• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Anders Dehn

Smuthul kan redde Rusland fra EM-straf: De gør jo, hvad der passer dem

Foto: Getty Images

Selv om Rusland igen har snydt med doping, kan landet slippe for at blive smidt ud af EM via et smuthul i reglerne. Direktøren for DIF, som dansk fodbold hører under, vil dog have russerne straffet alligevel. Han kan ikke se, hvorfor fodbolden skal gå fri.

Af Anders Dehn

Rusland skal udelukkes fra international idræt de næste fire år, og landet skal fratages de værtskaber, det har til såkaldte major events. Det anbefaler en uafhængig komité nedsat af det international anti dopingagentur, WADA, men selv hvis WADA efterlever de anbefalinger, kan Rusland slippe for at blive kylet ud af EM i fodbold til sommer.

Avisen Daily Telegraph skriver, at et smuthul i reglerne betyder, at udelukkelsen formentlig kun vil gælde verdensmesterskaber. Derfor er UEFA ikke forpligtet til at holde russerne ude af EM, hvor de skal møde Danmark i gruppespillet, selv om russiske atleter ellers måtte blive udelukket fra alle mulige andre sportsgrene.

Morten Mølholm Hansen, der er direktør i Danmarks Idrætsforbund, læser WADA's regler på samme måde som den engelske avis, men han mener, at UEFA burde udelukke Rusland alligevel.

- Hvis det er rigtigt, hvad WADA-komitéen har fundet frem til, er det så groft, at jeg har svært ved at se, hvorfor fodbold skal gå fri, siger han til tipsbladet.dk.

- Man skal tænke på, at russerne har snydt omfattende og én gang modtaget en sanktion. De blev så lukket ind i varmen i januar under betingelse af at udlevere data. Nu viser det sig, at de data var manipuleret. Det er helt respektløst. De gør jo, hvad der passer dem. Så man er nødt til at slå hårdt ned, så man ikke bliver taget ved næsen af Rusland. Ingen synes, det er særlig sjovt, men hvis man ikke slår hårdt ned, er der ikke lang vej for næste land (til at snyde, red.).

Læs også:Ny dopingstraf er på vej: Rusland kan blive smidt ud af Danmarks EM-pulje

WADA skal tage stilling til den uafhængige komités anbefalinger på et møde den 9. december. Sagen handler om, at Rusland blev lukket ind i international idræt igen efter sin seneste dopingskandale, blandt andet fordi det lovede at udlevere nogle data om sit anti doping-arbejde.

De skulle sammenlignes med data, som en whistleblower tidligere har udleveret, og komitéen har konkluderet, at Rusland har manipuleret med dataene. Nogle positive prøveresultater er eksempelvis fjernet, tidspunkter er lavet om, og der er plantet fabrikerede beviser for at understøtte en russisk fortælling om, at whistlebloweren på baggrund af falsk data afpressede russiske atleter.

Derfor bør UEFA lægge samme linje som WADA's uafhængige komité, mener Morten Mølholm Hansen altså, men han frygter, at Rusland slipper, hvis UEFA ikke tvinges. Skt. Petersborg skal både lægge græs til kampe ved sommerens EM og Champions League-finalen i 2021.

- Man kan have sin tvivl om, hvorvidt det rammer russerne, fordi de begivenheder ikke er defineret som major events. De eneste, der kan svare på det, er WADA, siger DIF-bossen.

Læs også:Vandt lodtrækning foran Rusland: Danmark får en ekstra EM-kamp i Parken

DBU, som driver det danske fodboldlandshold, hører under Morten Mølholm Hansens DIF. Han afviser dog blankt, at han bare vil have russerne smidt ud af EM, fordi det i givet fald vil gavne dansk fodbold.

- Det spiller slet ikke ind. Jeg kan love dig for, at det har ingen betydning for os. Vi havde haft fuldstændig samme holdning, hvis de lå i en anden pulje. Det handler om princippet i dopingbekæmpelse, siger han.

Hvilket signal sender det fra UEFA, hvis de ikke udelukker Rusland på baggrund af det her?

- Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad UEFA kan tillade sig og ikke tillade sig. Jeg vil nøjes med at sige, at vores holdning i DIF er helt klart, at det skal omfatte alle store mesterskaber. Det betrager vi også EM i fodbold som.

Også Michael Ask fra Anti Doping Danmark sagde tidligere til tipsbladet.dk, at Rusland bør udelukkes fra international idræt i de anbefalede fire år. Herunder EM.

Læs også:Leder: DBU’s utroværdige bortforklaring

Læs også:Peter Møller fløj op af stolen: Vi kan ikke tabe i øjeblikket

Læs også:DBU-boss om EM i Parken: Jeg tror ikke, folk fatter, hvor stort det her bliver