Video : Tipsbladet
Champions League

Chefredaktør: Ronaldo har håndteret voldtægtsanklager smagløst

Juventus' og Cristiano Ronaldos reaktioner på voldtægtsanklagerne mod portugiseren kaster lys på en dybt problematisk tendens i fodboldverdenen. Det mener Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen.

(Bragt første gang mandag den 15. oktober)

Rent kommercielt er Cristiano Ronaldo verdens største atlet, og derfor har voldtægtsanklagerne mod portugiseren naturligvis trukket en hel del opmærksomhed. 

Der går dog lang tid, før det bliver slået fast, om Juventus-spilleren er skyldig eller ej. Men reaktionen fra Cristiano Ronaldo og hans arbejdsgiver er i sig selv værd at dvæle ved, mener Troels Bager Thøgersen, chefredaktør på Tipsbladet. I en leder i Tipsbladet spørger han, om vi egentlig helst vil glemme hele Ronaldos påståede voldtægtssag. 

- Især de indledende meldinger fra Cristiano Ronaldo og Juventus var efter min mening dybt problematiske. Når Cristiano Ronaldo helt åbent har erkendt, at han kender Kathryn Mayorga, og når Der Spiegels dokumenter viser, at Ronaldo har haft samleje med hende, er det ekstremt smagløst bevidst at bruge Donald Trumps version af begrebet 'fake news', som Ronaldo gjorde på Instagram i sin første kommentar om sagen, siger Troels Bager Thøgersen til Tipsbladet.dk. 

- Selv hvis Cristiano Ronaldo faktisk har ret i, at de begge var interesseret i at have samleje, og at noget så gik galt for Kathryn Mayorga efterfølgende, er det en modbydelig måde at omtale sagen - og dermed også en kvinde på, som har haft selvmordstanker, og hvis liv er faldet fra hinanden efter den juni-aften i Las Vegas, siger han.

Vanvittig argumentation
I starten af oktober meldte Juventus på Twitter ud, at Ronaldo har vist sin professionalisme i sin tid i klubben, og at sagen fra 2009 ikke har ændret det indtryk.

- Juventus skrev på sociale medier, at sagen ligger 'næsten ti år tilbage', og at det ikke påvirkede Juventus' opfattelse af Cristiano Ronaldo. Det er en helt igennem vanvittig argumentation, som rent teknisk ikke giver mening. For selvfølgelig er det da ikke på nogen måde formildende, at det skete i 2009. Klubbens udmelding formidler det budskab, at Juventus ikke tager sagen alvorligt, siger Troels Bager Thøgersen. 

- For mig at se er det i familie med andre gange, klubber bevidstløst har støttet spillere uanset omstændighederne, og man får tanken, at Juventus her først og fremmest er optaget af at beskytte den store investering, Cristiano Ronaldo er.

#WeAreAllLeoMessi
Da Lionel Messi i 2016 var viklet ind i en sag om skattesvig, forsøgte FC Barcelona at vise deres opbakning til stjernespilleren med hashtagget #WeAreAllLeoMessi.

- For mig at se var #WeAreAllLeoMessi et af de mest tydelige eksempler på, at klubber vil gå ekstremt langt for at beskytte og holde deres stjernespillere glade. Lionel Messi blev dømt i retten for skattesnyd, og den ansvarlige, ordentlige vej frem er at undskylde, og at klub og spiller lover, det aldrig sker igen, og at de nu vil gøre noget godt sammen for at gøre bod på skaden, siger Troels Bager Thøgersen. 

- I stedet spiller en af verdens største klubber og verdens bedste fodboldspiller offerkortet, fordi FC Barcelona var bange for, Messi ville smutte med relativt kort tid tilbage på sin Barcelona-kontrakt. Jeg synes, fodboldklubberne i disse tilfælde udstiller, hvor lidt de i virkeligheden går op i det samfund og de fans, de er afhængige af, og i stedet tænker på sig selv, deres virksomhed og deres chancer for at vinde på banen, koste hvad det vil.

Chefredaktøren påpeger, at der findes en række eksempler på spillere og trænere, der er sluppet af sted med alvorlige sager.

- Jeg mener, at især klubberne er ekstra tålmodige og tolerante med spillere, der er vigtige for dem og deres chancer for at opfylde deres sportslige mål, hvad end det er at vinde et Champions League-trofæ eller undgå nedrykning. Man tolererer eksempelvis, at trænere og spillere har været involveret i matchfixing, uden det gør noget negativt for deres senere karriere, se eksempelvis Antonio Conte og Lukasz Piszczek.

Medier frygter at blive sagsøgt
Troels Bager Thøgersen hæfter sig ved, at mange medier indledningsvist var ganske tilbageholdende med at dække sagen om voldtægtsanklagerne mod Cristiano Ronaldo.

- Jeg vil skynde mig at sige, at der altså er mange fans og medier, der finder sagen meget alvorlig og går op i at følge med og bringe det seneste nye. Sådan skal det være i en så alvorlig sag om en af fodboldverdenens største stjerner. Men jeg konstaterer, at der i udlandet ikke var den store appetit på at dække sagen i de første dage efter Der Spiegels artikel, siger chefredaktøren.

- Især den relative tavshed i britiske medier er bekymrende, fordi mange andre af verdens medier ser den vej, og fordi det, efter min mening, viser, at britiske medier stadig er hunderæd for at blive sagsøgt med den dybt ubehagelige britiske injurielov, som rigmænd og selskaber på alle tænkelige måder forsøger at udnytte til at knægte ytrings- og pressefriheden.

Troels Bager Thøgersen håber, at Metoo-bevægelsen kan kan være med til at få både spillere, klubber og organisationer til at agere mere ansvarligt.

- Jeg håber, at de mange sager om seksuelle overfald og krænkelser af kvinder, og mænd, der er kommet frem det seneste år som del af MeToo-bevægelsen, både vil få de mere mandschauvinistiske dele af det professionelle fodboldmiljø til at overveje, hvordan man behandler andre mennesker, og at klubber, spillere og fodboldens organisationer vil tage deres ansvar mere alvorligt og huske på, at det er en rigtig dum idé at blive hægtet af samfundsudviklingen og leve i sin egen fodbold-osteklokke, siger han.

Skyldig eller ej: Ronaldo kan miste sponsorpenge
Et af de store spørgsmål vil for mange mennesker nok være, hvad sagen mon ender med for Cristiano Ronaldo. Det spørgsmål får vi dog med al sandsynlighed ikke svar på foreløbigt. 

- Det er op til myndighederne, og i sidste ende domstolene, i Nevada at efterforske og afgøre, hvad der skete, og hvilke retslige skridt, der skal tages. Der er lang vej til, at Cristiano Ronaldo kommer for retten, og at han bliver dømt, dels fordi sagen ligger ni år tilbage - hvilket besværliggør efterforskningen, fordi der immervæk var et forlig nogle måneder efter episoden - og fordi et hav af advokater og et af verdens mest magtfulde agentfirmaer står bag Cristiano Ronaldo, siger chefredaktøren.

Sagen kan dog allerede nu få alvorlige konsekvenser for Juventus-spilleren, understreger Troels Bager Thøgersen.

- Til gengæld kan sagen blive dyr for Cristiano Ronaldos omdømme og konkret for hans sponsoraftaler. I sådanne sponsoraftaler er der i mange tilfælde skrevet klausuler ind, der gør det muligt for sponsoren at annullere eller trække sig ud af aftalen, hvis sportsudøveren gør noget, der etisk, moralsk og strafferetsligt kan smitte negativt af på sponsoren. Det hele afhænger af ordlyden, men en tilstrækkelig stærk mistanke, ubehagelige detaljer og vidnesbyrd kan nogle gange være nok, uden at der skal en domfældelse i retten til, siger chefredaktøren. 

- Nike har eksempelvis udtrykt stor bekymring over sagen, og for sin part vil Cristiano Ronaldo være bekymret over, om Nike på et tidspunkt siger stop. Så sagen kan bestemt få konsekvenser, selv hvis myndighederne i Nevada vurderer, det ikke er muligt at rejse tiltale, lyder det afslutningsvist fra Troels Bager Thøgersen.