12 kampe - 12 facts: Det vidste du ikke om EM

Vi er kommet godt i gang med EM. tipsbladet.dk præsenterer her 12 statistiske sandheder i kategorien "vigtig viden - ligegyldig info".

EM-slutrunden er ikke engang en uge gammel, men vi er allerede blevet beriget med 12 kampe fordelt på fem spilledage – og nu er første spillerunde overstået.

I den anledning ser tipsbladet.dk tilbage på slutrundens første ”matchday” med 11 statistiske sandheder, der også siger noget om fascinationen ved slutrunden.

Herunder følger 12 facts om EM-slutrundens første 12 kampe.

16.068
Da Adam Szalai tirsdag scorede til 1-0 for Ungarn mod Østrig, var det 16.068 minutter siden nationens seneste scoring ved en EM-slutrunde.

40
Gabor Kiray blev den ældste spiller nogensinde til at spille en EM-kamp, da målmanden stod hele kampen for Ungarn mod Østrig. Han var på dagen 40 år og 74 dage gammel.

31
Italiens startopstilling mod Belgien var den ældste startellever nogensinde ved en EM-slutrunde. Contes 11 udvalgte var i gennemsnit 31 år og 169 dage.

0
Ifølge UEFA's officielle statistikker producerede Sverige ikke et eneste skud inden for målrammen i 1-1-kampen mod Irland. Den enlige scoring kom efter slutrundens eneste selvmål indtil videre.

32
Spilleren med højeste topfart under slutrunden indtil videre er Kolbeinn Sigthorsson fra Island. Han ramte 32 km/t i kampen mod Spanien.

1,83
Der er blot blevet scoret 22 mål i EM's 12 kampe indtil videre. Det giver et målsnit på 1,83 mål per kamp. Under EM i 2012 var målsnittet for hele turneringen 2,45 mål per kamp.

8
Dimitri Payet er den spiller ved EM, der har skabt flest chancer. Han var manden bag otte målmuligheder for Frankrig i åbningskampen.

52
Ondrej Dudas scoring for Rusland faldt efter bare 52 sekunder på banen. Det er den hurtigste scoring af en indskifter siden EM 2004, hvor Valeron scorede for Spanien.

49'34
I kampen mellem Irland og Sverige var den effektive spilletid helt nede på 49 minutter og 34 sekunder. Til sammenligning var bolden i spil i Tyskland-Ukraine i 61 minutter og 40 sekunder.-

11
I kampen mod Portugal havde Island 11 spillere på banen, hvis efternavn sluttede med ”son”. Det er rekord for ensartede efternavne. Tidligere har Danmark anno 1964 haft rekorden med 10 "sen"-efternavne.