• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Champions League Anders Dehn

Avis afslører planer for nyt CL-format: Det ødelægger de europæiske ligaer

En helt ny udgave af Champions League kan være på vej. Den betyder flere kampe, især mellem de store hold, men den afskær stort set danske klubber fra at deltage. Chefen for La Liga frygter, den vil ødelægge de nationale ligaer.

Af Anders Dehn

Det er en nagelfast del af målsætningen for både FC København og FC Midtjylland, at holdene skal kvalificere sig til europæiske gruppespil, og gerne Champions League, men bliver et nyt forslag til turneringen vedtaget, bliver det så godt som umuligt for danske hold at kvalificere sig.

Forklaring er denne:

Læs også: Champions League-feber: Knap 200.000 flere så semifinalerne end sidste år

Sammenslutningen af europæiske klubber, ECA, som styres benhårdt af kontinentets største og rigeste klubber, har i lang tid været i dialog med UEFA om en ændring af Champions League. De vil have flere kampe, især mod hinanden.

Da UEFA så mødtes med repræsentanter for de europæiske ligaer i onsdags, havde forbundet et næsten køreklart forslag med, skriver New York Times, som har set planen. Højdepunkterne - eller lavpunkterne, alt efter perspektiv - er som følger.

  • Champions League fortsætter med 32 klubber, men med fire grupper af otte hold (i dag er det omvendt).
  • Der oprettes en række under Champions League for mestrene fra mellemstore ligaer og nummer fire eller fem fra de store ligaer kan spille. 
  • Der er kun plads til fire nye hold i Champions League hvert år.
  • En tredje række med 64 hold oprettes under række 2. 
  • Alt sammen træder i kraft fra 2024.

Frygten er, at pengene vil blive yderligere koncentreret hos de i forvejen største klubber i Europa, hvilket gør det endnu sværere for hold fra Danmark eller eksempelvis Ajax, som vi så i denne sæson, hamle op med de rigeste.

Mens Europas topklubber altså lader til at være vilde med planen, er ligaerne ikke begejstrede. De mener dels, at forslaget ikke lader til at være til forhandling, skriver New York Times, dels at forslaget vil foråsage stor skade på de nationale mesterskaber.

- I realiteten blev vi præsenteret for et konkret projekt udarbejdet af UEFA i fuldt samarbejde med en lille gruppe af rige og magtfulde europæiske klubber for at reformere europæiske klubturneringer efter 2024 i et format, som kan ødelægge hjemlige turneringer og den sportslige og økonomiske bæredygtighed for det store flertal af klubber i Europa, siger Javier Tebas, som er chef for den spanske La Liga.

- Vi er åbne for konstruktiv dialog for at reformere europæisk fodbold sammen med andre interessenter, men med dette projekt er der meget begrænset plads til forhandling.

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Brøndby IF - AGF

AGF jagter sæsonens anden sejr og den første på Brøndby Stadion siden 2007. Brøndby IF jagter topholdene FC København og FC Midtjylland.