere med god teknik. Det Zalgiris-hold kunne skabe problemer for mange europæiske hold, og havde de scoret til 1-0 i 1. halvleg på et af deres hjørnespark, var kampen blevet spændende,” siger Poul Erik Andreasen.

I stedet sad Dinamo på kampen efter pausen efter en lige 1. halvleg, og det danske publikum skal sandsynligvis forvente at se et meget stærkt, boldspillende kroatisk mandskab på onsdag, omend Dinamo muligvis spiller lidt mere påpasseligt end sædvanligt.

Profiler fra kroatien og portugal
Siden sidste sæson har Dinamo solgt den nu 18-årige Alen Halilovic til FC Barcelona, en offensiv midtbanespiller med knap 50 førsteholdskampe for Dinamo siden hans debut som 16-årig mod ærkerivalerne Hajduk Split, og en spiller som en lang række af Europas største klubber forsøgte at købe af Dinamo.

Dinamo har også solgt den jævnaldrende kantspiller og profil ved U/17-VM sidste år Robert Muric til Ajax Amsterdam, men til gengæld har kroaterne hentet en håndfuld spillere, der enten har været i startopstillingen eller på bænken i Dinamos første kampe i sæsonen.

Som nævnt andetsteds på disse sider har Dinamo Algeriets landsholdsangriber El Arbi Hillel Soudani, der imponerede ved VM mod Tyskland, og han får også topkarakterer af Poul Erik Andreasen.

”Han viste i glimt, at han er en ufatteligt farlig angriber. Han er en sikker afslutter, han er hurtig, han ser kombinationer, som næsten ingen andre spillere kan se. Han er en klassespiller, og lige så snart, han kom ind mod Zalgiris, scorede han en pragtmål,” siger Poul Erik Andreasen.

Om vi skal kalde Dinamo Zagrebs formation for 4-1-4-1, 4-3-3 eller 4-2-3-1 afhænger af smag og af, hvor langt fremme eller tilbage Zagrebs cheftræner Zoran Mamic placerer holdets portugisiske tier Paulo Machado.

Andreasen har en ide om, at Zagreb meget vel kan stille i en 4-2-3-1 lignende formation i Aalborg på onsdag af respekt for AaB’s kombinationsspil, hvilket er mere defensivt end vanligt, hvor Dinamo oftest spillet med fire offensivt indstillede midtbanespillere foran en enkelt defensiv oprydder.

”Det er virkelig et vel-coachet fodboldhold med masser af nedarvede rutiner om, hvordan man laver et godt fodboldhold på og udenfor banen. Spillemæssigt er det på mange måder et traditionelt jugoslavisk hold med meget dygtige boldspillere, der har hurtige fødder, som tænker hurtigt og kombinerer flot. De har mange boldspillere på banen, men de boldspillere lægger et godt, højt pres på modstanderen og løber mange meter,” siger Poul Erik Andreasen.

”De har to mand liggende bag en enlig angriber, som kan være Soudani, sidste sæsons topscorer i den kroatiske liga Duje Cop eller ham, de brugte i Vilnius [Dejan Radonjic]. Den ene mand er Brozovic, der laver mange dybdeløb, den anden er portugiseren Machado, der er en helt fantastisk fodboldspiller. Han har en fantastisk teknik og spilforståelse. Det kan godt være, at han og de øvrige offensive spillere ikke er helt på niveau med spillerne i de største europæiske klubber, men en spiller som Machado ville være den suverænt største stjerne i Superligaen og ville ikke få lov til at spille her ret længe, før han blev solgt til udlandet,” siger Poul Erik Andreasen.

I forsvaret spiller den tidligere Hertha Berlin- og Hoffenheim-profil Josip Simunic, der er 36 år. Han spiller ved siden af Josip Simonuvic, en 190 cm høj stopper født i 1994, og AaB skal ikke forvente nogen gaver fra de to stoppere.

”Simunic stod ikke et eneste skridt fejlplaceret i nogen situationer. Han læser spillet så godt, og selvom Dinamo spillede klogt og sørgede for, at han ikke skal dække store områder bag sig, så ser han heller ikke ud til at være langsom. Femmeren Simonuvic er rigtig dygtig og hurtig, de to supplerer hinanden rigtig godt,” siger Andreasen.

Bedre end Sampdoria
I målet står den portugisiske VM-keeper Eduardo, de øvrige pladser er optaget af solide sydamerikanere, portugisere og erfarne kroater, og det er en fremragende modstander, AaB efter Poul Erik Andreasens vurdering skal møde.

”Dinamo har måske ikke de par stjernenavne, vi kendte i Sampdoria, men jeg synes faktisk, at det her Zagreb-hold er mere komplet end det Sampdoria-hold, vi slog ud. Det vil være en større præstation af os at gå videre mod Dinamo. Det er så godt et fodboldhold, at vi ikke kan forvente at dominere i andet end korte sekvenser. Det er Kent, der sætter taktikken, men vi skal have et resultat med til Zagreb, ellers er vi nærmest begravet mod så stærke boldspillere. Vi skal ud af deres første høje pres, et pres som vi ikke rigtigt har mødt i Superligaen, ikke så højt og fra så hurtige spillere. Vi skal evne at spille bolden op. Begynder vi at losse bolden væk, er vi nærmest chanceløse,” vurderer Poul Erik Andreasen.

”Jeg tror ikke, det er et hold, vi kommer til at score mange mål imod. Vi skal holde dem på nul eller et mål over de to kampe, scorer de mere tror jeg ikke, vi klarer den,” slutter Poul Erik Andreasen.

Superliga

Mere Superliga

Fokus