DIF-direktør i hård kritik af DR's køb af fodbold-EM: Jeg er målløs
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
EM

DIF-direktør i hård kritik af DR's køb af fodbold-EM: Jeg er målløs

Morten Mølholm Hansen, der er administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund, er ikke imponeret over DR's prioriteringer i forbindelse med den nye public service-aftale. Særligt beslutningen om at sende EM-fodbold, men droppe sport i nyhedsudsendelser, vækker undren.

I dag er første dag, hvor effekterne af de nye betingelser for Danmarks Radio ser dagens lys. Det ligger eksempelvis fast, at DR skal spare 375-400 stillinger væk, og at sporten er et af de områder, der bliver hårdt ramt.

Det er samtidig dagen, hvor rettighedshaverne for den kommende EM-slutrunde i fodbold blev offentliggjort. DR har sikret sig dele af de rettigheder, blandt andet til at vise det danske landshold, hvis det altså kvalificerer sig.

I Danmarks Idrætsforbund mener de dog ikke, at DR har prioriteret rigtigt. For mens DR med den ene hånd køber fodbold-rettigheder, lukker den med den anden hånd de daglige sportsnyheder.

- Jeg er målløs, og det strider mod den public service-aftale, som er offentliggjort i dag, siger DIF's administrerende direktør, Morten Mølholm Hansen, i en pressemeddelelse.

- I aftalen står der, at DR skal have en bred dækning af smalle idrætsgrene og i øget grad vise alsidigheden i dansk idræt. Og at den alsidige dækning skal være til stede i sportsnyhederne. Så giver det ingen mening at nedlægge sportsnyhederne, som netop er det sted, hvor DR i dag laver sin mest alsidige dækning af dansk idræt.

Direktøren repræsenterer gennem DIF 61 idrætsforbund, hvoraf de fleste selvsagt er mindre sportsgrene. Han forudser en fremtid, hvor kun de største sportsgrene finde vej til medierne. Eksempelvis som i tilfældet fodbold-EM.

- For mig at se går DR i den stik modsatte retning af både ånd og bogstav i medieforliget og public service-aftalen. Man dropper den daglige alsidige nyhedsdækning og fokuserer på fodbolden, som de øvrige kommercielle kanaler også har fokus på, siger Morten Mølholm Hansen.

- En public service-aftale er ligegyldig, hvis DR ikke skal følge den. Derfor opfordrer jeg politikerne og DR’s ledelse til at rette op på den fejltagelse, som bliver begået lige nu.

DR vil givetvis modargumentere ved at sige, at de også skal bringe de begivenheder, som samler flest mulige danskere. Der var eksempelvis 2,1 millioner seere til Danmark-Kroatien under sommerens VM, hvilket gjorde kampen til det mest sete tv-program i fire år.

Indtil den nye medieaftale, som blandt andet ligger til grund for de 20 procents besparelser i DR, blev vedtaget, var det desuden et krav, at store sportsbegivenheder som eksempelvis herrernes fodboldslutrunder blev sendt på kanaler, som mindst 90 procent af befolkningen kunne modtage.